Gå til sidens hovedinnhold

Nå kommer de ubemannede matbutikkene – bør de kunne være åpne på søndager?

Artikkelen er over 2 år gammel

Matbutikker uten ansatte på jobb blir en realitet om kort tid.

Nylig ble det kjent at Coop i løpet av sommeren vil åpne sin første døgnåpne butikk i Oslo - som vil være ubemannet på natta. Da skal Matkroken-butikken i Bogstadveien bygges om til Coops lavpriskjede Extra.

Kundene skal kunne låse seg inn selv hele døgnet

Tanken er at butikken skal være bemannet fra 07 på morgenen til 23 på kvelden, men at registrerte kunder også kan låse seg inn med mobilen hele døgnet og handle helt på egenhånd.

Ifølge Coop blir dette et prøveprosjekt med håp om å kunne gjøre lignende ting på butikker i hele landet - ikke bare i sentrumsbutikker, men også i mindre butikker i distriktene med korte åpningstider.

Helt selvbetjente butikker ser ut til å være en trend. I USA tester Amazon ut et butikkonsept hvor de til og med har fjernet kasser og betaling i butikken.

Les også

Espen og Thomas sin spesielle bilbutikk har gått over all forventning: – Vi har blitt tatt veldig godt imot

Hvorfor skal selvbetjente butikker holde søndagsstengt?

Men hvis en butikk ikke trenger å ha ansatte på jobb, er det da noen grunn til at butikkene må holde stengt på søndager?

Det spørsmålet stiller nå Erlend Wiborg (Frp) seg. Han er leder av arbeids- og sosialkomiteen på Stortinget.

– Argumentet for søndagsstengte butikker er i stor grad hensynet til de ansatte. Men når butikken kan holdes åpen uten ansatte på jobb, faller dette argumentet bort, sier Wiborg til Nettavisen.

Han tar derfor til orde for at regelverket for søndagsåpne butikker må endres i lys av teknologiutviklingen.

– Vi bør endre regelverket for å følge med i den teknologiske utviklingen, slik at i alle fall denne typen butikker kan holde åpent, sier han.

Les også

Espen og Thomas sin spesielle bilbutikk har gått over all forventning: – Vi har blitt tatt veldig godt imot

Utvalg anbefalte nye regler - regjeringen la det i skuffen

Rett før jul i 2017 mottok regjeringen en større utredning (NOU 2017:17) om søndagsåpne butikker.

Rapporten anbefaler ikke at det gis en generell åpning for søndagsåpne butikker, men en myk oppmykning av regelverket som gjør at bensinstasjoner og matbutikker likebehandles.

Det betyr at søndagsåpne butikker kan være opp til 150 kvadratmeter store, mot 100 kvadratmeter i dag.

Dette forslaget er derimot lagt i en skuff etter regjeringsutvidelsen:

– KrF har fått gjennomslag for å beholde søndagen som en annerledesdag, og det ligger fast. Det er bra for et samfunn å ha en rytme der ikke alle dager er like, sier barne- og familieminister Kjell Ingolf Ropstad (KrF) til Nettavisen.

– KrF vil beholde søndagen som annerledesdag selv om det skulle bli mulighet for ubetjente butikker - det er nok kjøpepress resten av uka, vi kan ta oss tid til en liten pause.

Les også

Thore Helge har ledet byggeprosessen siden starten. Nå inviterer han deg inn til en titt

Møter liten støtte

Forslaget til lederen av arbeidskomiteen møter også liten støtte fra opposisjonen.

SVs stortingsrepresentant og arbeidspolitiske talsperson Solfrid Lerbrekk mener problemstillingen i all hovedsak er teoretisk.

– Jeg ser ikke for meg at de har kommet opp med et konsept hvor det ikke er noen på jobb. Til og med Amazon har folk og logistikk som etterfyller, vektere som passer på og «overtar» veiledning og så videre, sier hun.

Det er en stor forskjell i volumene på en nattåpen butikk, og en butikk som skal holde åpen en hel søndag.

– Dersom det en eller annen gang i fremtiden skal bli aktuelt med en automat i stor skala, da må vi tenke nytt.

Også Arbeiderpartiets Arild Grande gir forslaget en kald skulder.

– Vi vil verne om normalarbeidsdagen og søndag som allmenn fridag. Hvis noen utvikler teknologi som gjør at maskiner kan ta risikofylte jobber og arbeid på ugunstige tider er det spennende. Slik kan teknologiutvikling bidra til et bedre arbeidsliv, sier Grande.

– Fremskrittspartiet har åpenbart en helt annen inngang til dette. De vil svekke arbeidstakernes rettigheter og bruker teknologi som argument. Det er ikke vår løsning. Arbeiderpartiet vil at teknologien skal være menneskets tjener, ikke omvendt.

Han er derimot ikke kontant avvisende til ideen:

– Dersom det kommer et konkret forslag fra Frp eller regjeringen vil vi naturligvis ta stilling til det, men vi kommer ikke til å fire på søndagen som annerledesdag. Vi vil jobbe for å verne søndagen som fridag for alle arbeidstakere som ikke allerede i dag har en jobb som gjør at de må jobbe på søndager, for eksempel innen helse- og omsorgstjenesten, sier Grande.

Kommentarer til denne saken