Gå til sidens hovedinnhold

Da datteren (24) til Rich (51) ble utsatt for overgrep, bestemte han seg for å lage en helt spesiell app

Rich Larsens selskap utvikler trygghet- og sikkerhetsteknologi som brukes av flere millioner brukere rundt om i verden.

For abonnenter

Rich Larsen fra Nøtterøy opplevde sitt livs største mareritt da datteren Charlen Larsen ble utsatt for et seksuelt overgrep midt på lyse dagen i 2012. Det ble starten på en svært tung periode for hele familien.

– Charlen slet veldig mye i etterkant av hendelsen. Hele familien ble preget av dette. Det var en svært tung tid for oss alle sammen, sier Larsen.

LES OGSÅ: Endelig i pluss etter mange år med underskudd – og snart kan kjempekontrakt være i boks

En reduksjon av utrygghet

Larsen er utdannet førskolelærer og jobbet på den tiden som barnehagestyrer i Stokke. Som far følte han seg hjelpeløs da datteren ble utsatt for den grufulle hendelsen.

– Jeg følte på en måte at jeg hadde sviktet henne som far. Vi fant selvmordsbrev og var svært bekymret for henne.

Datteren har det langt bedre i dag. Etter hendelsen satte far og datter seg ned sammen for å diskutere hva som kunne forhindret overgrepet.

Det ble starten på utviklingen av et økosystem for reduksjon av utrygghet for individer, virksomheter og samfunn.

– Charlen forteller at hvis hun kunne stemmeaktivert en alarm på mobilen, som kontakter venner eller familie, så kunne hun muligens ha blitt reddet fra den forferdelige situasjonen.

LES OGSÅ: NHO-Kristin er bekymret for dagens situasjon i Tønsberg: – Det blir krevende

Ble apputvikler for å hjelpe andre

Selv hevder Larsen at han aldri har vært teknologisk anlagt. Han skal ha startet med utvikling av apper etter at han sluttet i jobben som barnehagestyrer.

– Jeg har alltid hatt interesse for teknologi.

I 2015 opprettet han selskapet Mobile Software AS. I 2016 startet selskapet utviklingen av appen Safyy som skulle redde folk fra utrygge situasjoner.

– Alt ble utviklet basert på Charlens utsagn. Det er hele bakgrunnen for app-ideen. Intensjonen er å kunne hjelpe og bidra til at andre jenter skal få slippe å oppleve det datteren vår har gjort.

LES OGSÅ: Øystein mer enn doblet omsetningen da han tok over butikken: – Vi er fornøyde med det

Rask utvikling

Det har gått i ett siden utviklingen av appen startet. I 2017 kjøpte Mobile Software AS selskapet Blipper som står bak bSafe. Appen regnes som en av verden største applikasjon innenfor personlig trygghet og sikkerhet.

– Vi ville integrere våre egne funksjonaliteter som vi utviklet selv og gjøre appen enda bedre.

Resultatet ble en app som tilbyr en totalpakke av nødfunksjoner:

  • Stemmeaktivering av SOS: Kan aktivere SOS alarmen ved hjelp av stemmen. Fungerer selv om mobilen ligger i lommen, vesken, jakken eller lignende.
  • SOS-knapp: Alarmen aktiveres og det sendes en lydalarm med nøyaktig lokasjon til guardians/ alarmsentralen. Om en beveger seg, så vil sporingen vise hvor en er til enhver tid.
  • Live streaming: Når alarmen er aktivert starter live streaming automatisk. Det betyr at guardians/alarmsentralen i tillegg til lokasjon, kan se og høre alt som foregår i situasjonen der og da.
  • Automatisk opptak av lyd og video: Når alarmen er aktivert starter automatisk opptak av lyd og video. Dette blir lastet opp live og automatisk sendt til guardians/ alarmsentralen underveis selv om opptaket stoppes. Fungerer selv uten mobildekning.

(Saken fortsetter under bildet.)

LES OGSÅ: Elvijus (40) vil strekke seg langt for å lykkes med firmaet sitt: – Dette har vært en drøm lenge

Rask utvikling

Selskapet har to utviklingsgrupper i Bergen og Ukraina, samt flere ansatte fordelt rundt om i landet. Selskapets offisielle adresse er gründerhuset Hi5 i Tønsberg. De har også et kontor i Philadelphia i USA.

– Selskapet har utviklet seg raskt. Vi har skalert og profesjonalisert alle områder. Vi kommer til å ansette flere folk nå.

I dag har selskapet flere ulike datterselskap. Mobile Services AS, bSafe Emergency Management System AS, bSafe Crisis Management System AS og et amerikansk datterselskap Mobile Safety Technology Inc.

– Vi har utviklet løsninger som ingen andre i verden har. Denne teknologien er vi alene om. Det har gitt oss mye oppmerksomhet.

LES OGSÅ: Da Tom fikk en telefon fra Even ble han rørt: – Det er en fantastisk gave

Har inngått viktige avtaler

Mobile Software AS har vært omtalt blant annet i Finansavisen, DN, TV2, VG, NRK og i flere amerikanske medier.

Selskapet har får støtte fra Innovasjon Norge, Norges forskningsråd og SkatteFUNN.

– Vi har signert avtale med Otello (tidligere Opera Software journ.anm.) om distribusjon av vår teknologi til mobiloperatører i 30 land i Asia, Afrika og Sør-Amerika med totalt cirka 2,5 milliarder mobilkunder, sier Larsen.

Advokat John Christian Elden, tidligere samferdselsminister Ketil Solvik-Olsen, investor Trond Riiber Knudsen og tidligere generalmajor og sjef for det norske Heimevernet og Tor Rune Raabye er en del av det erfarne teamet som skal bidra til selskapets vekst.

– En annen stor avtale vi har signert er med amerikanske RapidSOS, USAs største leverandør av teknologi til nødtjenesten 9-1-1. De leverer teknologi til mer enn 6.000 lokale/ regionale nødsentraler i USA og nesten 5.000 byråer for offentlig sikkerhet globalt. I tillegg leverer RapidSOS teknologi til verdens største teknologiselskaper som Apple, Google, Facebook, Uber, Microsoft.

Disse avtalene skal bidra til at selskapet fra Tønsberg kommer ut i det globale verdensmarkedet.

(Saken fortsetter under bildet.)


LES OGSÅ: Postterminal blir vaksinefabrikk neste år

Store planer

Det stopper ikke der. Selskapet har også signert en avtale med testarenaen YAGO ved Forus i Sandnes. YAGO er Europas største testarena for autonome kjøretøy. Testområdet er 120 fotballbaner stort i et næringsområde med vanlig trafikk.

– Formålet med avtalen med YAGO er å teste ut og simulere reelle nød- og krisesituasjoner som kan oppstå. Kombinert med bSafe app og bSafe Crisis Management System, vil droner kunne sendes inn for å få en oversikt ved nød- og krisesituasjoner og reduserer dermed risikoen for respondenter.

Larsen sier de opplever stadig økende etterspørsel fra partnere, mobiloperatører, bedrifter, organisasjoner. Nå henter de inn kapital for å skalere, utvikle og kommersialisere løsningene for å være posisjonert til å utvikle og modernisere det globale sikkerhetsmarkedet.

– Vi har planer om å hente inntil 200 millioner kroner i løpet 2022 for å kommersielle teknologiløsningen globalt. Hvis vi får til dette da kan selskapet potensielt være verdt en til to milliarder innen få år.

LES OGSÅ: Wallenius Wilhelmsen-sjef går på dagen

Kommentarer til denne saken