– Jeg visste det allerede første dagen. At den skolen var feil for meg. Helt feil.

Thomas Byholt tenker bakover til den første dagen på Handelshøyskolen BI. Drømmen var å bli sjøkaptein, men foreldrene advarte mot mye reising. Nå satt han her i forelesningssalen der målet for undervisningen var å gjøre ham til en skikkelig god regnskapsfører.

Tanken på at han aldri hadde ønsket å jobbe med regnskap hadde liksom ikke slått helt inn. Ikke engang da det nærmet seg slutten på videregående skole og han skulle velge retning for «resten av livet».

– Jeg slet meg gjennom studiet. Da jeg var ute med kompiser og drakk øl, var de så interessert i faget. De kunne ivrig diskutere saldobalanse og de likte virkelige alt vi lærte. Mange elsker jo tall, men for meg var det helt fjernt, smiler Thomas nå.

Ingen merket det

Han dro seg gjennom studiene, og fikk jobb som regnskapsfører. Han møtte opp hver dag, gjorde det han skulle. Klarte resultatmålene.

– Men jeg hadde ingen glede av jobben. Til slutt hadde jeg så mye vondt i magen. Jeg ville jo gjøre en god jobb, men klarte ikke å motivere meg. Stadig vekk satt jeg i bilen på vei til jobb og snakket til meg selv. «I dag skal jeg prestere og gjøre en kjempejobb», lovte meg selv. Og så gikk jeg inn og stirret i PC-skjermen igjen. Jeg utsatte oppgaver og følte meg skikkelig dårlig i jobben. Til slutt hadde jeg helt ekstremt dårlig selvtillit. Det var ingen på jobben som merket det, men for meg var det helt svart, sier han.

Dette høres mørkt ut. Heldigvis for Thomas har vi møttes fordi dette skal bli en gladsak til avisa. Det betyr at historien snart lysner og at den ender godt. For moren til den triste regnskapsføreren hadde en god idé.

– Det var mamma som sa jeg måtte ta kontakt med Linda. Jeg hadde ikke særlig tro på at det skulle gjøre noe forskjell, men gjorde som hun sa.

Løfter karrierer

«Linda» er Linda Jensen. Linda Jensen er to ganger norgesmester i håndball (med Gjerpen for deg som lurer) og har mange år med personalutvikling og lederveiledning i privat og offentlig sektor bak seg. Nå driver hun karriereveiledning fra lokalene til Hi5 i Tønsberg sentrum. Virksomheten har fått navnet Karriereløft.no. Og å løfte karrierer er akkurat det hun gjør. Som Thomas Byholt sin.

– Linda har gjort meg så selvsikker, sier han.

– Jeg fikk deg til å få kontakt med deg seg selv igjen, men det er du som har gjort selve jobben, sier Linda Jensen.

– Thomas var veldig stressa da han kom hit, men allerede positiv til endring første gangen vi møttes. Det kule er at han driver med mye ekstremsport, og klarte selv å se at den endringen han sto foran kunne ligne litt på det. Og så ga han alt. Han hater og tape og gir seg ikke. Han viser styrke og tar imot veiledning. Det er et fantastisk utgangspunkt for endring.

Hun ba Thomas se bakover. Når blomstret han sist? Nå skulle de kartlegge hva han kan og hva han liker. Hun ville at han skulle bli nysgjerrig og stille spørsmål både til seg selv og til andre rundt seg.

Kompiser og mamma i eget team

– I veiledningen lager vi et karriereteam rundt den som er i veiledning. For Thomas' del var det to kamerater og moren hans. De ble sparringpartnere gjennom hele perioden. I tillegg snakket Thomas med hele kameratgjengen sin om prosessen og det som skjedde i coachingen. Det var moro å oppleve, og resultater er at en av de andre vennene har startet med coaching, forteller Linda.

– Karriereteamet ga meg både selvinnsikt og hjelp til kartleggingen. Jeg ble mye bedre kjent med meg selv. Gjennom dette arbeidet fant jeg ut at jeg ikke var introvert, som jeg trodde, men ekstrovert. Jeg får energi av å være sammen med folk og hjelpe andre. Det fikk jeg ikke gjennom regnskapsføringen. Og jeg brukte tid til å se hva det var ved min kompetanse jeg kunne ta med meg videre til en annen jobb, forklarer Thomas.

Så en dag leste han en jobbannonse som gjorde at alle brikkene falt på plass. En stilling som selger av regnskapsprogrammet Tripletex. En jobb der et regnskapsprogram han kjente godt skulle selges til bedrifter. Til folk! En mulighet til å dra ut og snakke med og hjelpe mennesker.

– Jeg trodde ikke jeg kunne selge noe, jeg trodde jo jeg var introvert. Men den tanken har endret seg. En selger med regnskapsbakgrunn var perfekt for å kunne bli tatt seriøst ute hos kundene, og jeg kjente med en gang at jeg ville ha denne jobben. Jeg ble kalt inn på intervju og det var en fryd å være med på. Jeg løste tre caser og tok to personlighetstester og visste at dette var helt rett. Jeg satt på jobb da jeg fikk beskjed om at jeg fikk den nye jobben, og hele meg begynte å skjelve. Dette var så riktig!

Og hvordan det gikk i den nye jobben? Les SMS-rapporten her: