Få ting får adrenalinet til å pumpe og smilet til å bre seg som en fartsfylt tivoliattraksjon. Og enorme og forseggjorte fornøyelsesparker kan i seg selv være severdigheter gode som noen - både for små og store.

Unn deg et ferieavbrekk eller legg like godt hele ferien til en av de virkelig flotte parkene som finnes både i Europa, USA og resten av verden.

Man behøver imidlertid ikke reise langt for å oppleve noe av det beste verden kan oppdrive innen fart og moro.

Tivoli i København er en klassiker, mens Göteborgs Liseberg er blant toppscorerne på ulike verdensrangeringer for sine vanvittige berg- og dalbaner, som Balder.

- Den er i mange år blitt kåret til verdens beste trebane. Den er ikke den aller lengste, høyeste eller raskeste, men er designet på en måte som gjør hele turen morsom - ikke bare den første bakken. Man blir heller ikke slengt veggimellom, hvilket er nokså vanlig på trebaner, forklarer Even Stangebye.

Bildeserie

Noen av de aller, aller beste

 

Han bør vite hva han snakker om etter å ha kjørt 673 ulike berg- og dalbaner i til sammen 187 fornøyelsesparker i 30 land. Etter hvert har han opparbeidet seg et vell av erfaringer, ikke bare når det gjelder hvilke berg- og dalbaner som er best, men hvilke parker som tilbyr noe utenom det vanlige.

- Når man har besøkt en del parker, ser man at en del av dem har mange av de samme karusellene og konseptene. Disney-parker er for eksempel fantastiske, men nokså like seg imellom.

Noe jeg setter veldig pris på med både Tivoli i København og Liseberg, er at disse er byparker, steder lokale folk oppsøker, der det holdes konserter og arrangementer og man kan spise på gode restauranter. Disse to parkene er velfungerende og velholdte, forklarer Stangebye.

Mekka i USA

I USA er det til sammenligning knapt en fornøyelsespark lenger som ikke er plassert, litt som de store kjøpesentrene, utenfor byene. Ikke at det gjør parkene mindre spektakulære i seg selv.

- Men ved for eksempel Six Flags, en av de mest kjente kjedene, er alt liksom plassert på asfalt. Slik at selv om noen av attraksjonene er i verdensklassen, blir totalopplevelsen litt, ja, kjøpesenteraktig, legger Stangebye til.

Er man i USA, anbefaler han heller Dollywood, temaparken i Tennessees Smoky Mountains som eies av selveste Dolly Parton.

- Det er en fin park bare å gå rundt i. Her har landskapsarkitekter virkelig sørget for å skape en god «feeling». I tillegg er det ulike arrangementer, og hvem vet, plutselig kan Dolly dukke opp for å klippe over en snor eller avholde en konsert. Og så har parken selvfølgelig et par veldig gode trebaner, legger han til.

Men vurderer man først å reise til Sørstatene, kan det nok for mange være like greit å reise til Orlando, Florida, mener June Arlen Eggesbø Lundeby, daglig leder i reiseselskapet USA Spesialisten.

Her finnes nemlig flere av verdens mer spektakulære parker, som det er lett å kombinere med shopping, sol og sommer.

- Parkene er ikke bare for barn, her er det noe for alle! Walt Disney World, Universal Studios og Sea World. Alle disse har et bredt utvalg av aktiviteter og tilbud både på dagtid og om kvelden, forklarer Eggesbø Lundeby.

Noe av det som gjør Orlando til en "no-brainer", er beliggenheten og ankomstmulighetene.

- Det er enkelt å ta seg til Orlando, og mange flyselskap tilbyr gode ruter dit. Det er også det perfekte stedet å kombinere med andre destinasjoner i Florida og også med cruise i Karibia, legger hun til.

Muskelbiler i ørkenen

Er man enda mer eksotisk anlagt, kan Dubai være midt i blinken. Dubai er anerkjent for å huse verdens største av alt - og fornøyelsesparkene er ingen unntak, forklarer Beatriz Jaquotot Rivera, PR- og kommunikasjonsansvarlig i Apollo.

- Skal man få med seg bare én, bør man besøke Dubai Parks and Resorts - som egentlig inneholder hele tre parker; Bollywood Parks, Legoland og Motiongate. I førstnevnte går du rett inn i en bit av fargerike India, mens Motiongate tar for seg episke hollywoodfilmer som blir presentert i form av uforglemmelige attraksjoner. Legoland kjenner alle, men nå er den også utvidet med Water Park, forklarer Jaquotot Rivera.

Even Stangebye er enig i at Emiratene er et must. Han foreslår også å ta turen en drøy time ut av Dubai til Adu Dhabi og Ferrari World. Som navnet tilsier, handler alt om klassiske italienske sportsbiler. Vanvittige racingsimulatorer som gir følelsen av å kjøre Formel-1, bilshow og underholdning kommer i tillegg til mer tradisjonelle karuseller og attraksjoner - blant annet berg-og-dal-banen Formula Rossa.

- Man går fra 0 til 240 km/t på fire sekunder! Det er et voldsomt trøkk, både i magen og mot ansiktet. Du kan tenke deg hvordan det føles å stikke hodet ut av en bil som kjører i 80 - og gange med tre. Voldsomt, selv for meg, sier Stangebye.

Vær fornøyd i fornøyelsesparken

Her er noen tips fra berg- og dalbaneentusiasten Even Stangebye til hvordan å få mest mulig ut av besøket i en fornøyelsespark.

* Sjekk om det er noen lokale høytider eller fridager og forsøk å unngå disse, da det fort kan bli lange køer, trengsel og kaos.

* Ideelt sett bør man oppsøke fornøyelsesparker på kanten av den lokale sesongen. Da er det ofte betraktelig roligere.

* Hater du kø, sjekk værmeldingen. Er det for eksempel meldt regn på formiddagen og sol på ettermiddagen, kan du ofte slippe alt som heter kø. Selv om det klarner i løpet av dagen, vil de fleste legge besøket til en annen dag.

* Noen parker tilbyr ekstra dyre billetter som gjør at man kan snike litt i køene. Det kan være greit dersom man har veldig dårlig tid, men oppfattes som litt ufint av mange. Noen har en ordning der alle kan booke én attraksjon et par timer i forveien, hvilket er en rettferdig løsning for alle.

* Sjekk hva slags hotelltilbud som finnes i parken. Å bo i parken kan være lurt selv om det isolert sett kan være dyrere enn hotell lenger unna. Man får for eksempel gjerne gratis parkering, det tilbys ofte ekstraopplevelser for barn, og man slipper bilkøer og lignende.

* Sjekk ut nettsidene til fornøyelsesparkene du vurderer. De har ofte veldig fyldig informasjon om både attraksjoner, priser, bestilling og annet. 

* The European Coaster Club (coasterclub.org) tilbyr blant annet organiserte turer for dem med spesiell interesse for berg- og dalbaner.

* Roller Coaster Data Base (rcdb.com) gir statistisk informasjon om verdens berg- og dalbaner og fornøyelsesparker.

* Husk at fornøyelsesparker er en veldig fin måte å dele opplevelser på for barn og voksne. Vær aktivt med, ikke bare pass på veska. Du vil få mye igjen for det!