Ser fram til årets teknologi-happening i Vestfold: – Digitalisering får følger for alle

BØR OPPDATERE SEG: Kristin Saga, regiondirektør i NHO Vestfold og Telemark, mener det er viktig at bedriftene orienterer seg rundt temaet ny teknologi og digitalisering.

BØR OPPDATERE SEG: Kristin Saga, regiondirektør i NHO Vestfold og Telemark, mener det er viktig at bedriftene orienterer seg rundt temaet ny teknologi og digitalisering. Foto:

Artikkelen er over 2 år gammel

Mange er på hugget, men noen stikker hodet i sanden. – Digitalisering og ny teknologi er noe alle bedrifter må forholde seg til, sier NHO-leder Kristin Saga.

DEL

– Når vi spør bedriftslederne helt konkret: «Har du gjort noe som følge av digitalisering?», svarer så mye som 34 prosent nei. Det er skremmende. Her bør 100 prosent svare ja, sier Kristin Saga, regiondirektør for NHO Vestfold og Telemark.

Sammen med sitt team blir Saga onsdag 9. mai å finne på Teknologikonferansen på Oseberg kulturhus. Konferansen arrangeres av Tønsbergs Blad, NRK Vestfold, Pulserende Kystperle og Vestfold IT-Arena og har som tema digitalisering og endringer i arbeidslivet. Det hele avsluttes med Det spirer-festen i Foynhagen på kvelden.

LES OGSÅ (+): Facebook-skandalen er bare ett eksempel på at ny teknologi skaper dilemmaer vi ikke har tatt innover oss

Kompetanse og teknologi hånd i hånd

Saga forteller at den største snakkisen blant hennes medlemsbedrifter er kompetanse.

– De spør etter hvilken kompetanse vi har i vårt distrikt. Og det igjen henger sammen med rammebetingelser som infrastruktur, gode bosteder og gode relasjoner mellom det offentlige og private. Og kompetanse og teknologi går hånd i hånd. Vi må ha kompetanse til å håndtere teknologien, sier Saga.

Hun minner om at digitalisering og teknologi får følger for absolutt alle.

– Vi ser det hos oss selv, at vi som organisasjon må være up to date og ha gode digitale løsninger for dem som er i kontakt med oss – «kundene» våre. De fleste bedrifter har en form for kunde, sier Saga.

LES OGSÅ (+): Bjørnar er født uten armer: – Jeg er heldig som vokser opp i dag 

Klesbutikken Rått og sanselig

Hun mener grunnen til at noen bedrifter stikker hodet i sanden, er at de tror digitalisering er noe annet enn det egentlig er.

– Jeg tror mange av foredragsholderne på teknologikonferansen vil sette fingeren på akkurat dette, og fortelle konkret om digitalisering. For eksempel gleder jeg meg til å høre på de ansatte i klesbutikken Rått og sanselig som holder til i Larvik. De kombinerer sin fysiske butikk med nettbutikk og er veldig gode på sosiale medier. Når man hører sånne historier, får man en mye bedre forståelse for hva digitalisering innebærer.

– Viktig å løfte blikket

Saga slår også et slag for å løfte blikket fra den daglige arbeidshverdagen man står i. Konferansen byr på foredragsholdere fra det private næringsliv, akademia, idrett, kultur og foreningsliv. NHO-lederen mener man har godt av å få påfyll og inspirasjon for lettere å kunne se de gode løsningene.

– Når det gjelder sånne type eventer, tenker mange kost-nytte, men jeg tenker det er veldig viktig å ta inn litt nytt innimellom, sier hun.

– Kan ikke være en dust på teknologi

– Opplever du at mange er redd for å miste jobben sin på grunn av digitalisering og robotisering?

– Noen har nok den frykten, men det er viktig å tenke på at dette også betyr nye muligheter. Det vi ser, er at det er mindre behov for arbeidstakere med lav utdanning. Derfor snakker vi mye om hvor avgjørende det er å skaffe seg en god utdanning. Jeg merker det selv: Jeg fyller 50 til sommeren og trenger tilførsel av kompetanse for å følge med. Jeg er nødt til å beherske de tekniske mulighetene, som leder kan ikke jeg være en dust på teknologi. Vi ser eksempler på at lederen blir flaskehalsen. Det er også viktig at bedriftene legger til rette for etterutdanning, sier hun.

Selv om hun kunne ønske at enda flere bedriftsledere forholdt seg mer aktivt til ny teknologi, opplever hun stor omstillingsevne hos de fleste hun møter.

– Vi ser at mange av vestfoldbedriftene har klart seg godt gjennom oljekrisa. Vi har nok et hvalfanger-gen her: man gir ikke opp. Omstillingsevnen er høy.

Oppfordrer alle til å bli med

Saga mener arrangementer som Teknologikonferansen er viktig for både Tønsberg og Vestfold.

– Det er kjempeflott at man lager en møteplass der folk kommer sammen, og der én og én faktisk kan bli tre. Det er også fint at det hele går over i en sosial happening på kvelden der man kan få mulighet til å diskutere det man har fått med seg på dagen. Jeg oppfordrer alle til å bli med! Selv håper jeg å treffe mange spennende bedrifter, politikere og offentlig ansatte – det samspillet er viktig, sier Saga.

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken