Sky, Daytime, Shorts, Window, Azure, Building, Water, Smile, Leisure, Cloud

Venter: Rebekka, Filip og Aksel gleder seg til de åpner bassengene for sesongen. Foto: Frank Johansen

Bli med inn i hytteresorten i Stavern:

– Det er veldig sosialt her

Hyttebyen Jahrehagen ligger som et lite samfunn, et par kilometer vest for Stavern.

Tekst: Frank Johansen

Den lille landsbyen kan skilte med store fellesarealer, omkranset av 86 hytter og 8 leiligheter. Da utviklerne satte spaden i jorda, for seks-sju år siden, var tanken å skape en form for resort.

Området på 125 dekar var ferdig regulert da eiendomsutvikler Sverre Rye Sundsten tok over i 2016, og tok prosjektet videre.

– Tanken var å lage noe som var attraktivt både for voksne og barn, og fullt av aktivitetsmuligheter. Og så fant vi en hytteleverandør som ville være med på racet. Verre enn det var det ikke, sier Sverre Sundsten på telefonen.

Alle hyttene er i dag solgt og prosjektet er avsluttet for Sundstens del. Ifølge eiendomsutvikleren, så ligger årsaken til det gode salget i en kombinasjon av fornuftige priser på hytter med gode fasiliteter og nærheten til Stavern.

– Det er kjøperne som bestemmer hvor vellykket et prosjekt er, og hyttene på Jahrehagen gikk fort unna, sier han.

Noen kontroverser har det likevel vært. Blant annet da 37 hytteeierne mente Sundstens selskap ikke hadde levert som forventet på en rekke områder. I 2021 slo imidlertid Vestfold tingrett fast at hytteeierne ikke hadde noe godt søksmål, og de gikk på et tap. Også lagmannsretten slo fast at hytteeierne måtte ta regninga.

– Det er et tilbakelagt kapittel. Jeg har inntrykk av at de aller fleste på Jahrehagen er veldig godt fornøyd i dag, avslutter Sundsten.

Land lot, Outdoor recreation, Cloud, Sky, Plant, Building, Grass, Leisure
Picnic table, Shorts, Food, Plant, Smile, Sky, Leisure, T-shirt, Sneakers
People in nature, Playing sports, Natural environment, Sky, Cloud, Ball, Plant, Leisure, Grass

Barnevennlig: Ungene i Fjeldstad og Øi Amlie-familien hiver seg over bollefatet, og forteller om alle lekekameratene på feltet. Foto: Frank Johansen

Fotball: Bak sitter Einar, Ingrid, Rebekka, Jannicke og Aksel. I forgrunnen ser vi Filip og Johan spiller fotball. Familien skryter av konseptet på Jahrehagen. Foto: Frank Johansen

Kjøpte usett

Familiene Fjeldstad og Øi Amlie er naboer på hyttefeltet. Til vanlig bor de henholdsvis i Oslo og Sandefjord. Østlands-Posten fikk lov til å ta en tur opp på terrassen til familien Øi Amlie for en liten prat.

– Jeg har vokst opp med et sommerhus i Rekkevik. Der var det også veldig tett i tett, og vi barna lekte sammen med våre sommervenner. Gode minner ble skapt, så vi tenkte vel egentlig at vi ønsket å få til noe lignende for våre barn. Da er Jahrehagen helt perfekt, forteller Einar.

Inngangen for Fjeldstad-familien var ganske annerledes. De er i tillegg to familier som har kjøpt sammen.

– Mannen min og jeg var ofte på hytta til mine svigerforeldre på Jespern ved Nalumfjorden. Så kjørte vi bare innom her for å se hva dette var for noe. På impuls ringte vi til min søster, og spurte om hun ville bli med å kjøpe hytte. Hun slo til der og da. Hun hadde ikke vært i Stavern før, ikke sett tomten engang, forteller Jannicke.

Jahrehagen kan nok være en drøm av et hyttefelt for mange, i alle fall for de mest sosialt anlagte av oss. Da Østlands-Posten var på besøk kom til og med isbilen kjørende inn på området.

– Er det et pluss da unger?

– Jaaa! Og så elsker jeg å turne på det store fine gresset, sier Rebekka.

Men akkurat den aktiviteten vil gutta ha seg frabedt:

– Vi er ikke sånne turngutter, altså! skråler de i kor.

Se video nederst i saken!

En egen ro: Berit Coucheron gjør i stand til sommeren. Hun kan ikke få fullrost Jahrehagen nok. Foto: Frank Johansen

Korte avstander

Ingen i familiene angrer på det de ga seg inn på.

– Hva liker dere ved området?

– Vi setter stor pris på at det er så fritt for ungene. Vi kan sitte å prate sammen, mens ungene springer rundt forbi. Det er veldig sosialt her. På sykkel er det kort vei, både til Stavern og til strendene. Det er nærhet til det meste, ikke minst Foldvik Familiepark, sier de to familiene.

Bassengene blir hyppig brukt, både av voksne og barn.

– Det var første sommeren i fjor at de var åpne. Denne sommeren skal de holde oppe enda litt lenger. Dét er det mange som gleder seg til, sier de.

Smile, Chin, Outerwear, Sky, Cloud, Sleeve, Collar

Plukker rusk og rask: Liv-Astrid Egge er opptatt av å holde anlegget i orden. Foto: Frank Johansen

Fornøyd: Eiendomsutvikler, Sverre Rye Sundsten, mener konseptet på Jahrehagen i aller høyeste grad fungerer etter intensjonene. Foto: Lasse Nordheim

Fellesskapet lokker

Det er alle slags folk på Jahrehagen. Alt fra pensjonister til barnefamilier.

– Det er mange unger her. Feltet er populært for barnefamilier, samtidig er det mange besteforeldrene som tar med barnebarna sine. Det er en god miks på området.

Fjeldstad og Øi Amlie-barna får servert et fat med boller, som de straks hiver seg over.

– Hva er det som er gøy å gjøre her da?

– Spille fotball og volleyball sammen med de andre barna. Noen er gamle her, men de pleier å ha med barn på hytta, sier gutta.

– Jeg kan stå på henda, legger Rebekka til.

De to familiene liker at det skjer mye på området. Den største forskjellen på Jahrehagen og et mer tradisjonelt hytteliv ser ut til å være fellesskapet.

– Blant hytteeierne er det mange ildsjeler. Det er stadig arrangementer man kan være med på. I påsken ble det arrangert en samling nede på grillplassen. Blant annet hadde vi eggejakt for alle barna. Det var veldig fint. Og så er det veldig koselig når man treffes igjen om sommeren. Naboer som man ikke har sett siden forrige sommer, avslutter Fjeldstad og Øi Amlie-familiene.

Styre og stell: – Styremedlem i velforeningen Liv-Astrid Egge og leder i Jahrehagen Vel Thore Jensen, foran de utendørs trimapparatene på hyttefeltet. Foto: Frank Johansen

– Utstråler en god energi

Berit Coucheron, fra Lysaker utenfor Oslo, sitter og luker i hagen idet Østlands-Posten kjører forbi. Vi stopper og slår av en liten prat. Hun forteller at hun ikke hadde noen tilknytning til Stavern før hun kjøpte en hytte på Jahrehagen.

– Jeg har alltid hatt lyst på et sommersted. En dag var det ei venninne som sa at jeg burde reise ut til Stavern og titte litt der. Da jeg kom hit første gangen, så var det ingenting her, bare et jorde, men jeg kjente straks energien. Det er en vanvittig deilig energi her, smiler Berit.

Uvedkommende på besøk

Liv-Astrid Egge og Thore Jensen, henholdsvis styremedlem og leder i Jahrehagen Vel, forteller at sameiet kan skilte med trimapparater, klatrestativer, minigolfbane, bocciabane, ballbinge, basseng og forskjellige lekeapparater, blant annet et flott sjørøverskip.

Når lokalavisa er på besøk ønsker Liv-Astrid å benytte anledningen til å presisere at området er privat, og at allmennheten ikke har adgang til fasilitetene.

– Vi har hatt enkelte episoder der folk har kommet hit for å benytte bassengene. Da har de badet uten å dusje først, noe som i lengden fører til trøbbel med renseanlegget. Vi håper folk respekterer dette i sommer.

Liv-Astrid forteller at det meste på feltet blir gjort på dugnad. De har en hagegruppe og en bassenggruppe. I tillegg har sameiet også hyret inn profesjonell hjelp som tar seg av plenklippingen, brøyting og strøing.

Liv-Astrid og mannen bor i Asker. De kom over Jahrehagen for fem-seks år siden.

– Da hadde vi sett på en del hytter i området, men det var så mange dårlige hytter nede ved sjøen. Dyrt og dårlig. Her er det vinterisolert. Vi har feiret jul her, noe stadig flere gjør. Det er koselig, sier Liv-Astrid.

Annonse