Gry åpner et stort tilbud denne våren:
– Jeg vil glede noen som er i en vanskelig situasjon
Mange hunder: På gården holder border collien Maja til sammen med eieren Gry Knapstad. Bare litt unna gården har datteren til Gry startet hundepensjonat og der er det enda flere.
– Det blir bra med mennesker som kan glede hverandre.
Tekst: Mari Strømmen-Bjerga
Gry Beate Knapstad sto tidligere bak en av Vestfolds største suksesser innen matproduksjon, Grøstad Gris.
Selve gården, Grøstad Gård, ligger idyllisk og fredelig til i Undrumsdal bare 20 minutter unna Tønsberg sentrum.
I 2020 gikk gården gjennom en stor omstillingsprosess og hun solgte bedriften til Norgesgruppen og har trukket seg helt ut av bedriften. De siste grisene ble avviklet i 2021.
– Det var et Grøstad-eventyr da vi prøvde å danne konseptet å slippe grisen fri. Istedenfor å huse dyrene innendørs fikk de heller gå ute i det fri og det gjorde at de fikk et godt liv fra fødsel til slakt. Det var tilfredsstillende, og ga også en god følelse å se at dyrevelferden var god.
Selv om Knapstad trivdes veldig godt med dem, forteller hun at det var greit å gi seg mens leken var god og finne på noe annet. Knapstad hadde lenge tenkt at hun ville åpne gården sin som et dagtilbud for gruppen hjemmeboende demente. Det hadde hun ikke hatt tid til mens hun drev Grøstad Gris.

Samarbeid: Sammen med Tønsberg kommune og Inn på tunet Norge, har de klart å få til en demensgård. Grøstad Gård ble medlem der i 2021. Samarbeidet er med på å gi de besøkende en mer meningsfull hverdag i landlige omgivelser.
– Jeg har store forventninger
Knapstad tenkte lenge på at hun er altfor glad i gården sin og er i en alder hvor hun vil bruke den i fellesskap sammen med andre.
– Jeg vil starte Inn på tunet-gård, slik at andre også kan glede seg over det som er bygd opp her på gården. Jeg ønsker å skape et dagtilbud opp mot gruppen hjemmeboende demente, sa hun til Vestviken 24 i 2021.
– Jeg gleder meg skikkelig til å åpne demensgården. Dette målet har jeg jobbet mot i over to år og jeg har store forventninger.
Arne Hurlen
Å få jobbe med mennesker og dyr er noe hun er glad i. Nå har hun altså realisert drømmen og skal åpne dagtilbudet allerede 17. april.
– Jeg gleder meg skikkelig til å åpne demensgården. Dette målet har jeg jobbet mot i over to år og jeg har store forventninger. Jeg gleder meg så mye og er glad for at jeg kan få med meg mennesker som vil få glede av dette, sier hun.
Tilbudet er et samarbeid mellom Grøstad gård, Inn på tunet Norge og Tønsberg kommune. Inn på tunet-tilbudet dreier seg om tilrettelagte og kvalitetssikrede velferdstjenester i landbruket. Tilbudet er også et godt avlastningstilbud for de pårørende ved at de besøkende får være på gården.

Grøstad gård: Her inviteres nå gruppen tidlig demente til et dagtilbud på gården hvor de kan få mange opplevelser ute.
Mange fordeler
Gårdene er et tilbud til de menneskene som har behov for ulike former for omsorg og aktivitetstilbud. Det kan være med på å gi dem en mer meningsfull hverdag i landlige omgivelser. I Knapstads tilfelle er tilbudet for hjemmeboende personer med demens.
– Gjennom aktivitetene stimuleres brukeren til en aktiv og meningsfull hverdag. Det øker muligheten for å bo lenger hjemme og mestre de daglige gjøremålene bedre, og det trener evnen til å kommunisere med andre mennesker. Det er også et fokus på frisk luft og aktivitet, noe som er bra for både kropp, sjel og søvn.
– I tillegg kan det være en fin mulighet for dem som liker å være mye ute. Det er et nøytralt sted og ikke noe som minner om et sykehjem. Her er det blant annet fem kilometer tursti rundt gården, gapahuk, drivhus og grillhus. Det er mye gøy å gjøre og er et fint supplement til tilbudene som allerede eksisterer.

Drivhus: Å dyrke både frukt og grønt, men også plante grønt, skal bli mulig for de besøkende. Knapstad gleder seg til å ta imot i drivhuset.
Smurte seg med tålmodighet
Likevel legger hun ikke skjul på at prosessen har vært lang. Det var mye godkjenningsarbeid som måtte til og det er skyhøye krav, både helse- og sikkerhetsmessig for å ha slike dagtilbud.
Knapstad har også lenge snakket med andre fagnettverk som driver gårder for demensomsorg. Det har gjort at hun er mer forberedt, men også gitt henne mye motivasjon og glede.
– Politikerne i Tønsberg hadde allerede etterspurt en demensgård og tilbudet ble lagt ut på anbud. De valgte senere den aktøren som kunne tilby det de etterspurte. Jeg ønsket det inderlig mye og smurte meg med tålmodighet. Jeg er kjempeheldig som fikk det, sier hun.
Knapstad forteller at det er rart å starte på noe nytt i en alder av 54 år. For henne er det ikke noe tvil om at det har vært en modningsprosess også.
– Min drøm var å ha gården som arbeidsplass. Nå kan jeg konsentrere meg om jobben som skal gjøres her. Jeg tror også jeg vil lære masse av de som kommer. Det er mange med mye kunnskap fra sine egne yrker og interesser, og det vil de garantert få bruk for her.

Gårdstun: Knapstad har som mål å fullføre gårdstunet hun begynte på for å ha det hyggelig for de besøkende. Det er enda ikke ferdigstilt, men med hjelp fra de besøkende, så håper hun det blir komplett.
– Et naturmenneske
Dagtilbudet vil være åpent for seks personer daglig, fire dager i uken. De vil holde stengt helligdager og offentlige fridager. I tillegg skal det være fem ukers ferie. Kommunen står for tildelingen av plassene.
– Det vil være litt planlegging før de kommer, men jeg har fått med meg en fantastisk dame på laget. Hun har mye erfaring med demensomsorg. I tillegg er hun et naturmenneske og glir rett inn. Jeg hadde aldri klart dette uten noen som henne.
Knapstad håper at de besøkende vil komme inn i et fellesskap de trives i. Aktivitetenen er blant annet å gå turer, spise sammen, dyrke, være med dyr, bygge litt og lage mat. Gården er også kjent for å være opptatt av økologi og bærekraft.
– Vi henter brukerne på morgenen hjemme hos seg selv og så kjører vi dem hit. Det vil bli noen hyggelige bilturer og jeg tror de vil bli mer sammensveiset og fungere mer som en gruppe. I løpet av dagen får de frokost og varm mat til lunsj. På selve gården vil de være i rundt fem timer, sier hun.


Ivaretatt: Grøstad Gård er en stor gård, men likevel veldig ryddig og velstelt. Man føler seg velkommen med en gang og det er pyntet med det lille ekstra.
Muligheter: Er man glad i matlaging, så har Knapstad ordnet en grillstue som står på tunet. Denne vil nok bli flittig brukt.
– Hyggelig for begge partene
Responsen har bare vært positiv etter at hun bestemte seg for å starte demensgård. Familie og venner har vært ekstra støttende.
På gården drives det et lite hundepensjonat. De har to snille pensjonerte purker, minigriser, høner, katter og gårdens egne hunder. Etter hvert vil det også komme ender.
Gården tilbyr også gratis ferietilbud til barn i alderen 6-12 år fem uker i året i samarbeid med Inn på tunet Norge, Bufdir og Tønsberg kommune.
– Til sommeren kommer det også barn til gården og det er samtidig som når dagtilbudet pågår. En kombinasjon av barn og eldre mennesker kan være kjempefin. I tillegg til hunder som kommer til å gå rundt her, vil det være hyggelig for begge parter å møte hverandre, enten det er turer eller måltider.
– Jeg gleder meg skikkelig til det kommende året. Jeg elsker å ha liv på tunet og det blir bra med mennesker som kan glede hverandre, legger Knapstad til.
Inn på tunet Norge
- Består av gårder som yter velferdstjenester.
- Tilbudene tilpasses alle nivå og aldrer.
- De fleste tilbudene er rettet mot oppvekst og opplæring, arbeid og arbeidstrening samt helse og omsorg.
- Medlemsgårdene har ulike tilbud.
- Aktiviteten i tjenestetilbudet er knyttet opp til gården, livet og arbeidet der.