Gå til sidens hovedinnhold

Kan spare flere hundre millioner i husleie

Artikkelen er over 5 år gammel

Syv millioner kvadratmeter næringsarealer er i spill. Nå skal staten bli en krevende kunde i leiemarkedet.

– Staten forvalter fellesskapets ressurser og skal være en krevende kunde. Det er viktig at vi forvalter ressursene godt, sier kommunal- og moderniseringsminister Jan Tore Sanner (H) til Avisenes Nyhetsbyrå (ANB).

Ifølge beregninger gjort av Statsbygg leier staten 7 millioner kvadratmeter for sin sivile virksomhet rundt om i landet.

Det er store variasjoner i husleie per kvadratmeter og hvor effektivt arealet utnyttes. Det finnes en samlet oversikt over statens eiendommer, men ingen samlet oversikt over arealbruk og utgifter.

LES FLERE SAKER FRA VESTVIKEN24.NO

Etablerer database

Dette vil Sanner gjøre noe med. Regjeringen har nå bestemt at det skal etableres en database med informasjon om leiekontrakter, leietid, areal, pris per kvadratmeter, energikostnad og antall ansatte for statlige eiendommer og leide lokaler.

– Legger vi til grunn en gjennomsnittlig leiekostnad på 2.500 kroner per kvadratmeter, gir dette husleiekostnader på 17,5 milliarder kroner. Klarer vi å få det ned én prosent, har vi spart 175 millioner kroner i året. Men vi må ha høyere ambisjoner enn det, poengterer Sanner.

LES OGSÅ: Statens Park solgt for 430 millioner

Mer effektive

Han mener det er viktig å sammenligne etater og bruke disse sammenligningene til å styre bedre og bli mer effektive.

– Erfaringer fra Statsbyggs rådgivningstjeneste viser at det er mulig å redusere husleiekostnadene.

– Ved å redusere arealet og være krevende i forhandlinger om leiepris, har Statsbygg klart å tilby statlige virksomhet lokaler som har redusert husleien med opptil 100 millioner kroner over en periode på ti år.

Økt bevissthet

I Storbritannia er det bygget opp en tilsvarende database, og erfaringen viser at slike oversikter øker bevisstheten om utleieutgifter. Over en periode på fem år ble kostnader til lokaler redusert med 15 prosent, mens arealene ble redusert med om lag 28 prosent.

I tillegg fikk man mer funksjonelle lokaler som bruker mindre ressurser på energi og slipper ut mindre CO2.

– Statlig bygge- og eiendomspolitikk må ha et langsiktig perspektiv, og det tar tid å bygge opp en database. Vi må derfor tyvstarte nå, sier Sanner.

Regjeringen har derfor bestemt at kontorer i framtidige statlige byggeprosjekter ikke skal overstige 23 kvadratmeter bruttoareal per ansatt.

(ANB)

Kommentarer til denne saken