Mikroplast i sjømat

RYDDER: Turistforeningens ungdom i Horten er med på å holde plast og annen søppel unna naturen. Fra venstre  gjør Eirik Ørnbo, Jørgen Nilsen og Simen Eggøy en viktig jobb ved Borrevannet.

RYDDER: Turistforeningens ungdom i Horten er med på å holde plast og annen søppel unna naturen. Fra venstre gjør Eirik Ørnbo, Jørgen Nilsen og Simen Eggøy en viktig jobb ved Borrevannet. Foto:

Av
Artikkelen er over 5 år gammel

Mikroplast overfører miljøgifter til dyr i havet, gift som igjen havner på matfatet.

DEL

Oslofjordens Friluftsråd tar nå marint søppel på alvor. Kommunene blir invitert til å ta del i bekjempelsen av et stort globalt miljøproblem, og Horten kommune er positiv.

Farlig mye mikroplast

I en rapport kommer det fram at sjøen inneholder farlig mye mikroplast. Renseanleggene har ingen muligheter til å fange opp de bitte små plastbitene som blant annet blir tilsatt i vaskemidler, kosmetikk og bilpleieprodukter.

Problemet med plastkulene er at de renner ut med vaskevannet. Kulene er så ørsmå at de unngår renseanleggene.

Skaper bekymring

Mikroplast har et stort potensial for å overføre miljøgifter til dyr i havet. Når store plastbiter deles opp i mange små plastbiter, dannes det flere overflater som miljøgiftene kan feste seg på.

Rapporten som Oslofjordens friluftsråd presenterer, slår fast at det er en økende bekymring for at mikroplast som blir spist av dyreplankton kan overføres til større dyr som spiser plankton. Dermed transporteres miljøgiftene oppover i næringskjeden.

Vi trenger å vite mer om virkningene for oss mennesker som henter mye av maten vår fra havet.

Går i oppløsning

Miljøansvarlig i Horten kommune, Tore Rolf Lund, konkluderer med at marint søppel er et globalt miljøproblem og en trussel mot naturverdier og friluftsliv. Lokalt gjelder det våre strender og øyer.

Plast som har ligget ute en stund, går i oppløsning og brekker opp mindre og mindre biter og blir til slutt til mikroplast.

Selv om plasten forsvinner for øyet, befinner plasten seg fortsatt som mikroplast i naturen.

Fins i tannkrem

Som et eksempel på problemet blir det beskrevet at en enkel tube tannkrem kan inneholde flere hundre tusen kuler med mikroplast. Dette gjelder kjente merker vi kjøper i butikken.

Mikroplasten renner gjennom renseanlegget og havner i sjøen.

Kommunen er med i Oslofjordens Friluftsråd som er norsk initiativtaker til prosjektet. Skjærgårdstjenesten må få tilstrekkelig med midler til å kunne være med på og rydde opp i skjærgården. 

Saken ble vedtatt på møtet i hovedutvalget for klima, miljø og teknikk mandag kveld.

Artikkeltags