Dette truer ditt viktigste morgenrituale

HENGER ETTER: Kaffeindustrien må foreta omfattende, bærekraftige investeringer for å møte den økende etterspørselen og sikre tilgangen på kaffe. Bildet viser kaffeproduksjon i Columbia.

HENGER ETTER: Kaffeindustrien må foreta omfattende, bærekraftige investeringer for å møte den økende etterspørselen og sikre tilgangen på kaffe. Bildet viser kaffeproduksjon i Columbia. Foto:

Av
Artikkelen er over 3 år gammel

Verdensledende produsent advarer norske forbrukere.

DEL

Mens etterspørselen etter kaffe fortsetter å øke, fører klimaendringer og reduserte avlinger fra syke og aldrende trær til produksjonsutfordringer, viser en fersk rapport.

– For å kunne tilby høykvalitetskaffe både nå og i framtiden, er det nødvendig å gjøre kaffedyrking til et mer bærekraftig levebrød. Det tar to til tre år før et nytt tre begynner å bli lønnsomt for bonden. Trærne forblir deretter produktive i 20-25 år. Derfor vil både industrien og forbrukerne raskt kunne nyte godt av en mer bærekraftig produksjon, sier Anna Lindqvist i Nescafé Norden til Avisenes Nyhetsbyrå (ANB).

LES FLERE SAKER FRA VESTVIKEN24.NO

Økt etterspørsel

Ifølge produsenten må kaffeindustrien foreta omfattende, bærekraftige investeringer for å møte den økende etterspørselen og sikre tilgangen på kaffe.

Arabica-bønnen, nordmenns favoritt, er sterkt berørt, og en temperaturøkning på 2–2,5 grader de kommende årene vil medføre en reduksjon i verdens kaffeproduksjon.

Hvert år øker det globale kaffekonsumet med omtrent 2,5 prosent. Siden klimaendringene begrenser produksjonen, vil ikke tilbudet være i stand til å møte framtidig etterspørsel.

Svingninger i handelspriser, lavere avkastning fra eldre eller syke kaffetrær, stigende råvarepriser, samt kaffebønder som ser etter alternative avlinger, er ytterligere utfordringer som risikerer å påvirke tilgangen.

Den prisbelønte journalisten Maja Wallengren påpeker at den økende etterspørselen etter kaffe krever langt mer ambisiøse, bærekraftige løsninger enn dem vi har i dag.

LES OGSÅ: Kampen om det grønne skiftet

– Vis ansvar

– Bedrifter og forbrukere må ta mer ansvar dersom nordmenn ikke skal risikere å gå en framtid uten kaffe i møte, sier hun.

– Norske forbrukere har en lang tradisjon med å drikke kvalitetskaffe. De er også vant til å vurdere kaffens miljømessige og sosiale konsekvenser i områdene der den kommer fra, sier Wallengren, som oppfordrer norske forbrukere til å tenke før de drikker kaffe.

– I tiden framover vil det bli enda viktigere å kjenne til kaffens miljøpåvirkninger når vi kjøper produktet i Norge. Dersom vi ønsker å være i stand til å nyte kaffe også i framtiden, må dette være en av faktorene vi vurderer hver gang vi kjøper kaffe, mener hun.

LES OGSÅ: – Sist var det viktigere med økt forbruk enn miljø

Milliardbeløp

Nescafé-planen er et globalt initiativ for å samle og ansvarliggjøre alle ledd.

Fram til 2020 investerer Nestlé mer enn 3,6 milliarder kroner i bærekraftig kaffeproduksjon. Målet er å plante 220 millioner nye kaffetrær innen 2020 og utdanne mer enn 400.000 bønder i bærekraftig produksjon.

– Planen effektiviserer produksjonsstandardene og introdusere kaffetrær som er mer resistente mot klimarelaterte utfordringer. Dermed sikres høyere produksjon og økt avkastning for bøndene. Dette er avgjørende for at vi skal kunne tilpasse oss etterspørselen og dermed sikre tilgangen på kaffe på en ansvarlig måte, forteller Anna Lindqvist.

Etterspørselen er ventet å øke til 165-170 millioner kaffesekker allerede i 2020, noe som krever en økning i grønn kaffeproduksjon på rundt 15 til 20 prosent.

Artikkeltags