Kathrine Odden (38) har nylig ­åpnet Klinikk ­Odden i Sandefjord, som blant annet tilbyr medisinsk hudbehandling, kjemisk ­peeling av huden, samt Botox og Restylane.

Hun fjerner sinnarynker og fikser fyldigere lepper med et sprøytestikk.

– Noen har faktisk spurt meg «skal du kaste bort hele sykepleierutdanningen din på ­dette?. Men jeg ser det helt motsatt. Å ha sykepleierutdanning i bunn før man spesialiserer seg, gir ytterligere kompetanse og forståelse for et fagfelt. Å jobbe som dermatologisk ­sykepleier er mye mer enn ­Botox og Restylane. Midlene kan også hjelpe mot stivhet i nakken, hode­pine, problemer med svette og tanngnissing. Men det er klart, forbedring av utseende er sentralt i jobben min, sier hun.

LES OGSÅ: Denne villaen kan bli din for 17 millioner

Ikke forbeholdt kvinner

Bjørn Tvedt, spesialist ­i øre-nese-hals- og plastisk ­kirurgi ved Akademikliniken i Oslo, anslår at mellom 10 og 20 prosent av dem som tar Botox og fillere, er menn.

– De aller fleste behandlinger gjøres fortsatt av kvinner, men det er absolutt økende blant menn. Både når det gjelder ­Botox, fillere, medisinsk hudpleie, hårfjerning (spesielt på ryggen) og laserbehandlinger, sier Tvedt.

En årsak til økningen er at ­Botox og fillere blir mer vanlig.

Ifølge en undersøkelse som ble gjort ved ­Akademikliniken i 2012, er det bare fem prosent av 1.000 spurte personer i ­Skandinavia som synes det er uakseptabelt at folk fikser på utseendet sitt.

Halvparten kunne tenke seg å gjøre kosmetiske behandlinger og ­kirurgi selv. 45 prosent ville ikke gjøre det selv, men synes det er greit at andre gjør det.

– Dette viser at man med stor trygghet vil kunne ta Botox og fillere uten å møte fordømmelse i nærmiljøet sitt. Botox er nok fortsatt tabu blant en del menn, men det myknes mer og mer opp. Kvaliteten på behandlerne er blitt bedre, og det er færre som overbehandler. ­Fillere og Botox er såpass ­trygge behandlinger at man nærmest  kan kalle det for en dyp sminke, sier Tvedt.

LES OGSÅ: Tar opp arven etter E-type

Vil ha naturlig resultat

Odden er opptatt av at resultatet skal se naturlig ut.

– I Hollywood skal Botox og Restylane gjerne synes for å signalisere «se hva jeg har gjort». Der er vi ikke i Norge. Her settes naturlig skjønnhet i høysete og «less is more» gjelder fortsatt. Å bli en forbedret utgave av seg selv er det essensielle, mener 38-åringen.

Hun har likevel vært borti de som aldri får nok.

– Jeg har hatt noen yngre jenter her, som jeg faktisk har sendt hjem fordi de hadde fine lepper fra før. Jeg tenker at det holder å korrigere litt. Når folk med én gang ser at du har tatt fillere eller Botox, og utseendet blir unaturlig, har du tatt for mye, mener Odden.

– Vet hva folk kler

Hun har jobbet som selvstendig næringsdrivende innen frisørfaget i mange år, vært Norgesmester i make-up og nominert to ganger til årets frisør.

Men som for flere i bransjen medførte yrket nakkeproblemer, hodepine og til slutt kiropraktorbesøk tre ganger i uka.

– Jeg er glad for at jeg har både make up-tatovering og frisørerfaringen som bakgrunn. Det er et stort pluss når man jobber med det medisinske, at man har blikket for hva folk kler.

Faget henger også i stor grad sammen med hudpleie, påpeker hun.

– For å få fin hud, hjelper det ikke bare å ta inn fillere, men man må også være flink med renserutiner og bruke produkter som har dokumentert ­effekt. Det er akkurat som med trening – det man gjør daglig er det som gir resultater på sikt. Hvis man ikke vil ha injeksjoner, kan man gjøre fantastiske forbedringer med et godt hudprogram, sier hun.

38-åringen startet for seg selv i sommer. I første omgang driver hun klinikken hjemme, og har bygget om hele første etasje.

– Jeg gleder meg til fortsettelsen og er takknemlig og heldig som får jobbe med noe jeg brenner for, sier hun.