Frihetstårnet, den vestlige verdens høyeste bygning, kneiser nederst på Manhattan. Frihetsgudinnen holder ennå fakkelen høyt på Liberty Island. Skjønt, frihetsfølelsen finner du mer sannsynlig på Governors Island, 732 meter ut i East River. Til og med 31. oktober går det ferge over for skarve 2 dollar per pers.

Den kaster lokalinnvånerne seg på når de trenger å få asfaltjungelen litt på avstand.

– Dette er det eneste stedet i byen hvor du får 360 graders utsikt. Du ser New Jersey, Brooklyn og alt sammen, hvilket er temmelig spesielt, konstaterer læreren og newyorkeren James Rice.

– Opprinnelig var det marinebase på øya. Så ble arealet gitt tilbake til offentligheten midt på 90-tallet. De siste par-tre årene har de shinet opp området, så jeg tenkte jeg måtte ta meg en titt igjen, sier han før han forsvinner bortover strandpromenaden.

På høyden

Blant annet er gressbakkelandskapet kalt The Hills kommet til sin rett, med trapper og steintribuner som er ideelle å hvile kroppen på. Sytti fot over havflaten er kanskje ikke så mye i norsk målestokk – men mer enn nok til å sjekke ut den sagnomsuste skylinen mens Staten Island Ferry tøffer forbi.

Bildeserie

Guvernør for en dag

 

De sprekeste gjestene sverger til sykkel-leie. Hvis belgiske Barbara Helfferich virker noe molefonken, der hun tråkker rundt, er det fordi hun synes det er en skrekkblandet fryd å være tilbake på gamle tomter.

– Jeg er kommet av nostalgiske grunner. Jeg bodde her, studerte her og giftet meg her. Det var på 80-tallet, da New York virkelig var New York, sier hun og flirer sorgmuntert i høstsola.

Sånn er det ikke lenger, ifølge Helfferich.

– Nå er den først og fremst eksklusiv og dyr. De fleste av vennene mine har flyttet til forstedene for lengst. Heldigvis holder museene koken – særlig The Metropolitan og American Indian Museum er anbefalelsesverdige. Ellers kan du like gjerne dra ut hit.

Kunstnerparadis

Ikke minst er kunstnerne under press i Det store og ettertraktede eplet. Men på Governors Island finnes de i fleng. Og de stiller ut hver helg.

– Vi har holdt på i ti somrer nå. Med hjelp fra myndighetene får vi breie oss i åtte tidligere offisersboliger med arbeidene våre. Vi var de første som kom, fordi vi er gærne, erklærer maleren Antony Zito på vegne av non-profit-gruppa 4heads.

Ved Castle Williams sitter kollegaen Glenn Kessler og legger siste hånd på en oljebasert tolkning av skyskrapertunge Finance District. Han opererer solo.

– Jeg har funnet det perfekte punktet – vakkert og stille, sier han.

– Det er første gang jeg jobber her ute. Jeg spurte ingen om tillatelse, heller. Jeg tok bare båten over og rigget meg til.

Barnevennlig

Barna har også fått sitt i havgapet. Lengst sør på skjæret finnes lekeplass med en rutsjebane for rekordbøkene.

– Alle har hørt om Central Park. Dette, derimot, er en skjult perle! utbasunerer familiefaren Sam Rosner idet han strener forbi med sønnen Cobey (3) på slep.

I sum spørs det hvor lenge hollenderen Lennert Wassenaar får ha øyparadiset for seg selv som turist. Imens oppsummerer han det sånn:

– Det er femte eller sjette gang jeg besøker New York. Jeg har gjort alle klisjégreiene. Da føles det helt riktig å krysse elva etter modell av de fastboende.

Reisefakta

* Fly: SAS og Norwegian flyr direkte til henholdsvis Newark og JFK lufthavn. I skrivende stund tilbyr både American Airlines og Iberia rimeligere høstløsninger om du legger inn en mellomlanding.

* Overnatting: Turistmaskinene på Manhattan begynner typisk på 2000 kroner døgnet per dobbeltrom. Det kan være penger å spare i nabobydelen Brooklyn, der Condor Hotel i nytrendy Bed-Stuy forlanger drøyt halvparten.

* Transport: Gule drosjer, Uber eller ei – T-banen er og blir det mest praktiske kommunikasjonsmiddelet i New York City. Ukepass med ubegrenset antall reiser koster 32 dollar (250 kroner).

 

Governors Island

* 700 mål stor øy i New York Harbor

* Sogner formelt til Manhattan bydel

* Besøkssesongen varer fra 1. mai til 1. november

* Nås med ferge fra Battery Maritime Building i 10 South Street

* Nærmeste T-banestasjoner er South Ferry, Bowling Green og Whitehall Street

* Tur/retur-billett koster 2 dollar (gratis for barn under 13)

* Mer informasjon på www.govisland.com