Han ble pensjonist på 1-2-3 da hans nye jobb ble nedlagt: – Hvorfor skulle jeg være bitter

JUBILANT: Truls Sanaker fyller 60 år 16. januar.

JUBILANT: Truls Sanaker fyller 60 år 16. januar. Foto:

Artikkelen er over 1 år gammel

Han ble pensjonist langt raskere enn han hadde forestilt seg, da Vestfoldfestspillene ble lagt ned. Men Truls Sanaker er ikke klar for å nyte sitt otium riktig ennå.

DEL

Han startet som trompetist i Marinemusikken. Senere ble han sjef for Marinemusikken, og kommandant på Karljohansvern. Og så, da han gikk av med pensjon fra Forsvaret, var det over i direktørstilling for Vestfoldfestspillene. Det ble en jobb som ikke varte så lenge som han hadde håpet.

Fra årsskiftet sto han uten jobb. Fram til da hadde han vært med på å avvikle festspillene, slik eierne – kommunene og fylkeskommunen – hadde bestemt.

I dag, tirsdag 16. januar, fyller han 60 år.

– Jeg har en liten jobb, da. Men det er en prosentstilling i et engasjement som varer til slutten av mars. Jeg er daglig leder i Norske Festivaler, den eneste interesseorganisasjonen som er kunstnerisk tverrfaglig, forklarer kulturmannen.

Norske Festivaler er en sammenslutning av en rekke ulike festivaler, og de begrenser seg ikke til musikk. Her er det også kortfilmfestivaler, litteraturfestivaler, spel og mye annet.

– Vi er høringsinstans opp mot Kulturrådet og departementet. Gjennom disse høringene sørger vi for at det blir tilført ekstra midler til festivaler, sier Sanaker.

LES OGSÅ: Halve Vestfold forventer urealistisk høy pensjon

Millioner som gikk tapt

Slik gikk det altså ikke med Vestfoldfestspillene. Da publikum sviktet fullstendig i 2017, og festivalen gikk mot nok et stort underskudd, hadde eierne fått nok. For Sanaker betydde det at jobben han hadde gledet seg til å ta fatt på når han gikk av med pensjon fra Marinemusikken, ble atskillig mer kortvarig enn han hadde håpet.

– Jeg synes det er veldig bra at man lokalt i Horten har bestemt seg for å videreføre Fyrverkerikonserten. Men jeg skulle jo ønske at politikerne hadde gjort noe for å sikre de statlige millionene vi fikk til Vestfoldfestspillene. De kunne greid det ved å omorganisere. Nå vil de i stedet bruke de midlene som fylket ga.

Kultur koster penger. Det er kamp om kronene for hver eneste aktør som finnes. Og det er ikke gitt at alle får det de håper på, over kulturbudsjettet.

– Vi har en ledelse som er opptatt av det de kaller «Kultur og næring». Kulturministeren snakker mye om det. Men jeg vet ikke om næringsministeren er like opptatt av det, sier Sanaker med et skjevt smil.

LES OGSÅ: Har byttet jobb fire ganger etter fylte 50 år

(Artikkelen fortsetter under bildet.)

FØRST OG SIST: Det var første gang Sanaker deltok på Fyrverkerikonserten i sivil - som direktør. Og det ble siste gang.

FØRST OG SIST: Det var første gang Sanaker deltok på Fyrverkerikonserten i sivil - som direktør. Og det ble siste gang. Foto:

Ønsker seg mangfold

– Er du bitter for at Vestfoldfestspillene ble lagt ned?

– Bitter? Nei, hvorfor skulle jeg være det? Når man tenker på hvor kort tid jeg hadde stillingen, fra jeg begynte i jobben, til festspillenes første dag i sommer, er det selvfølgelig grenser for hvor mye man greier å snu. Jeg føler at jeg fikk til et godt samarbeid med kommunene som var medeiere i festivalen. Det har også vært trukket fram av andre.

Likevel legger han ikke skjul på at han ser Vestfoldfestspillenes død som et stort tap for regionen, kulturelt sett.

– Mange av de produksjonene festivalen sto for, er det ingen som vil overta nå etterpå. Vi mister det store mangfoldet i uttrykket.

LES OGSÅ: Menn får mest pensjon her

Et vakuum i kulturlivet

For booking-festivaler, som Verven og Slottsfjell, er fantastiske folkefester. Men det er ikke i slike sammenhenger det presenteres nyskrevne bestillingsverk.

– Det er jo et ønske om å få videreført mye av det. Festspillene har satt spor etter seg. Når Vestfoldfestspillene ikke eksisterer lenger, blir det et vakuum i kulturlivet som ikke noen automatisk vil fylle. Det blir som når P1 presenterer musikklisten sin på radio. Det blir jo ganske snevert. Vi går fra mangfold til enfold, som Anne Enger Lahnstein i sin tid sa. Vi har en musikkhistorie som strekker seg over tusenvis av år, som ikke blir presentert.

– Så ... Hva nå? Vil du inn i en lignende rolle igjen? Er du jobbsøker?

– Jeg har ikke søkt på noen stillinger. Jeg er jo pensjonist. Jeg kan godt holde på med noe, men er usikker på om jeg egentlig ønsker meg en ni- til fire-jobb, eller om jeg heller vil jobbe med prosjekter. Det å være gruppeleder i Arbeiderpartiet tar jo også tid. Kanskje min rolle framover skal være å legge til rette politisk, og på den måten sette kultur på dagsordenen.

LES OGSÅ: Vi jobber lenger enn før

MILITÆR: Truls Sanaker var sjef for Marinemusikken og kommandant på Karljohansvern, men sluttet for å lede Vestfold Festspillene.

MILITÆR: Truls Sanaker var sjef for Marinemusikken og kommandant på Karljohansvern, men sluttet for å lede Vestfold Festspillene.

Artikkeltags