
En av fem: Falkeredet er en av fem hytte man kan leie seg inn på. Foto: Joakim Teveldal
Selv om det har kommet flere konkurrenter, venter Kjell seg fullt hus til sommeren
Om du passerer Vegge gård og tar en stikkvei fra Evighetssletta, finner du en nokså godt skjult perle i Horten. Her, høyt over bakken, nyter flere sola til sommeren.
Tekst: Joakim Tevedal
På parkeringsplassen rett før vi tar opp mot Veggefjell møter vi Kjell Alpers, som er daglig leder. Helt siden tretopphyttene først ble etablert i 2016 har eierne sørget for at både hortensere, tilreisende, norske og utenlandske har kunnet finne seg et naturskjønt krypinn i Horten.
– Det er veldig inspirerende å jobbe med et selskap som har bare fornøyde begeistrede gjester, sier Kjell mens vi kjører opp skogsveien mot hyttene.

Sjekk den utsikten: Både Ørneredet, Våkeredet, Ugleredet, Haukeredet og Falkeredet er bygget med utsikten som utgangspunkt. Foto: Joakim Teveldal
Høyt over trærne
I alt utgjør Tretopphytter Oslofjord fem hytter. Det er Ørneredet, Våkeredet, Ugleredet, Haukeredet og til slutt Falkeredet - som vi er på tur opp til. Navnene er blitt slik på grunn av en rik fugleflora, med blant annet alle disse fugleartene.
Hyttene i seg selv er ganske like, med noen små forskjeller. For eksempel er noen av hyttene speilet for at man best mulig skal få mest mulig sol og utsikt, uansett hvilken hytte man booker seg inn på.
Man skal få den ordentlige, gode, gammeldagse norske hyttefølelsen.
Kjell Alpers
Vel framme ved Falkeredet, og etter å ha gått opp trappene, med 52 trinn, skjønner vi godt hvorfor utsikten var en viktig del av byggeprosessen. Vi er 8 meter over bakken.
– Av utsikt kan vi skimte E18. Der ser du Langøya, og Sandebukta ligger rett rundt odden der, sier Kjell mens han peker utover.
At navnet på konseptet ble Tretopphyttene er enkelt å skjønne når vi ser utover Oslofjorden, høyt over trærne.


Hyttekos: På dagtid lyses hele hytta opp av sola. Foto: Joakim Teveldal
Mye godt i glasset: – Det er en overvekt av musserende, humrer Kjell Alpers. Foto: Joakim Teveldal
Hyttene har det meste
Selv om vi befinner oss flere meter over bakken, er hyttefølelsen godt ivaretatt. Kjell viser oss både bord, stoler, skoskjeer, hyller og fat. Alt er håndlaget av gjengen bak tretopphyttene.
– Det er jo litt av sjarmen med det hele. Man skal få den ordentlige, gode, gammeldagse norske hyttefølelsen, sier han.
Det er solceller på alle hyttetakene. Det dekker strømbehovet, inkludert lading av mobilen. Vann får man fra en beholder på hemsen som fylles opp før hvert besøk. Det er bad med toalett, dusj, varmt og kaldt vann, Hver hytte har også permer med informasjon om turstier, og andre severdigheter i området, ulike typer fugler og vegetasjon man finner i nærområdet og til og med en quiz eller to til underholdning for både barn og voksne.

Velkommen inn: Kjell Alpers har sørget for at folk har kunnet oppleve hyttekos høyt over bakken helt siden tretopphyttene ble etablert i 2016. Foto: Joakim Teveldal
– Det er et soverom med dobbeltseng, og på hemsen er det 5 madrasser. Det er sengeplass til 8 stykk dersom også sofaen tas i bruk, men det er mest komfortabelt med 2 – 6 personer, sier Kjell.
– På terrassene kan man sitte ute til langt på kveld, fyre på bålpanna og nyte utsikten og fugleliv og ekorn. Etter en deilig natt er det deilig å se utover sjøen, og senke skuldrene.
Kjell peker bort til hjørnet av hytta.
– Her oppfordrer vi folk til å lime på korker fra det de har tatt med seg for å kose seg med på turen. Her er det en overvekt av musserende, humrer han.

Tilgjengelig: Ugleredet er den eneste hytta hvor du ikke trenger å gå i trapper for å komme deg til. Foto: Joakim Teveldal
Gjennomtenkt
Vi setter oss i bilen igjen og kjører i retning av en annen hytte. Nemlig Ugleredet.
Hytta er utformet med de samme fasilitetene som de andre, men er i tillegg den eneste hvor du ikke trenger å bruke trapp for å komme deg inn i hytta.
At hyttene skal være tilgjengelig for alle, er nemlig noe de har lagt ned ressurser for å få til.
– Denne er utformet på en sånn måte at det skal være mulig å komme seg hit med rullestol. Samtidig er det grinder på terrassene, slik at små barn trygt kan bevege seg rundt.
Til sommeren kommer det også en lekeplass i området rundt hyttene.

I kveldssola: På terrassen har man sola hele kvelden. Foto: Joakim Teveldal
Venter fullt hus
Hver hytte har naturlig nok også hver sin gjestebok. I alt har 40 slike blitt fylt helt ut siden 2016.
At hyttekonseptet på Veggefjell har slått an, er det ingen tvil om. Kjell forteller at de, som mange andre, måtte stenge helt ned under den verste delen av pandemien.
Men da tiltakene ble lettet på, skjøt besøket i været igjen.
– Resten av 2020 hadde vi nesten 100 prosent belegg. Det gode besøket fortsatte inn i 2021, men vi merket jo også at folk ville feriere i utlandet etter pandemien. I år er det heller ikke så ille besøk, selv om det har dukket opp litt mer konkurranse som retter seg mot de samme kundene som oss de siste årene.
Til sommeren er det fortsatt mulig å booke seg inn på hyttene på Veggefjell.
– Men så å si alle helgene er fulle fram til ferien. Vi venter oss vel at det skal bli ganske så fullt her i fellesferien, sier Kjell.

Tett på: Hyttene er hyppig besøkt av både fugler og ekorn. Her viser Kjell fra matfatet til Ekornene på Falkeredet. Foto: Joakim Teveldal