(Tønsbergs Blad)

PostNord har sendt permitteringsvarsel til alle ansatte, med få unntak. I tillegg stenger de ned 15 av totalt 18 terminaler, det bekrefter pressesjef Haakon Nikolai Olsen til Nettavisen.

– Det er en vond situasjon, forteller Olsen.

Bakgrunnen for permitteringene er at LO og YS har valgt å gå ut i streik. Førstkommende fredag har fagforeningene varslet at de vil ta ut ytterligere 15.000 medlemmer. Dette rammer særlig PostNord.

– Omfanget er så stort at det ikke vil være mulig å drive forsvarlig så lenge streiken pågår. Derfor er vi tvunget til å permittere alle ansatte, med noen få kritiske unntak, forklarer Olsen.

De som er medlemmer av LO har fått et såkalt betinget permitteringsvarsel. De som ikke er fagforent eller tilhører et annet forbund, er permittert uten betingelser.

– Dette gjelder fra fredag morgen. Dersom streiken blir avblåst innen den tid, så opprettholder vi normal drift og trekker permitteringsvarslene, forteller Olsen.

Dette er permittering

  • Permittering er en midlertidig ordning der arbeidstaker er pålagt arbeidsfritak og arbeidsgiver samtidig er fritatt lønnsplikten sin. Arbeidsforholdet består og det forutsettes at arbeidsstans kun er midlertidig.
  • Betinget permittering er aktuelt når det inntrer streik eller lockout i egen bedrift. Hvis det blir streik, og bedriften av den grunn har behov for å permittere ansatte, må bedriften sende ut et permitteringsvarsel.
  • De første tre ukene av permitteringen (15 dager) får du normalt sett under permittering lønn fra arbeidsgiver. Dette kalles arbeidsgiverperiode. Hvis du blir permittert kan du motta dagpenger som permittert i inntil 26 uker i løpet av en periode på 18 måneder.

  • Arbeidsgiver vil ikke ha plikt til å betale lønn under første del av permitteringen, når permitteringen skyldes streik i bedriften. Du har bare krav på dagpenger dersom dine lønns- eller arbeidsvilkår ikke kan bli påvirket av utfallet av streiken.

Kilde: Arbeidstilsynet, nito.no

PostNord vil komme med mer informasjon om hvordan dette vil ramme kundene.