Det bekrefter eier eiendomsinvestor Asbjørn Abrahamsen i AC Nor, som har eid stasbygget siden 2007.

Kanskje er det byens desidert vakreste villa som nå kan bli ny privatbolig for en velbeslått kjøper.

– Vi håper å få 19 millioner kroner for bygget, men prisantydningen blir kanskje 17 millioner kroner, sier Abrahamsen, som ennå ikke har bestemt seg for hvilken megler som får oppdraget.

– Hvorfor selger dere?

– AC Nor er i ferd med å søke om å omregulere store deler av Tønsberg til boliger. Da tar det seg nesten ikke ut at vi selv har kontorlokaler i det som kanskje er byens flotteste bolig.

LES OGSÅ: Luksusmeglere inn på Vestfold-markedet

Tegnet av Arneberg

Selskapet hans la 13 millioner kroner på bordet for eiendommen, som ble tatt i bruk av verftseier og skipsreder Anton von der Lippe i 1926.

Huset er tegnet av arkitekt Arnstein Arneberg, som også har tegnet Oslo rådhus og Midtåsen i Sandefjord, Anders Jahre-villaen.

– Da vi kjøpte huset var håpet at vi en gang kunne selge det for 25 millioner kroner. Det er vel urealistisk, erkjenner Asbjørn Abrahamsen.

Før Abrahamsen kjøpe eiendommen, var den eid av Per T. Eitrem og Odd Ø. Meyer. I 1993 ble den kjøpt for 3,5 millioner kroner.

Selve hovedhuset er på 585 kvadratmeter, og har vært brukt av både arkitekt Ola Roald og et datafirma.

Perlen i kjelleren

Selv karakteriserer Asbjørn Abrahamsen kjelleren som husets perle. Den er innredet som en skipssalong, med to peiser, vinstue, bar, nytt kjøkken og flere elementer fra husets opprinnelse.

– Kjelleren ble innredet som konas gave til Anton von der Lippes 50-årsdag, uten at han selv visste om det. Jeg har faktisk originalmenyen fra middagen i selskapet på kontoret mitt. von der Lippe eide verftsområdet på Kaldnes, han drev med eiendom, blant annet Hotell Astora - som nå er Hotel Klubben. På en måte har jeg gått i fotsporene hans, smiler Abrahamsen.

– Vi har brukt flere millioner kroner på å legge skipsgulv - med kompasstjerne, på moderne bad og annen oppgradering, sier Abrahamsen, som regner med at huset kommer i markedet til sommeren.

Umerkelig tungtrafikk

Eiendommen har en unik beliggenhet, nær sjøen ved Honnørbrygga, og med Nedre Langgate på oversiden.

Asbjørn Abrahamsen forteller at huset er satt på en spesiell grunn for å eliminere rystelser.

Opprinnelig gikk jernbanen forbi bygget, nå er det privatbiler og tungtrafikk som dundrer forbi.

– Men vi merker ingenting inne i huset, insisterer Abrahamsen, som forteller at huset skal innredes med tidsriktige møbler før det selges.

Den opprinnelige byggherren, Anton von der Lippe, var en sentral mann i Vestfolds næringsliv.

Sammen med Svend Foyn Bruun stiftet han i 1915 hvalfangstrederiet Bruun & von der Lippe, som senere ble morselskap for hvalfangstselskapene Antartic og Pelagos.

Da de skilte lag beholdt von der Lippe Antartic, Bruun fortsatte med Pelagos. von der Lippe satt også i styret for Norges Rederiforbund.