I et godt bevoktet rom i første etasje i Hinderveien står to tankbeholdere og et par gjennomsiktige sylindre. Det ser ikke spesielt avansert ut. For et utrent øye kunne det like gjerne ha vært produksjonsutstyr i et mikrobryggeri.

Men det er dette som skal bli femte generasjon rensesystem for oljeholdig vann på offshore-installasjoner. Vannet kan deretter slippes ut i havet, i et volum på mellom 80 og 200 kubikkmeter i timen. Vannet er da renere enn det som er tillatt å slippe ut gjennom det kommunale avløpet.

– Vi satser på teknologiutvikling og grønn teknologi. Etter hvert vil vi se på andre typer forurensning, sier administrerende direktør Bjørn Håvard Brænden i Allum Engineering (48) om pilotprosjektet, som er støttet av Innovasjon Norge og med egen nyinnsprøytet kapital.

Allum Engineering

  • Del av Allum-konsernet, som også består av Allum Offshore, Marine Installasjon og Allum Technology.
  • Etablert av Øivind Allum i 1973.
  • Holder til i Hinderveien 5 i Sandefjord.
  • Leverer produkter og tjenester til prosess-, marine- og offshoremarkedet.
  • Største aksjonærer: Øivind Allum (Allum AS) 35%, Bjørn Håvard Brænden (Bhb Capital Management AS) 20%, Marine Installasjon AS 14%, Frithjof Bettum 10%, Kåre Klavenes 8%.

Ved utviklingen av teknologien inngår bruk av 3D-printer, som gir nøyaktige mikroutgaver av de enkelte komponentene. Det minimerer kostnadene og gjør testingen enklere.

I etasjen over ligger kontorene. Her jobber Brænden sammen med syv andre for å tilpasse seg til en ny virkelighet som ikke bare gjelder olje og offshore. Derfor endret selskapet navn fra Allum Industrier til Allum Engineering sommeren 2017.

I tillegg består konsernet av Allum Offshore, Marine Installasjon og Allum Technology.

Selskapene leverer teknologi, produkter og personell både til bedrifter i nærområdet, som og resten av landet.

Visdom fra far

Denne nye virkeligheten, der bedrifter må gå bredt ut og være fleksible, forutså Brændens far allerede i 1993. Bankmannen forærte sin sønn ei gullklokke da han ble uteksaminert fra NTNU.

– Han sa jeg ellers aldri ville fått gullklokke, sier Brænden.

Nå, 25 år senere, har han selv stadfestet farens ord. Etter å ha startet som ung ingeniør og jobbet seg oppover, var han med på å bygge opp Allum Marine, til det ble solgt i 2006 og nå ligger under Veritas-virksomhetene (DNV GL).

De neste årene var han først administrerende direktør i NLI Engineering i Tønsberg, deretter bygde han opp tre norske kontorer i offshoreselskapet Aqualis, blant annet i Sandefjord. Aqualis har i dag 15 kontorer i 11 land.

I 2017 ble han ikke bare hentet tilbake av gründer Øivind Allum; Brænden gikk også inn på eiersiden. Etter noen tunge år skulle virksomheten bygges opp igjen.

– Erfaringen fra nedturen i oljesektoren er at vi alle må bli mer fleksible. Og lønn er den største kostnaden. Generasjonen som vokser opp nå vil være sine egne sjefer, ha spennende oppgaver og fleksibilitet, samtidig som de vil redde verden, sier Brænden.

Med på opptur

Det som går ned, går gjerne opp igjen. June Sjuve (54) har erfaring med begge deler. Hun har vært innom Kværner Olje og Gass, Rambøll og så Ross Offshore, der hun ledet konsulentavdelingen. I august 2017, samtidig som Brænden, ble hun direktør og medeier i Allum Offshore.

– Nedgangen er snudd til opptur. Den ville vi være med på. Men vi er forsiktige med faste ansettelser, sier Sjuve.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Allum Engineering holder til i dette bygget i Hinderveien i Sandefjord.
Allum Engineering holder til i dette bygget i Hinderveien i Sandefjord.(FOTO: )

De er ikke bare forsiktige; hun er faktisk den eneste fast ansatte i Sandefjord. De fem andre sitter på Billingstad i Oslo og på Stord. Fra Hinderveien administrerer og leier imidlertid Sjuve ut 180 konsulenter som sitter spredt rundt på Vestlandet og i Oslo. Noen av konsulentene leies ut til Allum Engineering.

Redde verden

Det siste året, og også framover, vil mange bedrifter fortsatt merke oppgang innen for oljesektoren. Bjørn Håvard Brænden ser tre til fem år fram i tid.

– Oljen vil være her i mange år, og vi går nok ikke tomme. Men olje er et råstoff som vi kanskje ikke burde brenne opp, men bruke på andre områder og til andre produkter.

Den nye generasjonen vil altså redde verden. Det virker ikke som Brænden er langt unna selv. Han mener ikke det er gitt at CO₂ i atmosfæren blir menneskehetens største utfordring.

– En større utfordring kan bli rent vann, nok mat og hvordan vi behandler avfallet vårt. Vi har tenkt på plast i havet, som det blir mer og mer oppmerksomhet rundt. Da øker også viljen til å investere, men vi har foreløpig ikke hatt kapasitet, sier Brænden.