Kathrine Odden (38) har nylig åpnet Klinikk Odden i Sandefjord, som blant annet tilbyr medisinsk hudbehandling, kjemisk peeling av huden, samt Botox og Restylane.
Hun fjerner sinnarynker og fikser fyldigere lepper med et sprøytestikk.
– Noen har faktisk spurt meg «skal du kaste bort hele sykepleierutdanningen din på dette?. Men jeg ser det helt motsatt. Å ha sykepleierutdanning i bunn før man spesialiserer seg, gir ytterligere kompetanse og forståelse for et fagfelt. Å jobbe som dermatologisk sykepleier er mye mer enn Botox og Restylane. Midlene kan også hjelpe mot stivhet i nakken, hodepine, problemer med svette og tanngnissing. Men det er klart, forbedring av utseende er sentralt i jobben min, sier hun.
LES OGSÅ: Denne villaen kan bli din for 17 millioner
Ikke forbeholdt kvinner
Bjørn Tvedt, spesialist i øre-nese-hals- og plastisk kirurgi ved Akademikliniken i Oslo, anslår at mellom 10 og 20 prosent av dem som tar Botox og fillere, er menn.
– De aller fleste behandlinger gjøres fortsatt av kvinner, men det er absolutt økende blant menn. Både når det gjelder Botox, fillere, medisinsk hudpleie, hårfjerning (spesielt på ryggen) og laserbehandlinger, sier Tvedt.
En årsak til økningen er at Botox og fillere blir mer vanlig.
Ifølge en undersøkelse som ble gjort ved Akademikliniken i 2012, er det bare fem prosent av 1.000 spurte personer i Skandinavia som synes det er uakseptabelt at folk fikser på utseendet sitt.
Halvparten kunne tenke seg å gjøre kosmetiske behandlinger og kirurgi selv. 45 prosent ville ikke gjøre det selv, men synes det er greit at andre gjør det.
– Dette viser at man med stor trygghet vil kunne ta Botox og fillere uten å møte fordømmelse i nærmiljøet sitt. Botox er nok fortsatt tabu blant en del menn, men det myknes mer og mer opp. Kvaliteten på behandlerne er blitt bedre, og det er færre som overbehandler. Fillere og Botox er såpass trygge behandlinger at man nærmest kan kalle det for en dyp sminke, sier Tvedt.
LES OGSÅ: Tar opp arven etter E-type
Vil ha naturlig resultat
Odden er opptatt av at resultatet skal se naturlig ut.
– I Hollywood skal Botox og Restylane gjerne synes for å signalisere «se hva jeg har gjort». Der er vi ikke i Norge. Her settes naturlig skjønnhet i høysete og «less is more» gjelder fortsatt. Å bli en forbedret utgave av seg selv er det essensielle, mener 38-åringen.
Hun har likevel vært borti de som aldri får nok.
– Jeg har hatt noen yngre jenter her, som jeg faktisk har sendt hjem fordi de hadde fine lepper fra før. Jeg tenker at det holder å korrigere litt. Når folk med én gang ser at du har tatt fillere eller Botox, og utseendet blir unaturlig, har du tatt for mye, mener Odden.
– Vet hva folk kler
Hun har jobbet som selvstendig næringsdrivende innen frisørfaget i mange år, vært Norgesmester i make-up og nominert to ganger til årets frisør.
Men som for flere i bransjen medførte yrket nakkeproblemer, hodepine og til slutt kiropraktorbesøk tre ganger i uka.
– Jeg er glad for at jeg har både make up-tatovering og frisørerfaringen som bakgrunn. Det er et stort pluss når man jobber med det medisinske, at man har blikket for hva folk kler.
Faget henger også i stor grad sammen med hudpleie, påpeker hun.
– For å få fin hud, hjelper det ikke bare å ta inn fillere, men man må også være flink med renserutiner og bruke produkter som har dokumentert effekt. Det er akkurat som med trening – det man gjør daglig er det som gir resultater på sikt. Hvis man ikke vil ha injeksjoner, kan man gjøre fantastiske forbedringer med et godt hudprogram, sier hun.
38-åringen startet for seg selv i sommer. I første omgang driver hun klinikken hjemme, og har bygget om hele første etasje.
– Jeg gleder meg til fortsettelsen og er takknemlig og heldig som får jobbe med noe jeg brenner for, sier hun.