Kafébyen Krakow

FLOTT TORG: Mariakirken på Krakows hovedtorg, med sine to tårn er byens naturlige sentrum.

FLOTT TORG: Mariakirken på Krakows hovedtorg, med sine to tårn er byens naturlige sentrum. Foto:

Av
Artikkelen er over 4 år gammel

I Krakow kan man kunsten å skape innbydende og personlige kafeer. Hit kan man ta en weekendtur bare for å drikke kaffe i hyggelige omgivelser.

DEL

Unikt bevarte Krakow var lenge Polens hovedstad, og har forblitt landets kulturelle sentrum. Det er by som har mye å tilby besøkende, med alt fra den historiske kjernen rundt Rynek Glowny-torget til Auschwitz og de middelalderske saltgruvene i Wieliczka. Og det er få byer i Europa der kaffebaren har en så sentral posisjon, både som en utvidet stue og tradisjonsbærende institusjon.

Mangfoldet er nesten utrolig. Her er noen av Krakows mest særegne kaffesteder.

Les også: Reiseraketten Kroatia

Café Noworolski

ELEGANT: Café Noworoslki åpnet i 1919, og er fortsatt den mest klassiske kaffebaren på Torget.

ELEGANT: Café Noworoslki åpnet i 1919, og er fortsatt den mest klassiske kaffebaren på Torget. Foto:

Det er vanskelig å finne en mer praktfull kafé enn Café Noworolski, som ligger i markedshallen Sukiennice fra 1555, midt på Europas største middelaldertorg. Den eneste måten å unngå å la seg fascinere av kafeens overdådige innredning på, er å isteden la blikket vandre mot selve torget, der utallige mennesker er i bevegelse, hestevogner ruller forbi og gateartister opptrer. På Noworolski sitter du på første rad.

Adresse: Rynek Glowny 1 (noworolski.com.pl)

Krakowska Manufaktura Czekolady

Når du passerer dørstokken til Krakowska Manufaktura Czekolady, har du bokstavelig talt kommet inn på sjokoladefabrikken. Nydelige aromaer slår mot deg, og bak en glassvegg arbeider hvitkledde konditorer med å fremstille fabrikkens berømte sjokoladefigurer. Fortsetter du innover, kommer du til butikken, som må kunne beskrives som et slags nirvana for sjokoladeelskere, med enorme sjokoladeskulpturer og sjokolade i alle tenkelige former og smaker.

Går du deretter opp til andre etasje, finner du en av Krakows fineste og mest sentrale kafeer. Hit går mange Krakow-beboere, delvis fordi turistene som oftest ikke kommer lenger enn sjokoladebutikken. Det er faktisk mulig å drikke annet enn varm sjokolade her.

Adresse: Szewska 7 (chocolate.krakow.pl)

Les også: Vi vil oppleve stadig mer

Jama Michalika

Hvorfor Jama Michalika blir omtalt som “den mørke kafé», blir åpenbart så snart øynene har justert seg til den svært så dunkle belysningen. Her råder en egen lysfattig verden der tiden har stått stille siden 1895. Både stemningen og interiøret er som tatt ut av en tidsmaskin, og det er ikke for ingenting av Jama Michalika er kåret til en av Europas 15 fineste historiske kafeer. Den har hatt enorm betydning for kulturlivet i Krakow, og var opprinnelig et sted yndet av fattige unge kunstnere fordi man her kunne få en kaffe og litt mat mot en tegning.

Adresse: Florianska 45 (jamamichalika.pl/index_eng.htm)

Massolit Books

Massolit Books er så nær den perfekte bokkafé man kan komme. Stedet oser av sjarm i et miljø som hensetter oss til 1940-årene. Et interessant utvalg engelskspråklige bøker møter deg ved inngangen til bokhandelavdelingen. Det er også et godt utvalg engelskspråklige aviser som man kan ta med seg inn i kafeen, der det serveres gode bagels og supper for 10-15 norske kroner. Massolit føles som det ultimate stedet å pløye gjennom en roman eller ha en viktig samtale med en kamerat.

Adresse: Felicjanek 4 (massolit.com)

KAFÉ-HYGGE: Koselige Massolit Books er et perfekt eksempel på Krakows mange bokkafeer.

KAFÉ-HYGGE: Koselige Massolit Books er et perfekt eksempel på Krakows mange bokkafeer. Foto:

Café Szafe

EKTE VARE: Caé Szafe er en fargerik kulturkafé. I tillegg til god kaffe, byr stedet på ulike kulturuttrykk som bokopplesning og musikk.

EKTE VARE: Caé Szafe er en fargerik kulturkafé. I tillegg til god kaffe, byr stedet på ulike kulturuttrykk som bokopplesning og musikk. Foto:

Ikke langt fra Massolit finnes en annen kafé rik på karakter og kultur. På Café Szafe (som betyr garderobe på polsk) venter dristige farger og originale møbler, inkludert skap uten dører der man kan sitte og drikke sin kaffe. Dyreskulpturer “lusker» i hjørner og henger fra tak. Kafeen har også et tilleggslokale der mye skjer – alt fra bokopplesning til konserter og filmvisninger. Kan man ikke polsk, klarer man seg helt fint ved bare å slå seg ned og betrakte omgivelsene.

Adresse: Felicjanek 10 (cafeszafe.com)

Hamsa

EKSOTISK: I Krakows hippe jødiske kvartal Kazimierz serverer Hamsa sunn og god mat fra Midtøsten.

EKSOTISK: I Krakows hippe jødiske kvartal Kazimierz serverer Hamsa sunn og god mat fra Midtøsten. Foto:

Kazimierz, Krakows gamle jødiske kvarter, er blitt et hipt nabolag der stemningen er beslektet med Berlins mer “kunstneriske» bydeler. Samtidig er Kazimierz en triumf for den jødiske kulturen som kom tilbake selv om en stor del av områdets befolkning forsvant under nazistenes folkemord.

En av de mange jødiske kafeene er sympatiske Hamsa. Navnet kommer fra en talisman som tradisjonelt beskytter både jøder og arabere. Her finner du lett og sunn mat fra Israel, Marokko, Palestina og resten av Midtøsten servert på visuelt tiltalende måter.

Adresse: Szeroka 2 / Miodowa 41 – det finnes to innganger (en.hamsa.pl)

Cheder

KULTURSCENE: Cheder er både kafé og kulturelt senter. På kvelden byr kafeen ofte på konserter.

KULTURSCENE: Cheder er både kafé og kulturelt senter. På kvelden byr kafeen ofte på konserter. Foto:

Cheder er en annen ytterst trivelig jødisk kafé i Kazimierz. I sin rolle som et slags kultursenter for jødisk kultur arrangerer kafeen konserter på kveldstid – for det meste jazz og folkemusikk med jødisk opphav. På dagtid er det roligere. Her anbefales Cheders nykvernede kaffe, som er laget med stedets egne krydderblanding og serveres i israelske kobberkopper.

Adresse. Józefa 36 (jewishfestival.pl/en/cheder-2/)

LES FLERE SAKER PÅ VESTVIKEN24.NO

Artikkeltags