Hotellstreiken over: Jubel for lokal forhandlingsrett

Kokken Thomas Bronken (f.v.) var ikke organisert og ble permitert under streiken. Her sjekker han hvordan det gikk hos kollegene Hans Inge Hurlen og Ivan Stewart på Scanic Park Hotel etter tre uker med streik. De to sistnevnte er kjøkkensjefer på hotellet, og er dermed ikke permitterte.

Kokken Thomas Bronken (f.v.) var ikke organisert og ble permitert under streiken. Her sjekker han hvordan det gikk hos kollegene Hans Inge Hurlen og Ivan Stewart på Scanic Park Hotel etter tre uker med streik. De to sistnevnte er kjøkkensjefer på hotellet, og er dermed ikke permitterte. Foto:

Av
Artikkelen er over 4 år gammel

Fellesforbundet mener arbeidsgiversiden måtte «bite i gresset og krype til korset» og til slutt innfri kravet om lokal forhandlingsrett. Dermed er den fire uker lange hotellstreiken over.

DEL

Dermed kan hotellsjefer over hele landet igjen ønske gjestene sine velkommen. Streiken blir formelt avblåst klokka 12 lørdag. Radisson Blu Plaza Hotel åpner dørene igjen klokka 15 – med noe begrenset frokosttilbud søndag og mandag morgen.

– Vi er veldig glade for at partene har kommet til enighet slik at vi kan ønske alle våre gjester velkommen tilbake, sier hotelldirektør Tarje Hellebust lørdag morgen.

LES OGSÅ: Nå jobber hotelldirektøren som stuepike

Ved de fleste andre hotellene som har vært rammet av streiken, blir arbeidet først gjenopptatt mandag morgen.

– Nå står sommeren for tur, den viktigste tiden på året for reiselivet, og det er på tide å tenke fremover, sier NHO Reiseliv-direktør Kristin Krohn Devold.

– Kjedene har skylden

Streiken i hotel og restaurant-bransjen er avsluttet. Leder i Fellesforbundet Jørn Eggum  er fornøyd med at partene har kommet til enighet. Fellesforbundets forhandlingsleder er forbundssekretær Clas Delp t.h.

Streiken i hotel og restaurant-bransjen er avsluttet. Leder i Fellesforbundet Jørn Eggum er fornøyd med at partene har kommet til enighet. Fellesforbundets forhandlingsleder er forbundssekretær Clas Delp t.h. Foto:

Leder Jørn Eggum i Fellesforbundet mener at streiken trakk ut fordi de store hotellkjedene nektet å imøtekomme kravet om lokal forhandlingsrett. Etter fire uker med streik konstaterer han nå at kjedene var blitt tilstrekkelig møre til å gi etter.

LES OGSÅ: Storstreiken i hotellbransjen trappes opp – slik berøres Sandefjord-hotellene

Han sier det er en glede og lettelse å ha vunnet en viktig og prinsipiell seier. Økonomisk sett er avtalen «rimelig god», mener Fellesforbundet. Alle som går på minstelønn får 4,85 kroner per time i tillegg, hvorav 2 kroner i lavlønnstillegg til alle.

– Nå har vi fått lokal forhandlingsrett, og det er nå vi skal fortsette byggingen av klubbmiljøer og gjennomføre en offensiv satsing på skolering og organisasjonsbygging, sier han.

1.000 nye medlemmer

Fellesforbundet har fått 1.000 nye medlemmer i løpet av den fire uker lange streiken, som har tappet reservene til forbundet med rundt 100 millioner kroner.

Park Hotel-kokk: – Streiken kom som et sjokk

– Det lever vi veldig godt med. Det har faktisk vært en billig rekrutteringskampanje. Dette er en god begynnelse for en videre rekruttering slik at vi øker organisasjonsgraden og gjør det mulig å få del i verdiskapingen i bedriftene, sier han.

De første lokale forhandlingene vil finne sted ved oppgjøret i 2017.

Streiken har vart siden 24. april, og over 7.200 ansatte i hotell- og restaurantnæringen har vært tatt ut i streik. Mellom 700 og 800 bedrifter har vært rammet.

Uravstemning

Også NHO er fornøyd med at en avtale er på plass.

– Det har vært svært viktig å finne fram til en løsning som begge parter kan leve med, og det lyktes vi til slutt med, sier forhandlingsleder Jostein Hansen i NHO Reiseliv.

Han innrømmer at avtalen koster.

– Det ble dyrt, og vi har strukket oss langt på flere punkter. Ikke minst har vi akseptert Fellesforbundets krav om lokale forhandlinger, men alle må gi og ta for å komme til enighet, sier han.

Avtalen skal videre til uravstemning hos medlemmene i Fellesforbundet og NHO Reiseliv.

– Vi må avvente resultatet av uravstemningen, men vi er lettet over å ha et forslag til løsning på bordet, sier NHO Reiseliv-direktør Kristin Krohn Devold.

Artikkeltags