En elg har de fleste sett løpende over et jorde eller tråkkende i veikanten. Noe annet er det å observere skogens konge på sin egen hjemmebane, der den ivrig beiter i grålysningen eller i solnedgangen.

Eller hva med å komme tett på moskusen på Dovrefjell, oppleve at sultne havørn svever over hodet på deg med klørne ute, eller glede deg med lekne spekkhoggere på sildejakt?

Du kan være heldig å komme tett på dyrene egen hånd, men sjansene er større for å treffe riktig om du blir med en lokalkjent guide. Dessuten er det både lærerikt og sosialt! Ikke alle turene kommer med garanti om dyr, men de byr garantert på store naturopplevelser. Her er et knippe forslag til safarier du kan bli med på i eget land.

Hanekamp i skogen: 
Orrfugl- og tiurleik

Det kalles gjerne vårens vakreste eventyr når henholdsvis tiur eller orrhaner møtes til høylytt og aggressiv dyst på spillplassen, for så å gjøre seg store og fine for røyene og orrhønene i utkanten av manesjen. Hvis du ligger i skjul i telt eller gamme, kan du få med deg hele seansen som starter et par timer før soloppgang og avsluttes utpå morgenkvisten – kanskje med paring, hvis en hann har lyktes.

Bildeserie

Safariopplevelser i Norge

 

Fakta: Ritualene er vanlige i barskogområder, og fuglene bruker gjerne de samme spillplassene år etter år. Overnattingsturer med guide går fra Hernes i Elverum fra 21. til 30. april (finnskogenadventures.com). Fra Oppdal går det turer fra 13. april til 13. mai, pris kr 4600 per gruppe på maks fire (moskussafari.no).

Best i solnedgang: 
Elgjakt med kamera

Skogens konge er på sitt mest aktive i grålysningen eller i skumringen når den er ute og beiter. Elgen er ikke særlig sosial og går helst for seg selv. Men tettheten er så stor i skogene våre at det likevel ikke er uvanlig å se flere i løpet av én og samme safari. De er forholdsvis lette å få øye på også: De største kan bli over tre meter lange og to meter høye – for ikke å snakke om hannelgens gevirer, som kan være imponerende. Bli ikke overrasket om det i kameralinsa også dukker opp et rådyr eller en hare.

Fakta: Safari med bil arrangeres på mange steder. Trysil (trysil.com), Rauland (visitrauland.com), Lillehammer (lillehammer.com) og Valdres (valdres.no) er eksempler. Sesongen er fra juni til august/september. Pris fra kr 300 per pers.

Importert urdyr: 
Moskusen på Dovre

Da det ble funnet fossiler som tydet på at en nær slektning av moskus hadde levd her under den siste istiden, ble moskusen introdusert fra Grønland til Dovrefjell på slutten av 1940-tallet. Siden har det svære, hårete dyret blitt selve symbolet på det flotte fjellområdet som knytter Sør-Norge og Trøndelag sammen. I dag teller stammen opp mot 250 dyr. Mange setter seg på Dovrebanen med et håp om å få øye på flokken fra toget, men sjansen er mange ganger større om man blir med en kjentmann på fottur. Dette er også tryggere enn å gå på egen hånd; du vil nemlig ikke risikere å erte på deg en okse på 400 kilo som kommer mot deg i 60 kilometer i timen!

Fakta: Safarisesongen går fra midten av juni til starten av september. Beregn fra sju til 15 kilometers vandring (i forholdsvis lett fjellterreng). Bestill tur gjennom turisthyttene i området (visitdovrefjell.no) eller hos moskussafari.no. Fra kr 450 per pers.

Med nebb og klør: 
Havørn på Smøla

Den mektige havørna, med et vingespenn på opptil 140 centimeter, er Nord-Europas største rovfugl. Den lever først og fremst av fisk og mindre sjøfugler, og det finner den langs hele norskekysten fra Vest-Agder til Finnmark. Siden den ble fredet i 1968, skal bestanden ha vokst til over 3000 par her til lands. Ikke noe sted er tettheten så stor som ved Smøla, ute i havgapet nord for Kristiansund. Her kan man bli med på båttur rundt holmer og skjær og se havørnene jakte. Husk kamera!

Fakta: Hekkesesongen er fra april til august, men Smøla Naturopplevelser (smolanaturopplevelser.no) arrangerer turer også på andre tidspunkter. Totimers båttur er familievennlig og koster fra kr 590 per person. Lofoten er et annet egnet sted for havørnsafari (se lofoten.info).