Mange tomme lokaler i sentrum: – Nå er det litt dødt her

LEDIG: Lokalet etter Matmagazinet nederst på Torvet står ledig etter at kafeen gikk konkurs før jul, men her kan det snart komme nye leietagere, sier Cathrine Janås i DNB Næringsmegling. Foto: Lars DØVLE Larssen

LEDIG: Lokalet etter Matmagazinet nederst på Torvet står ledig etter at kafeen gikk konkurs før jul, men her kan det snart komme nye leietagere, sier Cathrine Janås i DNB Næringsmegling. Foto: Lars DØVLE Larssen

Av
Artikkelen er over 4 år gammel

Nå er det flere tomme butikklokaler i Tønsberg enn på lenge. Lavsesong og oljeprisfall forklarer noe, men flere etterlyser også mer aktive gårdeiere.

DEL

Se kart og faktaboks med oversikt over ledige lokaler nederst i denne saken.

TØNSBERG: Tønsbergs Blad har fra tid til annen de siste par årene trålet sentrum for å se hvor mange lokaler som står tomme.

Sist vi sjekket, i april 2015, var tallet 16. Nå, et snaut år senere, er tallet 26, og ytterligere to blir ledige i løpet av kort tid.

Les også: Eiendomsbransjen advarer mot for kraftig prisvekst i 2016 

– Litt dødt nå

NYTT LIV: Lokalene i Grandgården blir fylt opp i løpet av mars-april etter å ha stått tomme en stund. Her kommer filial av Lokal Kolonial, en klesforretning og en gavebutikk. Foto: Lars Døvle Larssen

NYTT LIV: Lokalene i Grandgården blir fylt opp i løpet av mars-april etter å ha stått tomme en stund. Her kommer filial av Lokal Kolonial, en klesforretning og en gavebutikk. Foto: Lars Døvle Larssen

Samtidig vil flere lokaler som nå står tomme fylles med ny virksomhet i løpet av våren. Det gjelder f.eks. i Grandgården og i den tidligere Rimi-butikken i Nedre Langgate.

Erfarne meglere Tønsbergs Blad har snakket med understreker at markedet alltid går i bølgedaler.

– Nå er det litt dødt. Generelt pleier markedet å stilne av i desember og våkne midt i januar, sier Cathrin Janås i DNB Næringsmegling.

Andre fagfolk, som Ola S. Carlsen i Norsk Megling og Bjørn Even Sørhaug i Eiendomsmegler 1 Næringseiendom, tror at oljeprisfallet og usikkerheten rundt utviklingen i norsk økonomi gjør at flere stiller seg avventende til å satse på forretningsdrift nå. Meglerne er likevel optimister:

Flere innbyggere

– Jeg har god tro på at flere av de ledige lokalene vil fylles opp. Stadig flere mennesker bruker byen og rusler rundt i sentrum, sier Sørhaug, som også peker på at flere boligprosjekter er under oppseiling i og nær sentrum, såsom Foyntaket, den tidligere Trygdegården og nye byggetrinn på Kaldnes og Ørsnes Park. Det vil styrke kundegrunnlaget til butikker og kafeer i bykjernen.

Samtidig er meglerne samstemte i at det ikke er mangel på interessenter det står på, men at gårdeierne ofte venter på de rette leietagerne.

– Hvis det er noen man ikke har så god tro på, eller virksomhet som medfører sjenanse i form av støy eller lukt, kan svaret fort bli nei, sier Ola S. Carlsen.

Bjørn Even Sørhaug etterlyser flere offensive eiendomsbesittere i Tønsberg sentrum:

– Det er mange arvede eiendommer som ligger der uten å bli gjort så mye med. De som tør å investere og pusse opp lokalene i forkant, er nok vinnerne i utleiemarkedet i dag, sier han.

Samarbeider

Cecilie Bækken Sørumshagen, daglig leder i Tønsberg Sentrum, vil også trekke gårdeierne mer med i utviklingen av handelsbyen:

– Vi har nettopp startet en faggruppe for gårdeiere i sentrum, forteller hun.

Her skal gårdeierne kunne samarbeide om å løse felles utfordringer, selv om de i utgangspunktet utgjør en svært uensartet gruppe med alt fra arvinger til profesjonelle eiendomsutviklere.

– Vi er opptatt av å få inn rette konseptene, som bringer inn noe nytt i sentrum, ikke bare det vi har fra før, sier Sørumshagen, som hevder etterspørselen etter lokaler i Tønsberg er god:

– 2015 var et rekordår for mange i handelsnæringen, sier hun.

LES FLERE SAKER PÅ VESTVIKEN24.NO

Noen av de ledige lokalene i Tønsberg:

Kartet viser noen av butikklokalene som står ledige i Tønsberg sentrum, her avgrenset av St. Olavs gate, Stoltenbergs gate/Jernbanegaten, Tollbodgaten og Nedre Langgate:

1. Fayes gate 4: 250 m2 står ledig der Line's Hobby i sin tid holdt til.

– Flere har vært interessert, men vi har slitt med å lande en avtale. Arealet er stort, så vi ser på mulighetene for oppdeling, sier Ola S. Carlsen.

2. Storgaten 35: Lokalet etter interiørbutikken som ga opp våren 2015 står fortsatt ledig.

3. Torvet: Lokalet etter gullsmed Marthinsen, som la ned virksomheten våren 2014, har stort sett stått tomt i ettertid. Også lokalet nederst på Torvet, der Matmagazinet lå, har stått ledig etter at kafeen gikk konkurs i fjor høst.

– Mange har sett på lokalet, de fleste med planer om ny kafé. Her er det noe på gang, men det er ennå tidlig i prosessen, sier Cathrin Janås.

I samme gård er Boligadvokatene på vei ut etter å ha kjøpt egne lokaler.

4. Nedre Langgate: Lokalet etter Rimi-butikken, som ble nedlagt i fjor høst, har fått nye leietagere.

– Jeg kan ikke røpe hvem det er, bortsett fra at det ikke dreier seg om dagligvare. Men det er et spennende konsept, sier Ola S. Carlsen.

5. Tollbodgaten 19: Lokalet der Tinnies Hus holdt til, har stått ledige siden sensommeren 2013.

6. Grandgården: Her har flere lokaler på bakkeplan stått ledige, men i løpet av våren åpner det både filial av Lokal Kolonial, en klesforretning og en gavebutikk her, forteller gårdeier André Pedersen.

7. Meyergården: Butikklokalet i Halfdan Wilhelmsens allé står fortsatt ledig etter at farvehandelen flyttet til Stensarmen i mai i fjor.

8. Kristinakvarteret: Et stort lokale på gateplan har stått tomt lenge.

9. Håkon Gamles gate: Lokalet som i sin tid rommet Henriksens skoforretning og senere bl.a. var kafé, er ledig. Like ved siden av forbereder dyrebutikken Krizoo flytting til Kilen.

10. Øvre Langgate 50: Håndarbeidsbutikken Quiltefryd startet opphørssalg i november, men blir nå videreført av nye eiere. I samme gård står lokalene etter brudesalongen Bride & Party Fashion fortsatt ledige etter konkursen i august i fjor, det samme gjør lokalene etter Ola Roalds arkitektkontor, som har flyttet internt i gården.

11. LandRomAntikk i Nedre Langgate (Nordea-bygget) holder flyttesalg og er på vei til Vallø.

12. Rådhusgaten: Lokalene der interiørbutikken Palma holdt til før den flyttet står igjen helt ledige, etter at klesbutikken som leide den ene seksjonen flyttet til nabolokalet.

13. Stoltenbergs gate 3: Det ene forretningslokalet i gården, som for øvrig er til salgs, har stått tomt en tid.

14. Stoltenbergs gate 6: Lokalene her har stått ledige en god stund.

15. Farmandstredet: Lokalet etter Espressos Konfektbar har stått ledige siden før jul. Dette er det eneste tomme lokalet i Farmandstredet.

 

Artikkeltags