(Tønsbergs Blad)

VESTFOLD: I fjor var det rundt 150–160 søkere til bygg- og anleggsfag på videregående skoler i fylket. I år steg dette tallet til 194 søkere.

Det viser ferske søkertall til videregående opplæring i Vestfold. Fristen for å søke gikk ut 1. mars. Inntakskontoret i Vestfold fylkeskommune har mottatt 9.291 søknader om skoleplass. Det er 190 færre enn forrige skoleår.

Nesten like store

I fjor var det åtte prosent flere søkere til studieforberedende fag enn til yrkesfag. I år er forskjellen mellom de to utdanningsprogrammene kun to prosent. Tabellene viser at i år har 51 prosent søkt studiespesialisering, mens 49 prosent har søkt yrkesfaglige program på Vg1-nivå.

–  Det er god søkning til helse- og sosialfag. Til dette utdanningsprogrammet er det registrert 482 søkere, noe som er det høyeste søkertallet til dette programmet. Dette er også en økning på 5 prosent i forhold til forrige skoleår, står det i pressemeldingen fra Vestfold fylkeskommune.

Søkertallene viser at det vil bli vanskelig å tilby alle plass etter hovedønsket i disse programområder på Vg2: Kjøretøy, ambulansefag, service og samferdsel og barne- og ungdomsarbeider.

Opplever nedgang

Mens helse- og sosialfag og bygg- og anleggsfag får flere søkere, opplever idrettsfag en nedadgående trend.

– Etter en topp i 2015 med 314 søkere er det for andre år på rad en relativt kraftig nedgang i søkertallet. Det er i år registrert 198 søkere til dette utdanningsprogrammet, noe som er en nedgang på 19 prosent i forhold til foregående år.

Enda større nedgang i søkertallet har musikk, dans og drama, som er et studieforberedende utdanningsprogram. Nedgangen er på 34 prosent.

Fagene kunst, design og arkitektur, elektrofag, medier og kommunikasjon og teknikk og industriell produksjon har også fått færre søkere i år i forhold til i fjor.

Hovedinntaket vil skje 7. juli når standpunkt- og eksamenskarakterene for søkerne foreligger.