Gå til sidens hovedinnhold

Eggehinner fra Revetal skal redde menneskeliv

Artikkelen er over 4 år gammel

Den legende effekten er kjent gjennom kjerringråd og beskrevet i eldgamle skrifter. Nå skal det lages et livreddende helseprodukt av eggehinner. Og hinnene, de kommer fra Nortura Eggprodukter på Revetal.

Du vet hva eggehinner er: Den syltynne, gjennomskinnelige membranen som sitter mellom eggeskallet og eggehviten.

Skiller hinnen fra skallet

Nortura Eggprodukter er i disse dager i ferd med å ta i bruk et splitter nytt produksjonssystem, som gjør det mulig å skille eggehinnen fra eggeskallet.

LES OGSÅ: Marianne har stekt vafler hver dag i 25 år: – Det smaker fortsatt like godt

Systemet er utviklet i samarbeid med selskapene Biovotec og Adigo, med støtte fra Innovasjon Norge, og gjør det mulig for bedriften på Revetal – som eneste produsent i verden – å utnytte 100 prosent av eggene kommersielt. Det er Biovotec som eier patentet på den nye teknologien.

Skal lege kroniske sår

 

På årsbasis vil eggproduksjonen på Revetal gi 40 tonn med eggehinner. Og planen er at en vesentlig andel av dette på litt sikt skal brukes til en tynn film - eventuelt et plaster - som skal kunne lege kroniske sår.

Biovotec AS ble startet av Ralf Schmidt i 2014. Schmidt er egentlig tysk, men bosatt i Norge, og har jobbet med bioteknologi i flere tiår.

Han beskriver utviklingen av det nye sårproduktet som ekstremt viktig.

– Sår som ikke leges av seg selv, er en av de største internasjonale helseutfordringene i dag. Og en utfordring det dessverre har vært lite fokus på, sier Ralf Schmidt til vestviken24.no.

LES OGSÅ: Mat for milliarder metter millioner

– Får man et kronisk sår, er det 50 prosent større sjanse for at man dør i løpet av fem år.

Mer dødelig enn kreft

Slike sår har større dødsrisiko enn kreft, og det er stort sett eldre mennesker som rammes. Fordi det blir stadig flere eldre i verden, er det også stadig flere som får kroniske sår.

 

Det finnes produkter som har veldig god effekt på kroniske sår allerede. Men de blir ikke solgt, fordi prisen er for høy.

– Det tar lang tid å behandle kroniske sår, og det er dyrt. Biovotecs mål er å lage et forbrukerprodukt som er så billig at alle har råd til å kjøpe det, og mulighet til å ta det i bruk hvis man har et sår man mistenker kan bli kronisk, forteller Schmidt.

Eggehinnene fra Revetal fraktes nå til Dublin hvor de tilsettes noen tilleggsingredienser og finmales til pulver. Pulveret sendes til Storbritannia hvor det foregår testproduksjon av den legende filmen.

Helbreder seg selv

– Filmen er testet på mus og på griser. Forsøkene viser at de mer enn 150 proteinene som finnes i eggemembranen bidrar til at kroppen helbreder seg selv. I løpet av ni dager er sår fylt opp og langt på vei leget.

Testing på mennesker starter først mot slutten av inneværende år, og i slutten av 2018 håper Ralf Schmidt at produktet skal være godkjent og ute i salg.

– Hvor mange menneskeliv tror du dette produktet kan bidra til å redde i løpet av et år?

– Det ønsker jeg ikke å spekulere i. Vi vet at det er 16 millioner mennesker som får kroniske sår hvert år. Og vi er sikre på at vårt produkt kan redde menneskeliv og bedre menneskers livskvalitet, sier Ralf Schmidt til vestviken24.no.