Gå til sidens hovedinnhold

Vestfoldinger stiller ut i Milano

Artikkelen er over 4 år gammel

Andrea Muribø fra Nøtterøy, Falke Svatun fra Åsgårdstrand og Åshild Kyte og Cecilie Maurud Barstad fra Tønsberg er blant ledende norske designere og kunsthåndverkere som stiller ut på verdens fremste design- og møbelmesse denne uken.

I tillegg er malingsprodusenten Jotun medarrangør og natursteinprodusent Lundhs utstillingspartner.

Distribusjon i nye markeder. Avtaler med velrennomerte produsenter. Utfordrende og høyprofilerte designjobber. Mulighetene er mange for de som deltar på den norske utstillingen «Everything is Connected» under Milano Design Week, også kjent som Salone del Mobile.

Design mot hjemlengsel

Cecilie Maurud Barstad fra Tønsberg bor i London, der hun driver designstudioet Gilles & Cecilie sammen med franskmannen Gilles Jourdan. De har utført illustrasjons- og kunstoppdrag for blant andre Nissan, Diet Pepsi, The Guardian, The Royal Mint, Le Monde, Moleskine og AOL. Likevel forteller Barstad at «Everything is Connected» representerer en stor mulighet for dem.

 

Til Milano har de med «Nomad», en serie med gjenstander som utforsker hvordan en urban eksistens påvirker oss. Tanken er at selv om vi lever stadig mer omflakkende liv, har vi fremdeles et behov for tilknytting.

– Vi reiser mye selv, opptil 200 dager i året. Vi ville derfor lage et objekt å ha med oss som er lite, praktisk og dekorativt, som minner om arkitektur og former og som kan inneholde smaker og lukter som får oss til å føle oss hjemme, sier Barstad.

Religiøs forminspirasjon

Under navnet Vera & Kyte finner vi Vera K. Kleppe fra Bergen og Åshild Kyte fra Tønsberg. De stiller med «Dwell», en benk som henter inspirasjon fra den amerikanske Shaker-bevegelsen.

– De har et formspråk bygget på nøysomhet, renhet og praktiske løsninger. Under et opphold på Hancock Shaker Village i USA ble vi svært fascinerte av hvor sterkt sammenfallende den er med vår egen skandinaviske designarv, sier Åshild Kyte.

 

Benken «Dwell» kan enkelt skaleres opp eller ned i størrelse ettersom hvilket behov brukeren har. Til utstillingen tar Vera & Kyte med to størrelser, en nett treseter og en romslig énseter.

Reinsdyrhorn og elgbein

De siste tre årene har Andrea Muribø fra Nøtterøy bodd og arbeidet i flere deler av landet: i Kautokeino i nord, Halsnøy i vest samt Nordgardsetra i hjemfylket Vestfold. Her har hun både samlet inspirasjon og materialer til verkene sine.

Dette har resultert i de tre kunsthåndverkene «Queen of Reindeer», «Strange Fruit» og «The Snake», som alle skal stilles ut i Milano denne uken. Førstnevnte er laget med blant annet reinsdyrhorn, mens i de andre har Muribø brukt ferskenstein og elgbein i tillegg til skifer og gullbelagt messing.

Minimalistisk lysprosjekt

Falke Svatun fra Åsgårdstrand skal vise fram «Chanterelle», et skulpturelt lysprosjekt bestående av en høy gulvlampe og en mindre bordlampe. Begge bærer designerens velkjente minimalistiske signatur.

I tillegg er Jotun, med hovedkvarter i Sandefjord, én av utstillingens fire hovedarrangører. Malingsprodusenten sørger for å fargesette den norske utstillingsarkitekturen i Milano. Familiebedriften Lundhs fra Larvik er en av utstillingens partnere, og bidrar med steintøy av larvikitt.

Konseptet bak årets utstilling er å presentere et levende kart over Norges kreative miljøer i dag. Utstillingen består av 30 kunsthåndverksarbeider og designprototyper innen møbel, tekstil, belysning, keramikk, metall og glass.

Kommentarer til denne saken