
Naturperle: Lyset på Verdens Ende er vakkert. Foto: Tom Erik Rønningen
Heidi Karoline byr på verdens beste utsikt for hundretusenvis av besøkende:
– Hver dag er en gave
Heidi Karoline Storm kapret drømmejobben ytterst i havgapet, og sørger for at rundt en million besøkende årlig får oppleve den unike naturen på nært hold.
Tekst: Tom Erik Rønningen
– Velkommen. Vil du ha en kopp kaffe?
Vi blir tatt godt imot hos Heidi Karoline på Verdens Ende denne mars-dagen. I flere år har hun jobbet som rådgiver ved nasjonalparksenteret, men i fjor ble hun ansatt som ny daglig leder for Besøkssenter Færder nasjonalpark. Og fra jobblokalene har hun også verdens beste utsikt. Hele året. I all slags vær. Noen hun vet å verdsette.
– Det er en gave. Hver dag er en gave, og det mener jeg.
– Å kunne gå fra parkeringen og opp hit og se lyset og naturen endre seg hver dag, gjennom et helt år, det er faktisk en gave. Noe jeg er veldig ydmyk for. Du kan jo bare se selv. Her ser du 360 grader. Og lyset der er annerledes enn lyset der, sier hun og peker ut i havgapet fra «utsiktstårnet» på besøkssenteret. Hvert vindu er et bilde i seg selv.

En perle: Verdens Ende var og er et attraktiv sted å besøke, særlig om sommeren. Her sees både vippefyret, restauranten (øverst) og akvariet. Akvariet ble lagt ned i 1974. Foto: Skiens antikvariat
Bodde på hytta
Det er nok ikke helt tilfeldig at Heidi Karoline fant drømmejobben sin akkurat her. Hver sommer, under hele barndommen, ble tilbragt på familiens hytte på Tjøme. Men ikke nok med det. Hun er nærmest født på hytta.
– Ja, det første leveåret mitt så bodde moren og faren min på hytta. Så jeg hadde mitt første leveår her på Tjøme. Da studerte faren min, og de måtte spare penger. Så da bodde de på hytta på Treidene med meg. Det er faktisk samme sted som jeg bor nå. Et gammelt småbruk, sier hun om hjemstedet som ligger noen få kilometer unna Verdens Ende.
Etter et år på hytta flyttet familien til Oslo. Da Heidi Karoline var 13 år gammel, flyttet familien tilbake til Treidene.
– Å kunne gå fra parkeringen og opp hit og se lyset og naturen endre seg hver dag, gjennom et helt år, det er faktisk en gave.
Heidi Karoline Storm
– Det var litt rart å flytte fra Oslo til hytta. Men så ble jeg lokket med at jeg skulle få hest. Så da gikk det fint å flytte, sier hun.
Hun har mange gode barndomsminner fra somrene på Tjøme.
– Det første jeg tenker på er krabbefiske. Krabbefiske var en stor del av somrene. I hvert fall frem til en viss alder. Vi var mye på stranda og mye ute. Sove på stranda i sovepose, for eksempel, det er skikkelig idyll, sier hun og smiler.

Begynnelsen eller slutten: – Vi er jo på Verdens Ende. Men er vi på slutten av noe, eller på starten av noe? Neste fastland er Danmark, sier Heidi Karoline Storm. Foto: Tom Erik Rønningen
Ble en turistmagnet
Verdens Ende var tidlig ute med merkevarebygging. Stedet het Helgerødtangen, men utover 1900-tallet ble Verdens Ende-navnet mer og mer tatt i bruk. Og da Vrengen bru åpnet i 1932 kunne turistene strømme til Tjøme. En som skjønte betydningen av reiseliv og merkevarebygging, var tjømlingen Petter Appelsvold, som i 1933 startet restauranten som fortsatt ligger der i dag. I tillegg fikk han reist det mest ikoniske for stedet. Vippefyret. Verdens Ende var brått blitt en turistmagnet.
– Appelsvold var en visjonær. Han tenkte at her skal vi lage en turistattraksjon. Faktisk den første attraksjonen i området. Han tilrettela for folk som hadde hytter og for folk som var på kurbad i området. Han fant på navnet Verdens Ende. Det klinger godt i reiselivssammenheng. Han fikk også opp et duplikat av et vippefyr. Han hadde også en restaurant her som han fikk suksess med. Han lagde også det som den gang var Norges største saltvannsakvarium her ute. Så her kom det skoleklasser og barnehager i mange år for å lære om livet under vann. Derfor er det gøy at vi har besøkssenteret her nå. Vi gjør jo akkurat det samme. Lærer neste generasjon om livet under vann, sier hun.


Trives: Heidi Karoline Storm er daglig leder for Besøkssenter Færder nasjonalpark. Foto: Tom Erik Rønningen
Gründeren: O. Petter Appelsvold (1901-1941) fra Tjøme satte i gang utviklingen av Verdens Ende som turiststed. Foto: Digital bygdebok/Tjøme historielag
Nærmere en million besøkende
– Hvordan trives du i jobben?
– Jeg liker jobben veldig godt. Kul og utfordrende. Det handler om formidling av nasjonalparken. Det hadde ikke vært noe besøkssenter om vi ikke hadde en nasjonalpark. Den formidlingen gjør vi gjennom undervisning til barnehager og skoler. Hittil i år har vi booket inn 3000 skolelever og barnehagebarn, som får undervisning av våre to naturveiledere. Så formidler vi om Færder nasjonalpark til alle de som besøker Verdens Ende. Det er et stort publikum. I fjor var det 935.000 som oppholdt seg i området. Det har vi målinger på, sier en fornøyd Heidi Karoline Storm.
Hun har også en anbefaling å komme med. Kultur og natur som smelter sammen i sommer.
– Ane Brun kommer og holder soloppgangskonsert her den 2. juli. Det er det gode liv å ta seg tid til den opplevelsen. Det kommer til å bli helt fantastisk.