Gå til sidens hovedinnhold

Kåre har sikret seg avtale med matgigant: – Det var et lykketreff og oppskriften på suksess

Artikkelen er over 2 år gammel

Grisebonde Kåre Abrahamsen fra Andebu er en av Rema1000 sine utvalgte økologiske matprodusenter.

– For meg er dyrevelferden det aller viktigste. Jeg trives med å se at dyra har det bra, sier økobonde Kåre Abrahamsen i Andebu.

Han er midtpunktet i grisebingen denne formiddagen. Og ellers også, forøvrig, hver gang han tar turen inn til dyra.

– Man blir jo så glad i dem. Det er som med hunder, de er veldig fortrolige og kontaktsøkende. De kommer stormende, smiler han.

LES OGSÅ (+): Den siste skomakermesteren i Tønsberg gir seg etter 46 år i yrket: – Jeg har gledet meg til å jobbe hver eneste dag 

En av tre leverandører til Rema1000

Abrahamsen driver med økologisk svineproduksjon på tiende året. I 2018 startet han å levere økologisk gris til Rema1000 som en av tre grisebønder i landet. Det gjør han via matvareleverandøren Kolonihagen, som forøvrig ble startet av tønsbergmannen Jon-Frede Engdahl.

Hadde det ikke vært for at Rema1000 kom på banen, tror Abrahamsen han hadde avskrevet økologi-prosjektet. Men kontrakten med mat-giganten ga økonomisk støtte og forutsigbarhet.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

 

– Det var et lykketreff. De markedsfører produktene, mens jeg produserer kvalitet. For meg er den avtalen årsaken til suksess, sier Abrahamsen.

1.200 slaktegris i året leverer Abrahamsen fra gården i Andebu. Han har en fem års avtale med Rema1000, med opsjon dersom det går bra også framover.

LES OGSÅ (+): Dårlig nytt for boligeiere i Tønsberg og Færder: Boligprisene synker mest i landet for andre måned på rad 

Stor plass å boltre seg på

Grisene til økobonden har stor plass å boltre seg på. De kan fritt velge å ligge tørt under tak eller være i uteområdene. Økobonden er ikke i tvil om at hans måte å drive på, er den beste for dyra.

– I konvensjonelt grisehold er det definerte størrelser på arealene. Jeg mener de er altfor små, når man ser på hvordan grisene naturlig oppfører seg. Her hos meg har hver gris seks kvadratmeter, sier Abrahamsen.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

 

Mens tiden grisungene dier i konvensjonelt landbruk er fem uker og purkene blir bedekt fortløpende, gir Abrahamsen dem 6-7 uker dietid og tre uker hvile før neste bedekking. Dessuten har de tilgang på mye rotemateriale som halm, trevirke og flis. Han bruker økologisk kraftfor, unngår kunstgjødsel og sprøytemidler og begrenser medisinbruken.

– En presset bransje

– Jeg har underveis sett hva det gjør med dyra å ha mye plass. Det er naturlig for dem å gå fritt rundt, sier Abrahamsen.

Han vil imidlertid være forsiktig med å snakke ned konvensjonelt grisehold.

–  Det er en presset bransje der man skal få ut mest mulig per kvadratmeter. Bøndene opererer under de rammene de får. Jeg mener endringen må komme hos forbrukerne og matvarekjedene, sier han.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

 

Selvom økologisk kjøtt er dyrere, merker han stor interesse, både i media og hos folk flest. I Vestfold er Grøstad gris i Undrumsdal den andre store økologiske griseprodusenten. Abrahamsen ønsker seg flere.

– Et fantastisk yrke

Å være bonde kan være et ensomt yrke. Abrahamsen har en avløser som også jobber sammen med ham. Kona jobber i Nordsjøen, mens barna har flyttet ut for lengst. Om de skal ta over, er usikkert.

– Det er en livsstil. Du er på en måte hele tiden på jobben. Men for dem som er interessert, er det et fantastisk yrke med mye frihet. Jeg angrer absolutt ikke at jeg startet økologisk, jeg er veldig fornøyd, smiler han.

Abrahamsen tror økologien har framtida på sin side.

– Det blir mer fokus på dyrevelferd framover. Forbrukerne vil forlange det, mener han.

Fra ett til 20 produkter

Rema1000 har gått fra ett til 20 økologiske svineprodukter i 2018. Målet har vært å øke utvalget i en kategori med liten tilgang på økologisk råvare. Dette har de fått til mye på grunn av samarbeidet med Kåre Abrahamsen og to andre økologiske svinebønder på Hedmark.

– Vårt mål er at det skal være enkelt å velge kvalitetsprodukter som er produsert på en ansvarlig måte. Vi har et ansvar for å møte kundenes forventninger og ser at stadig flere er opptatt av kvalitet, dyrevelferd og ansvarlig produksjon. Produktene vi har utviklet av økologisk svin svarer på disse forventningene, sier Mette Fossum, direktør kommunikasjon og samfunnskontakt i REMA 1000.

Produktserien dagligvarekjeden har utviklet sammen med Kolonihagen spenner fra pålegg og stykningsdeler, til sesongvarer som ribbe og pølser.

Kommentarer til denne saken