Ny rolle: Andrea Sundby Høst (35) leder en helt ny satsning i Vestfold. Foto: Amalie Mogstad

Båten til Marianne vekker oppsikt:

– Den er jo veldig spesiell

Koronapandemien ble starten på et nytt prosjekt for Marianne og familien.

Tekst: Amalie Mogstad

Marianne Birgitte Gudem har vokst opp på Hvasser, hvor hun i dag også jobber som kunstner og gallerist. Hun driver Galleri Gudem sammen med ektemannen sin, og hverdagen består vanligvis av å lage grafikk. Hun bruker en av de eldste grafiske metodene, og trives godt med å skape originale malerier.

Men under koronapandemien måtte galleriet, som alle andre, holde stengt for en periode. Det åpnet muligheter for helt nye ideer og prosjekter.

– Det startet med at mannen min ville kjøpe en ny båt, mens jeg drømte om en hytte ved sjøen, forteller 54-åringen, og ler litt før hun fortsetter:

– Resultatet ble en blanding.

Facial expression, Flash photography, Lip, Hairstyle, Eyebrow, Plant, Smile, Eyelash, Iris, Happy
Furniture, Wood, Shelving, Floor, Flooring

Kreativ: Marianne Birgitte Gudem har jobbet som kunstner i en årrekke, og finner ofte inspirasjon i havet som hun er oppvokst ved. Foto: Privat.

Kjøkkenet: På kjøkkenet har de alt de trenger. Blant annet vask, servise og et større spisebord. Foto: Privat.

Familieprosjekt

Det tok kort tid fra Marianne og mannen kom på ideen om husbåt under pandemien, til prosjektet var i gang.

– Mannen min kan bygge, så vi tenkte at det var mulig å gjennomføre. Vi har gjort designet på husbåten selv, men har også fått god hjelp av vår arkitekt-venn Rune Breili, forteller Marianne.

Det viktigste de trengte hjelp til var å bygge den slik at den ble godkjent som båt.

Sønnen Julian hadde også tid til å bli med på prosjektet, og bidro i stor grad med byggingen. Det hele ble et lite familieprosjekt for den kreative gjengen. Samtlige ble fornøyd med resultatet.

– Den har blitt veldig fin, sier Marianne, og legger til:

– Vi valgte nordiske farger, inspirert av himmel og hav. Det er et skandinavisk design, og det går mye i jordfarger og tre. Mange har jo et klassisk båtdesign, men vi ville gjøre det litt mykere.

– Vil du anbefale andre å starte på et slikt prosjekt?

– Hvis du har muligheten til det, så vil jeg anbefale det. Men Ragnar hadde jo mye erfaring når vi startet, så det var en fordel.

Fornøyde gjester: Marianne har status som «superhost» på Airbnb. Superhost-verter har en gjennomsnittlig vurdering på 4,8 eller mer basert på anmeldelser fra gjestene det siste året. Foto: Privat

– Det er som en junior suite

Husbåten er på 9x4 meter, og ble først og fremst laget for eget bruk.

– Vi er der så ofte som mulig. Det ligger rett ved galleriet, så vi spiser noen måltider der, og det hender at vi ligger over etter jobb, sier Marianne.

Hun har aldri angret på at de slo sammen drømmen om båt og hytte. Mannen får fisket fra taket, og Marianne nyter stillheten på havet.

– Den er jo veldig spesiell. Det oppleves ikke som en båt når det er stille på vannet. Det er som en junior suite, og det er veldig deilig å bo der, sier hun, og fortsetter:

– Det er en opplevelse. Det å sitte der og dyppe beina ned i vannet.

Husbåten består av et soverom, og glampingtelt på taket. Til sammen er det plass til seks personer. Båten ligger på vannet fra april til oktober, og deretter på bryggen rett ved vannet.

Naval architecture, Water, Sky, Watercraft, Vehicle, Boat, Lake, Cloud

Skandinavisk design: Husbåten er inspirert av naturen. Foto: Privat.

Populær på Airbnb

Familien ønsker at husbåten skal bli brukt, og leier den derfor ut på Airbnb i perioder de selv ikke har anledning til å bruke den. Da er interessen alltid stor.

– Den passer for alle, både for vennegrupper og familier. Det er stor interesse fra alle grupper, forteller Marianne.

Folk leier stort sett husbåten i en natt av gangen. Dersom Ragnar er ledig, stiller han som kaptein. Da kjører han ut i skjærgården, og ankrer av og til opp ved Sandøya, som har gode strand- og bademuligheter.

Det har gjestene tydeligvis satt pris på, for på Mariannes Airbnb-side florerer det av gode tilbakemeldinger.

– Vi ønsker gjestene velkommen og tar de i mot ved ankomst, smiler hun, og fortsetter:

– Det er viktig å ivareta de.

Marianne og Ragnar leier også ut galleriet ved ulike anledninger. Paret har derfor god erfaring med å være verter, og trives som utleiere på Airbnb.

– Det føles trygt. Hvis det skulle skje noe, så vet vi at vi har de i ryggen, sier Marianne, før hun avslutter:

– I tillegg er folk veldig flinke til å rydde og vaske etter seg, så det er jo også veldig positivt.

Interior design, Bed frame, Building, Property, Furniture, Comfort, Azure, Wood, House, Shade
Wood

God morgen: Soverommet har en idyllisk utsikt. Foto: Privat.

Arbeid: Prosjektet om husbåt gikk unna, og det tok bare 7-8 måneder fra ideen oppstod, til husbåten stod ferdig. Det var mye takket være Ragnars byggekunnskaper. Foto: Privat

Annonse