Gå til sidens hovedinnhold

Tradisjonell-kulturell Themsen-jul

Artikkelen er over 3 år gammel

På Londons Southbank kan du kombinere tradisjonelt julemarked med byens beste kulturtilbud – og ta lunsjen i en iglo.

Julelysene funkler i britenes hovedstad. Men mens erkekommersialismen rår i Oxford og Regent Street, gjelder andre verdier på Themsens søndre bredd. Southbank Christmas Market rommer det beste fra to verdener, fordi det arrangeres av og inngår i et av Londons rikeste kultursentra.

Når du har fått dosen pepperkaker og pynt utenfor, kan du for eksempel gjøre som venninnene Jane Simpkiss og Helen Record: trekke innendørs i Royal Festival Hall for å høre eksperimentell jazz ved bandet Interchange.

– Musikken er til og med gratis, stråler Simpkiss, som er musiker selv.

Eventuelt – hvis du er av det barskere slaget – kan du gjøre som kjæresteparet Ianthe Mellors og Kyle Krasicki: nyte finsk sauna i toppen av nabostorstua Queen Elizabeth Hall. Utsikten over elva er nesten verdt kuldesjokket før og etter badet.

– Det er presangen min til ham før han reiser hjem til USA! hoier hun.

– Det føles deilig! hutrer han.

LES OGSÅ: Reis til krigens Europa

Nordisk vri

Saunatilbudet sorterer under Nordic Matters, en festival som har satt sitt preg på Southbank i hele år. Alle fra stjerneforfatteren Karl Ove Knausgård til pianistmotstykket Leif Ove Andsnes har vært innom i den forbindelse. I den søte adventstid kommer oppfølgingen blant annet i form av skandinaviskættede snacksmuligheter.

Skjønt, det lokale kjøkkenet dominerer i bodene som sådan. Engelskmennene er ikke minst begeistret for gløgg, noe vinimportørene Eva Tierney og Matthew Jordan vet å sko seg på.

– De fleste av oss liker en drink. Når det er kjølig i været, kan den med fordel være varm, hevder Tierney på vegne av seg selv og makkeren.

– Om sommeren går det gjerne i pimms. Om vinteren går det desto mer i «mulled wine». Vi holder åpent hver helg fram til februar. Det er mye bedre å servere folk i friluft enn på kafé, for her prater de sammen, legger hun til.

LES OGSÅ: Kanalbåtferie: Lette å leie, bygget for hygge

(saken fortsetter under bildeserien)

Bildeserie

Themsen-jul

 

Iglorestaurantmoro

I retning Hungerford Bridge sitter en forsamling som ikke har vanskeligheter med å holde samtalen i gang. Gjengen fra medieselskapet Zoom er ute på julelunsj, og la den like godt til plastiglorestauranten (!) signert pop-up-mesterkokken Jimmy Garcia.

– Det er første dag sjappa holder åpen. Vi er de aller første gjestene, skryter eneste hane i kurven, Anatole Koteczky.

Southbank Centre

Europas største kunst- og kultursenter

Består av konsertscenene Royal Festival Hall, Queen Elizabeth Hall og Purcell Room, samt Hayward-galleriet

Etablert under Festival of Britain i 1951 og utvidet på 60-tallet

Mer informasjon på southbankcentre.co.uk

– Vi har tepper og musikk, så vi greier oss bra. Ringeklokke har vi også, til å kalle på kelneren, flirer kollega Nancy Day idet neste skål utbringes.

Under Waterloo-brua går det roligere for seg. Der sørger de faste bruktbokselgerne for føde av den åndelige typen. De nybakte foreldrene Ben og Chevi Margitich snoker i Roald Dahl-hylla, passende nok siden dattera deres har fått navnet Mathilda.

– Siden jeg jobber utenbys, ønsket vi oss en hyggelig dag for hele familien. Da er Southbank det perfekte stedet, rapporterer Ben.

LES OGSÅ:  Finn frihetsfølelsen på «nye» Governors Island

Kirkejulestemning

Vis-à-vis parlamentshuset svinser tre norske studenter. Eirill Sundheim, Rebecca Bruteig og Veronica Lie er på storbyekskursjon sammen med resten av klassen fra Voss folkehøgskole.

– I går var vi på musikal og så «Wicked». I kveld skal vi på kirkekonsert for å få litt julestemning, opplyser ålesundsjenta Veronica Lie før trioen forsvinner inspirert nedover promenaden.

(NTB)

Reisefakta

Fly: Stor konkurranse gir normalt gunstige priser til og fra London. Norwegian begynner på drøyt 700 kroner (tur/retur) over Gatwick-flyplassen. Ryanair er ofte enda rimeligere over Stansted.

Overnatting: Kjeder som Travelodge, Premier og Comfort Inn reklamerer med kurante førjulstilbud. Themsen-nære luksushoteller à la The Royal Horseguards starter på 260 pund døgnet.

Transport: Waterloo Station er et egnet utgangspunkt for Southbank-senteret. Stasjonen betjenes av lokaltog samt T-banelinjene Northern, Bakerloo, Jubilee og Waterloo & City.

Julemarkeder i London

Winter Wonderland, Hyde Park

Southbank Christmas Market

Christmas by the River, London Bridge

Greenwich Market at Christmas

Kingston Christmas Market

Winterville Christmas Market, Clapham Common

Winterfest Market, Crystal Palace Park

 

Kommentarer til denne saken