Flash photography, Dress shirt, Smile, Sleeve, Happy

Ny rolle: Andrea Sundby Høst (35) leder en helt ny satsning i Vestfold. Foto: Amalie Mogstad

Slik kombinerer Andrea karriere og familieliv:

– Jeg har kommet hjem

Satsingen skal gjøre det lettere for de som vil flytte hjem igjen etter endt utdannelse.

Tekst: Amalie Mogstad

Andrea Sundby Høst er født og oppvokst i Stavern, men flyttet etter hvert til Trondheim for indøk-studier. Der ble hun værende i ni år. Hun takket ja til et jobbtilbud fra Ernst & Young, men fremtidsplanen var alltid klar. Hun ville etablere seg hjemme i Vestfold.

– Jeg ville flytte hjemover. Jeg er veldig glad i Stavern, sier 35-åringen.

I 2016 flyttet hun derfor hjem igjen sammen med mannen sin. De ble foreldre året etter, og i en periode pendlet hun hele veien til Trondheim for jobb.

– Men etter barn nummer to gikk ikke det lenger, innrømmer hun, og forteller at hun fortsatte karrieren i nettselskapet Lede.

Der trivdes hun godt. Å arbeide med digitalisering i en bransje i stor utvikling var både utfordrende og givende. Men hun kunne ikke takke nei da hun høsten 2022 nok en gang fikk tilbud om å jobbe i EY, denne gangen for å lede en lokal satsing.

– Jeg har kommet hjem nå, sier hun og smiler.

Computer monitor, Chair
Tower block, Urban design, Commercial building, Sky, Cloud, Window, Wheel, Snow, Condominium

Fokus på likestilling: Andrea opplever at bedriften tar likestilling på alvor. Nå skal hun lede den nye rådgiveravdelingen. Foto: Amalie Mogstad

Bygger arbeidsplasser: Opp mot 15 nye ansatte vil snart tre inn i EYs nye lokaler på Sem, som stod klare i desember. Foto: Amalie Mogstad

Skal ansette 15 nye medarbeidere

EY er et globalt kompetansehus med tjenesteområder innen revisjon, rådgivning, skatt, strategi og transaksjoner. På kontoret i Tønsberg har man drevet med rådgivning i mindre skala lenge, men den nye satsingen går ut på å lage en stor og ny avdeling for nettopp dette. Prosjektet er det nyansatte Andrea som skal lede.

– Jobben min blir å først finne de rette hodene, og bli kjent med markedene og lokale behov, forteller hun.

Til sammen skal det ansettes helt opp mot 15 nye medarbeidere i Vestfold i løpet av de tre neste årene. Målet er å holde kompetent arbeidskraft i regionen, samtidig som man gjør det enklere for de som ønsker å flytte hjem igjen etter endt studier.

– Vi vil tilby tjenester innen flere områder som prosessforbedring, prosjektledelse, regnskap, transaksjoner, digitalisering og bærekraft. Vi ønsker å bli en viktig samarbeidspartner slik at lokale bedrifter har muligheten til å levere i henhold til nye lover og regler, samt ta i bruk ny teknologi. Det er mye som skjer i rask fart og vi tror det kan være et stort behov for bistand og avlastning blant bedrifter i Vestfold.

– Hva ser du etter når du ansetter?

– Jeg ser etter de som er strukturerte og har god gjennomføringsevne. Også jobber vi mye i tverrfaglig team, så jeg ser etter lagspillerne. Vi trenger folk med ulik bakgrunn.

Fra før er det ca. 50 stk som jobber på EYs kontor på Sem i Tønsberg. Andrea forteller at også Drammen og Porsgrunn har den samme, store satsingen akkurat nå. Selv er hun spent på responsen.

– Vi er i en etableringsfase, så man kommer ikke til dekket bord, sier hun, og legger til:

– Men det er store muligheter for faglig og personlig utvikling. Ingen dager er like, og man får hele tiden nye utfordringer.

Familiekjær: Andrea jobber i dag i EY, og bor i Stavern sammen med mannen Jan Didrik og deres barn på seks og fire år. Foto: Privat

Ja-menneske

I tillegg til arbeidet i EY, har Andrea nok å gjøre på hjemmebane i Stavern. Tobarnsmoren brenner for lokalmiljøet, og er særlig engasjert i skole- og barnehagesaker.

– Jeg vil at ungene skal ha en god oppvekst, og på et lite sted må man bare brette opp armene og bidra, sier 35-åringen.

Og det gjør hun virkelig. Andrea trener 30 seksåringer i fotball og 25 fireåringer i turn. I tillegg løper hun og trener CrossFit når hun har tid.

– Jeg er dessverre et ja-menneske, sier hun og ler, før hun fortsetter:

– Men jeg liker høy fart og at det skjer litt i livet. Også er det jo gøy å bli kjent med ungenes venner.

– Hvordan får du alt til å gå rundt?

Andrea tenker seg om og ler litt før hun svarer.

– Så lenge helsa er god, så går det bra. Også hjelper det veldig med fleksibiliteten og tilliten i arbeidsforholdet. Det gjør det mulig å kombinere karriere og familieliv, og det er en forutsetning for meg. Ungene går alltid først.

I tillegg trekker hun frem samarbeidet med mannen som en viktig faktor. De to har lik fordeling av oppgaver i hjemmet, noe hun mener er nødvendig for å få det til.

– Jeg hadde aldri klart dette uten en mann som bretter opp armene.

Smile, Sleeve, Gesture, Sportswear

Spreke: Andrea og sønnen Jakob på vei til fotballtrening. Jakob, som akkurat har fylt seks år, spiller på Stag. Foto: Amalie Mogstad

Fra kaffekoker til leder

En undersøkelse gjort av SSB i 2021 viser at kjønnsfordelingen blant ledere gradvis utjevnes. Likevel er det et tema som er vanskelig å unngå i samtale med en ung, fremadstormende kvinne i en splitter ny lederrolle.

Andrea skryter av EYs forhold til mangfold og likestilling, og hvordan de legger til rette for kvinnen. I tillegg har hun lagt ned mye innsats for å komme dit hun er i dag.

– Jeg har tatt de mulighetene som har bydd seg. Nøkkelen er nok å være åpen til sinns og si mye ja, sier hun, og forteller at hun i starten av karrieren stort sett kokte kaffe og skrev referat fra møter.

– Jobben min blir å først finne de rette hodene, og bli kjent med markedene og lokale behov.

Andrea Sundby

I løpet av jobbkarrieren har hun, som flere andre, kjent på noen av utfordringene ved å være kvinne. Men det har hun blitt god til å riste av seg.

– Jeg lar meg ikke pelle på nesa, sier hun selvsikkert og smiler.

Andrea var en av 30 utvalgte som deltok i NHOs Female Future program 2021/2022. Det er et lederutviklingsprogram for kvinnelige talenter som bedrifter ser potensialet i og ønsker å satse på. Der lærte hun mange triks om hvordan man kan lykkes som kvinnelig leder.

– Har du noen tips til andre kvinner som vil oppnå det samme som deg?

– Benytt årene før du får barn til å ta på deg jobb og oppgaver. Ikke vær redd for å bli skitten på hendene. Jeg hadde ti år i kassa på Rema 1000, og det var god læring det også, sier hun, og legger til:

– Men ikke vær redd for å få barn heller, for det er fullt mulig å kombinere jobb og familieliv.

Annonse