Det massive buffet-bordet bugner av oliven, risretter, couscous, brødbiter, oliven, humus og andre godsaker. Det er aperitivo-tid på den hippe baren Freni & Frizioni («bremser og clutch») i bydelen Trastevere i Roma.

I det tidligere bilverkstedet er oljefiltre og registerremmer byttet ut med høye hæler, oppfinnsomme blandinger av Mescal og Negroni og bartendere med eller uten langt skjegg. Et steinkast unna renner Tiberen. I kveldssola på plassen foran Freni & Frizoni skåler studenter, lokale og turister i skjønn forening mens de balanserer en liten plastasjett med tilhørende, gratis fingermat.

– Aperitivo-ideen kommer egentlig fra Nord-Italia. Da vi kom til Roma, fantes det nesten ingen slike konsepter her. Så vi var noen av de første, forteller Guido Gangi, en av Freni & Frizionis grunnleggere.

Bildeserie

Noko attåt i Roma

Treffer bredt

Aperitivo-konseptet treffer et bredt spekter av folk. En gjeng eldre menn fra Hamburg er på sin årlige guttetur. De balanserer sine plastasjetter på muren utenfor Freni & Frizioni, og spøker med at konseptet hadde vært totalt malplassert hjemme i Tyskland.

– Da hadde vi vel spist opp all maten på fem minutter, humrer de.

Guido Gangi og resten av staben tror at konseptet er så vellykket fordi det treffer så bredt.

– Det er tidsbegrenset, fra rundt seks til ni om kvelden, og du kan komme rett fra jobb eller litt før middag, før kino eller teater uten å føle deg skyldig, sier Gangi.

Reisefakta Roma

 • Fly:
  – Fly til Roma direkte med SAS og Norwegian fra Gardermoen.
 • Bo:
  – Air BnB har mange fine muligheter. Sjekk ratingen og antall som har bodd der. Tenk på hvilket område du har lyst til å bo i. To gode steder for aperitivo er Trastevere-området eller bydelen Monti.
  – Budsjetthotell: Tango Hotel, Via Vespasiano 48, ved Vatikanet.
  – Mellomklassehotell: Hotel Aventino, Via San Domenico 10, en rolig oase til en ok pris. Hotel Ponte Sisto, Via dei Pettinari, 64, slitte, men vakre rom, nydelig frokost i bakgården.
  – Luksushotell: Palazzo Manfredi ved Colle Oppio-parken. Med fem stjerner og utsikt rett mot Colosseum.

Apericena

Her finner man så vel sofistikerte middelaldrende innfødte på vei til middag, som turister og studenter som bruker aperitivo-konseptet som en måte å bli mett på, såkalt apericena – en sammensmelting av aperitivo og cena, som betyr middag.

– Aperitivo er en av mine italienske favorittskikker. Det har en egen sjarm fordi man får muligheten til å smake på flere småretter, og det er fullt mulig å bytte ut middagen, siden man de fleste steder kan spise så mye man vil etter at man har betalt for den første drinken, sier Winnie Joanna Greenwood Ormerod. Hun har over femti Roma-besøk på samvittigheten, og som arkeolog blir hun aldri lei av den evige stad.

Aperitivo-konseptet stammer, mener mange, fra grunnleggeren av Vermout, Antonio Benedetto Carpano, og kan ifølge disse kildene dateres tilbake til Torino på slutten av 1700-tallet. Andre sier at det er Camparis grunnlegger som startet tradisjonen i Milano på 1860-tallet. Men det var i Milano på 1920-tallet at det virkelig ble utbredt å tilby nøtter og annet småsnacks sammen med bitre drinker.

– Noen av de mest populære drinkene er klassikere som Negroni, Milano Torino, den berømte Spritz-en og Americano, forteller bartenderne på Freni & Frizioni.

Elvelangs

I luftlinje bare noen hundre meter fra Freni & Frizioni, nede langs elvebredden, trekker elvefestivalen «Lungo il Tevere» horder av studenter, innfødte og turister i sommermånedene.

Da popper det opp midlertidige serveringssteder, små butikker og diskoteker. Spesielt i området rundt øya midt i Tiberen – Isola Tiberina – koker det utover i de sene nattetimer. Mange starter kvelden med en aperitivo-runde.

– Skal det være noen drinker her, spør en av kelnerne ved en av de provisoriske barene, og er straks på pletten med Aperol Spritz og Negroni, som får følge av oliven, potetgull og peanøtter. En klassisk «minstevariant» av aperitivo-tradisjonen, på steder uten buffé.

Oppsummerer dagen

– I motsetning til i Norge, hvor man går ut med venner av og til og drikker veldig mye, så innebærer aperitivo-tradisjonen i Italia at man går ut veldig ofte og drikker kanskje bare én drink, eller to. Det er på en måte Italias svar på pubtradisjonen, med fingermat på kjøpet, forteller Anders Hornslien, tidligere stortingsrepresentant og Kanal 24-programleder.

Livet i Norge ble for flere år siden byttet ut med å jobbe blant annet som guide i Roma, hvor han bor med ektemannen. Hornslien forklarer at aperitivo-konseptet er en viktig del både av bybildet og hverdagen i Roma.

– Mine favorittsteder er Freni & Frizoni for det ungdommelige og Ferrara for det store vinutvalget, sier han.

Skjerper appetitten

Ordet «aperitivo» stammer fra verbet «aprire» – å åpne. Fingermaten «åpner» eller vekker appetitten, pirrer smaksløkene.

– Nordmenn er lite vant til å holde seg til ett glass. Italienere henger med det samme glasset i to timer. Nordmenn vil enten kjøpe mer eller gå. Aperitivoen er til for å henge med venner, oppsummere dagen, det er ikke en fest, forteller Anders Hornslien som bor like ved noen av de beste aperitivo-stedene i hippe Trastevere.

Etter en drink eller to går man så videre til middag. Eller – noen gjør det. En del – kanskje særlig studenter og turister – går bare videre til neste aperitivo-buffé.

10 aperitivo-steder

* Caffè Propaganda: Paris-stil, stort utvalg av cocktails og vin, oliven og fingermat servert ved bordet. Via Claudia, 15.

* Analemma: Stort utvalg av cocktails, biljard, interessant buffé. Via Leonina, 77.

* Momart Café: Ved Piazza Bologna. Via XXI Aprile, 19.

* Doppiozero: Variert buffé, gode drinker. Via Ostiense 68.

* Freni e Frizioni: Tidligere bilverksted, nå ultrahipt aperitivo-sted i Trastevere. Fort fullt. Via del Politeama, 4.

* Blackmarket: Gode cocktails og aperitivo. Via Panisperna, 101.

* L'Oasi della Birra: Mye godt øl. På Piazza Testaccio.

* Gusto har flere ulike aperitivo-konsepter i Roma. Du får f.eks. arancini fra Sicilia sammen med drinken din. www.gusto.it

* Salotto42: Hipt, sentralt og med rikholdig buffé. Piazza di Pietra, 42

* Enoteca Ferrara: Enormt utvalg av kvalitetsvin på glass. Piazza Trilussa, 41