Rich Larsen fra Nøtterøy opplevde sitt livs største mareritt da datteren Charlen Larsen ble utsatt for et seksuelt overgrep midt på lyse dagen i 2012. Det ble starten på en svært tung periode for hele familien.
– Charlen slet veldig mye i etterkant av hendelsen. Hele familien ble preget av dette. Det var en svært tung tid for oss alle sammen, sier Larsen.
LES OGSÅ: Endelig i pluss etter mange år med underskudd – og snart kan kjempekontrakt være i boks
En reduksjon av utrygghet
Larsen er utdannet førskolelærer og jobbet på den tiden som barnehagestyrer i Stokke. Som far følte han seg hjelpeløs da datteren ble utsatt for den grufulle hendelsen.
– Jeg følte på en måte at jeg hadde sviktet henne som far. Vi fant selvmordsbrev og var svært bekymret for henne.
Datteren har det langt bedre i dag. Etter hendelsen satte far og datter seg ned sammen for å diskutere hva som kunne forhindret overgrepet.
Det ble starten på utviklingen av et økosystem for reduksjon av utrygghet for individer, virksomheter og samfunn.
– Charlen forteller at hvis hun kunne stemmeaktivert en alarm på mobilen, som kontakter venner eller familie, så kunne hun muligens ha blitt reddet fra den forferdelige situasjonen.
LES OGSÅ: NHO-Kristin er bekymret for dagens situasjon i Tønsberg: – Det blir krevende
Ble apputvikler for å hjelpe andre
Selv hevder Larsen at han aldri har vært teknologisk anlagt. Han skal ha startet med utvikling av apper etter at han sluttet i jobben som barnehagestyrer.
– Jeg har alltid hatt interesse for teknologi.
I 2015 opprettet han selskapet Mobile Software AS. I 2016 startet selskapet utviklingen av appen Safyy som skulle redde folk fra utrygge situasjoner.
– Alt ble utviklet basert på Charlens utsagn. Det er hele bakgrunnen for app-ideen. Intensjonen er å kunne hjelpe og bidra til at andre jenter skal få slippe å oppleve det datteren vår har gjort.
LES OGSÅ: Øystein mer enn doblet omsetningen da han tok over butikken: – Vi er fornøyde med det
Rask utvikling
Det har gått i ett siden utviklingen av appen startet. I 2017 kjøpte Mobile Software AS selskapet Blipper som står bak bSafe. Appen regnes som en av verden største applikasjon innenfor personlig trygghet og sikkerhet.
– Vi ville integrere våre egne funksjonaliteter som vi utviklet selv og gjøre appen enda bedre.
Resultatet ble en app som tilbyr en totalpakke av nødfunksjoner:
- Stemmeaktivering av SOS: Kan aktivere SOS alarmen ved hjelp av stemmen. Fungerer selv om mobilen ligger i lommen, vesken, jakken eller lignende.
- SOS-knapp: Alarmen aktiveres og det sendes en lydalarm med nøyaktig lokasjon til guardians/ alarmsentralen. Om en beveger seg, så vil sporingen vise hvor en er til enhver tid.
- Live streaming: Når alarmen er aktivert starter live streaming automatisk. Det betyr at guardians/alarmsentralen i tillegg til lokasjon, kan se og høre alt som foregår i situasjonen der og da.
- Automatisk opptak av lyd og video: Når alarmen er aktivert starter automatisk opptak av lyd og video. Dette blir lastet opp live og automatisk sendt til guardians/ alarmsentralen underveis selv om opptaket stoppes. Fungerer selv uten mobildekning.
(Saken fortsetter under bildet.)
LES OGSÅ: Elvijus (40) vil strekke seg langt for å lykkes med firmaet sitt: – Dette har vært en drøm lenge
Rask utvikling
Selskapet har to utviklingsgrupper i Bergen og Ukraina, samt flere ansatte fordelt rundt om i landet. Selskapets offisielle adresse er gründerhuset Hi5 i Tønsberg. De har også et kontor i Philadelphia i USA.
– Selskapet har utviklet seg raskt. Vi har skalert og profesjonalisert alle områder. Vi kommer til å ansette flere folk nå.
I dag har selskapet flere ulike datterselskap. Mobile Services AS, bSafe Emergency Management System AS, bSafe Crisis Management System AS og et amerikansk datterselskap Mobile Safety Technology Inc.
– Vi har utviklet løsninger som ingen andre i verden har. Denne teknologien er vi alene om. Det har gitt oss mye oppmerksomhet.
LES OGSÅ: Da Tom fikk en telefon fra Even ble han rørt: – Det er en fantastisk gave
Har inngått viktige avtaler
Mobile Software AS har vært omtalt blant annet i Finansavisen, DN, TV2, VG, NRK og i flere amerikanske medier.
Selskapet har får støtte fra Innovasjon Norge, Norges forskningsråd og SkatteFUNN.
– Vi har signert avtale med Otello (tidligere Opera Software journ.anm.) om distribusjon av vår teknologi til mobiloperatører i 30 land i Asia, Afrika og Sør-Amerika med totalt cirka 2,5 milliarder mobilkunder, sier Larsen.
Advokat John Christian Elden, tidligere samferdselsminister Ketil Solvik-Olsen, investor Trond Riiber Knudsen og tidligere generalmajor og sjef for det norske Heimevernet og Tor Rune Raabye er en del av det erfarne teamet som skal bidra til selskapets vekst.
– En annen stor avtale vi har signert er med amerikanske RapidSOS, USAs største leverandør av teknologi til nødtjenesten 9-1-1. De leverer teknologi til mer enn 6.000 lokale/ regionale nødsentraler i USA og nesten 5.000 byråer for offentlig sikkerhet globalt. I tillegg leverer RapidSOS teknologi til verdens største teknologiselskaper som Apple, Google, Facebook, Uber, Microsoft.
Disse avtalene skal bidra til at selskapet fra Tønsberg kommer ut i det globale verdensmarkedet.
(Saken fortsetter under bildet.)
LES OGSÅ: Postterminal blir vaksinefabrikk neste år
Store planer
Det stopper ikke der. Selskapet har også signert en avtale med testarenaen YAGO ved Forus i Sandnes. YAGO er Europas største testarena for autonome kjøretøy. Testområdet er 120 fotballbaner stort i et næringsområde med vanlig trafikk.
– Formålet med avtalen med YAGO er å teste ut og simulere reelle nød- og krisesituasjoner som kan oppstå. Kombinert med bSafe app og bSafe Crisis Management System, vil droner kunne sendes inn for å få en oversikt ved nød- og krisesituasjoner og reduserer dermed risikoen for respondenter.
Larsen sier de opplever stadig økende etterspørsel fra partnere, mobiloperatører, bedrifter, organisasjoner. Nå henter de inn kapital for å skalere, utvikle og kommersialisere løsningene for å være posisjonert til å utvikle og modernisere det globale sikkerhetsmarkedet.
– Vi har planer om å hente inntil 200 millioner kroner i løpet 2022 for å kommersielle teknologiløsningen globalt. Hvis vi får til dette da kan selskapet potensielt være verdt en til to milliarder innen få år.
LES OGSÅ: Wallenius Wilhelmsen-sjef går på dagen
Kommentarer til denne saken