Gå til sidens hovedinnhold

Martin-Tobias (23) fikk sin første fisk som toåring. Nå har han dratt nordover for å gjøre hobby til jobb

Martin-Tobias Folden fikk permisjon fra jobben for å yrkesfiske og guide fisketurister i Finnmark.

– Jeg bor her for å drive med hobbyen min på fulltid, sier Folden.

Han er født og oppvokst i Sandefjord, men de siste månedene har han bodd i Gjesvær i Finnmark; nesten så langt nord du kommer i Norge.

Han er snekker av yrke, men da en kompis av han trengte hjelp med fiskecampen sin, var ikke Folden vanskelig å be.

– Jeg hadde veldig lyst til å gjøre noe annet, sier han.


Folden fikk ett års permisjon fra jobben i bryggefirmaet Nordocks og skulle til å reise nordover da det plutselig ble noe kluss i systemet til kompisen.

Far- og sønntid

Faren til Folden bor i Gausdal og er driftsleder for Skeikampen alpinsenter som ligger i samme kommune. I påvente av at alt skulle ordne seg med fiskecampen, bodde Folden hos sin far i to av vintermånedene og jobbet på skisenteret.

– Jeg hadde ikke sett pappa så mye på ganske lenge, så det var hyggelig. Jeg er også veldig glad i stå på ski, så jobben passet meg veldig godt, forteller Folden.

Turistguide, fisker og snekker

Etter de to månedene gikk turen til fiskekampen i nord. Til nå har mye av tiden gått til å klargjøre campen for turistene som kommer.

– Nå for tiden pusser jeg opp leilighetene vi leier ut til turistene som kommer. Det er fint for meg, for jeg trives jo veldig godt med å snekre.

Når turistene kommer i mai, vil dagene gå til å guide turister og fiske.

– Dagen starter gjerne tidlig og slutter en eller annen gang utpå kvelden. Jeg tar med turister ut og viser dem hvor det er fint å fiske. Det er en del holmer og skjær, så det er nok bra for dem å ha med en som er litt kjent, forklarer han.

Utenfor kysten er det er en øygruppe med fuglefjell hvor en stor koloni Lundefugler bor. Dette er gjerne en turistattraksjon Folden viser gjestene som ønsker å se.

Jobben han gjør, forklarer Folden at han potensielt kan tjene godt med penger på.

– Står jeg på, får fisk og turistene kommer, har jeg mulighet for å tjene mye.

Sin første fisk som toåring

Folden er oppvokst i en familie som alltid har vært mye på tur. Det var foreldrene hans som startet ungdomsgruppen i Sandefjord jeger- og fiskeforening – en forening han var leder for de to årene før han reiste.

Allerede som toåring fikk han sin første fisk, og siden den gang har hobbyen vokst. I hjemmekommunen har han drevet mye med stangfiske, men nå fisker han mest fra Sjarken.

Folden jobber gjerne hele dagen om han kan, men forteller at han likevel ikke har mistet hobbyen sin. Han synes hobbyfisking og yrkesfisking er såpass forskjellig at han ikke blir lei.

– Det blir bare dødtid for meg å sitte hjemme fra klokka fire på ettermiddagen til jeg legger meg, forklarer han.

Hva gjør du når du ikke fisker da?

– Det er vanskelig å si, for det er nesten alt jeg gjør. Men jeg er et friluftsmenneske som liker å gå tur i skogen og tenne bål. Jeg er også veldig sosial, så jeg trives best ute med venner.

Når Folden ikke fisker, snekrer eller går tur, tilbereder han gjerne fisk – og aller helt fisk med rødt kjøtt. Oppdrettsfisk er ikke på menyen i det hele tatt.

– Det er jo flaut å være en fisker som ikke kan tilberede fisken, så det har jeg blitt god til, sier han.

Finest i nord

Selv om 23-åringen savner flere av vennene sine i Sandefjord, trives han svært godt med både yrket og stedet.

– Det er fantastisk fint her, i forhold til i sør.


Han synes det er flott at han fikk anledningen til å gjøre noe litt annerledes. I tillegg setter han pris på all støtte fra familien sin. Både de og flere venner har reist på besøk og fisket sammen med han.

– Jeg er storfornøyd med året mitt og er så glad for at jeg tok sjansen og dro.

I august går permisjonen over. Sandefjordingen uttrykker at det vil bli vemodig å reise derfra.

Kommentarer til denne saken