Det gode liv
i Eidsfoss
Eidsfossfestivalen er en sikker vinner hver sommer. Ingen andre festivalscener kan matche solnedgangene over Eikeren som bakteppe. Foto: Bjørn Tore Brøske
Helt øverst i Holmestrand kommune finner du en liten historisk perle. Eidsfoss har i mange år vært et yndet stoppested for mange. Der går kultur og historie hånd i hånd. Her kan du overnatte gratis mens du nyter solnedgangen over Eikeren.
Tekst: Jarl Rehn-Erichsen
I Eidsfoss er det et fantastisk tilbud som ikke er så veldig godt kjent. I hvert fall ikke ennå.
Er du på jakt etter et flott sted å overnatte uten at det koster skjorta? Drømmer du om å sovne i ei hengekøye i solnedgangen like ved vannkanten? Da kan Eidsfoss og Sandvik være løsningen for deg. Her kan du overnatte, grille og bade uten å bruke én krone.

Eidsfos hovedgård er verdt et besøk. Her finner du kafedrift og livsstilbutikken Crokus.Foto: Vidar Askeland
Unikt tilbud
– Her er det åpent for alle. Det er førstemann til mølla som gjelder, forteller Mette Måge Olsen. Hun er en del av «Aktiv i Eidsfoss» som står bak tilbudet i Sandvik.
– Jeg vil si at det vi tilbyr i Sandvik er ganske unikt. Her er det tre store gapahuker med tregulv, to griller, og en rekke sittebenker. Det er områder som er fine for å sette opp telt, og hvis du foretrekker hengekøye, er det mange trær som passer perfekt til det, forklarer hun.
Hvis du vil fyre opp grillene med ved, ligger også det klart.
– Vi har ikke satt noen pris på bruk av veden, men de som ønsker kan vippse et frivillig beløp til «Aktiv i Eidsfoss», forklarer hun.
De midlene de får inn går til drift og vedlikehold av området.
Gapahukene og alle de andre fasilitetene er bygd på dugnad. «Aktiv i Eidsfoss» legger ned et betydelig arbeid hvert år.



Hengekøye: Det er perfekte trær til å henge opp hengekøyer i Sandvik. Foto: Privat
Telt: I Sandvik er det flott å slå opp telt ved siden av gapahukene. Foto: Privat

Emilie Buan og Ellinor Buan prøver en kano under Friluftstreffet som blir arrangert av «Aktiv i Eidsfoss» hver sommer. Foto: Linn Christoffersen
Kunst og kano
– Når du først er på Eidsfoss er det mange som ønsker å ta en tur på Eikeren. «Aktiv i Eidsfoss» leier også ut kanoer til en rimelig pris.
– Tidligere hadde vi noen som var deltidsansatt for å ta seg av kanoutleien. Det fungerte ikke så bra, så nå er alt basert på frivilligheten, forklarer Måge Olsen.
– Kanoene kommer komplett med alt du trenger av utstyr, til og med fiskestang, legger hun til.
Kanoutleie har blitt populært, og de fleste av brukerne kommer utenbygds fra.
Hvis du får nok av friluftsliv har Eidsfoss mye mer å by på. Det er en rekke kunstnere som holder til der.

Guidet tur: Skilter til Eidsfoss guidet tur.


Beate Bettum driver Gamle Eidsfos Kro. Foto: Magnus Franer-Erlingsen
Folkeliv: Tradisjonen tro blir det pinsemarked på Eidsfoss lørdag og søndag, 27 og 28 mai. Det trekker alltid masse mennesker til Eidsfoss.Foto: Jarl Rehn-Erichsen
Er du sulten kan du spise på Gamle Eidsfos kro, eller oppe på Eidsfos Hovedgård. Der driver livsstilsbutikken Crocus også kafé i hovedhuset. Eidsfoss landhandleri er kjent for sine nystekte sveler i tillegg til salg av dagligvarer.
Fruene på Bettumverkstedet, Irene Glosli og Inger Maria Palomba Kolstad, holder til der og kan by på spennende kunst og annet håndverk.
Nede på verksområdet finner du strikkebutikken Molene, som har flyttet inn i Snekkerverkstedet, naboen Galleri Bua og Bjørgs Atelier og Galleri ved siden av kroa. Slottet har også fått et nytt galleri, som er verdt et besøk.
I tradisjon tro blir det pinsemarked på Eidsfoss lørdag og søndag, 27 og 28 mai. Her blir det masse spennende som skjer, blant annet tinnstøping for barna på Jernverksmuseet i tillegg til en rekke salgsboder og kunstnere.

Monica og Heidi: Daglig leder Monika Helene Hansen (til v.) og butikkmedarbeider Heidi Karlsen er på plass i de gamle lokalene til Galleri Eidsfos med garnforretningen Molene. Foto: Kjersti Jegrgel-Johnsen

Landhandleriet: Anita Kovac driver Eidsfoss Landhandleri som er Norges eldste butikk. Landhandleriet er kjent for sine nystekte sveler.Foto: Lars Ivar Hordnes