Therese (41) arver eiendomsimperiet: – Det var ikke noe å krangle om

I SAMME SPOR: Therese Gjessvåg var veldig spent på hvordan det ville bli å jobbe med pappa Bjørgulf som sjef, da hun for seks-sju år siden flyttet hjem til Horten. Nå er hun klar til å utvikle selskapet videre i samme spor, med oppkjøp og eiendomsutvikling.

I SAMME SPOR: Therese Gjessvåg var veldig spent på hvordan det ville bli å jobbe med pappa Bjørgulf som sjef, da hun for seks-sju år siden flyttet hjem til Horten. Nå er hun klar til å utvikle selskapet videre i samme spor, med oppkjøp og eiendomsutvikling. Foto:

Therese Gjessvåg (41) har aldri tvilt på om hun en vakker dag skal lede Storgata Eiendom. Som enebarn fikk hun tidlig ansvar.

DEL

I Horten er det ikke flust med familiedynastier. Det nærmeste vi kommer må være familieforetaket i Storgata. I november overførte grunnleggeren av et av Hortens største eiendomsselskap deler av sin aksjepost til datteren.

Tronskiftet er ikke et varsel om endret fokus i selskapet, forsikrer Therese Gjessvåg, men noe hennes far har forberedt lenge. Bjørgulf Gjessvåg etablerte Storgata Eiendom i 1993, på grunnvollene av sin egen fars møbelforretning i Storgata 48.

Selskapet leier pr. dags dato ut 20.000 kvadratmeter næringslokaler, og 120–130 leiligheter i Horten. Therese Gjessvåg vil videreføre selskapets strategi med oppkjøp og utvikling av eiendommer.

Ektefødt hortensjente

Therese ble født på Horten sykehus. Hun gikk på Sentrum skole, der hennes egen lille sønn en dag også skal begynne. Nå er hun hjemme i mammapermisjon, og nyter det, selv om arvingen i det siste har snudd døgnet.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

NY SJEF: Therese Gjessvåg ble mor i voksen alder. Nå er det familiens aller yngste som får all oppmerksomhet.

NY SJEF: Therese Gjessvåg ble mor i voksen alder. Nå er det familiens aller yngste som får all oppmerksomhet. Foto:

Hun kunne valgt å bo standsmessig i strandkanten, men synes det er helt toppers å bo i et lite, gråmalt sveitserhus, med bare en brosteinslagt gårdsplass mellom boligen og kontoret i Storgata.

Når avisa kommer på besøk troner seks måneder gamle Mateo i en oppjustert lekegrind midt i stua.

– Først når våre venners barn har blitt ungdommer, kommer vi med en baby. Det gjør noe med en familie når det kommer spedbarn i bildet, sier hun, mens Mateo følger med i samtalen. Han smiler til alle.

Pappaen til Mateo, Thomas Lohne, traff Therese på et båttreff for noen år siden. Han ble med på flyttelasset fra Oslo, og har nå jobb i Storgata Eiendom, som altmuligmann.

Fikk tidlig ansvar

I Oslo studerte Therese bedriftsøkonomi på BI. Hun har også studert juss, vel anvendte studier i eiendomsselskapet. Hun ser til at leilighetene er utleid. Hun budsjetterer og er HMS-ansvarlig for selskapets ulike prosjekter.

– Men var det et opplagt valg at du skulle gå inn i bedriften? Eller har du vurdert andre yrker?

– Nå er jeg enebarn, så det var ikke noe å krangle om, for å si det sånn. Jeg fikk tidlig ansvar, men også varierte arbeidsoppgaver. Så det lurte jeg ikke på en gang.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

MANNSDOMINERT BRANSJE: Therese Gjessvåg blir med tiden øverste sjef i Storgata Eiendom AS. Hun venter at det med tiden vil bli flere kvinner i bransjen.

MANNSDOMINERT BRANSJE: Therese Gjessvåg blir med tiden øverste sjef i Storgata Eiendom AS. Hun venter at det med tiden vil bli flere kvinner i bransjen. Foto:

Når pappa er sjef

– Men hvordan har det vært å jobbe med din far som sjef?

– Ja, det var det vi var spente på også. Derfor hadde vi en åpen avtale, med retrettmulighet. Men jeg må si jeg har fått en særdeles omsorgsfull sjef. Vi er åpne og ærlige mot hverandre. Jeg har ikke angret. Det har blitt en livsstil. Nå skal det sies at Bjørgulf ikke kommer til å gi slipp på denne livsstilen, men reduserer arbeidsdagen sin til halv dag. For han betyr det sjutimersdag.

Må markedsføres bedre

– Du har god oversikt over hva som rører seg i Horten, og har sikkert gjort deg noen tanker om utviklingen. Tall fra SSB viste at kommunen hadde lav befolkningsvekst i fjor. Hva kan Horten gjøre for å bli mer attraktive?

– Jeg så det. Det var ikke så oppløftende. Vi må tilrettelegge for nye innflyttere, og bygge attraktive boliger. Her er Horten suverene, ikke minst det med flytende boliger i Indre havneby er kjempespennende. Ellers har vi eiendomsutviklere en god jobb å gjøre, sier hun mens Mateo får noen skjeer med smoothie.

Hun trekker fram at det skjer mye spennende i havna.

– Vi har mange pådrivere her i byen. Flinke folk, men jeg tenker at vi må bli flinkere til å markedsføre det vi har – utad. Horten ligger midt i kjernen – nær E18, Moss og Torp flyplass. Vi har universitet og sjø. Horten har et kjempepotensial. Da vi annonserte Eikekollen solgte vi tre leiligheter til folk fra Drammen og Oslo.

Blir ikke for mye

Det er flere prosjekter som settes i gang samtidig i Horten, men Therese Gjessvåg er ikke bekymret for at det kan bli for mye.

– Vi er ikke i mål enda, men det er grei bevegelse i markedet. Leilighetene blir jo solgt, sier Therese Gjessvåg.      

– Hvis du skal trekke fram et bygg som er særlig arkitektonisk vellykket i Horten, hvilket ville du da valgt?

– Hm. Selvskryt duger jo ikke nå, så her vil jeg trekke fram Noatun, som er fantastisk. Snakk om signalbygg!

Skummelt å bli mamma

Mateo får delta i samtalen, etter at han har blitt løftet over i bagen inntil kjøkkenbordet.

Therese synes det var mer skummelt å bli mamma, enn å budsjettere for Storgata Eiendom.

– Ja, det var kjempeskummelt. Det var en veldig spesiell følelse da jeg fikk han i armene på sykehuset, men jeg er ikke alene om det. Her stiller alle opp. Ikke minst en kjempeflink pappa, forteller mammaen.

Jentene kommer etter

– Eiendomsbransjen er mannsdominert. Hva skyldes det? Er jenter for feige til å investere?

– Jeg tror det handler om tradisjoner, og faste verdier som går i arv. Om noen år tenker jeg at det vil være annerledes. Ellers har jeg inntrykk av at kvinner har blitt flinkere å se de mulighetene som ligger der. Så kan det også være at noen forbinder eiendomsbransjen med hardt, fysisk arbeid.

– Kvinnedagen er like rundt hjørnet. Kunne du gått i tog for saken?

– Ja. Det kunne jeg. Kvinnedagen er viktig for meg. Det er så mange flinke jenter der ute. Jeg synes vi skal heie på hverandre, både profesjonelt og på privaten. At man kan oppnå en verden hvor kvinner ikke dømmes eller bedømmes for utseende, men på personlig og faglig kompetanse. Vi må støtte hverandre, alle sammen, sier Therese Gjessvåg.

Utenfor porten venter Bjørgulf Gjessvåg. Om bare noen minutter skal far og datter på visning i Skippergata, hvor yrkesskolen er lagt ut for salg. Om det blir det neste leilighetsprosjektet for Storgata Eiendom AS vil tiden vise.

Artikkeltags