Å ta ferien i leid bolig har aldri vært mer populært blant nordmenn enn nå, viser nye tall.

– Antall bestillinger for den kommende sesongen er drøyt 10 prosent høyere enn for ett år siden. Vi ser også at etterspørselen etter ferieboliger langt sør i Europa øker betydelig, sier Pia Buen, Country Manager for utleiefirmaet Novasol i Norge.

– Denne ferieformen har økt jevnt og trutt de siste årene, men nå ser det ut til at vekstkurven blir brattere. Og ferieboligen kan gjerne ligge langt unna. Kroatia, Spania og Italia tilhører nå nordmenns topp fem når det gjelder foretrukne reisemål, uttaler Buen.

De øvrige to landene på popularitetstoppen er ikke overraskende Danmark og Norge.

Men det er interessen for Spania som har økt aller mest. Antall bestillinger har så langt økt med mer enn 35 prosent for 2017.

Øker feriebudsjettet

Økningen i etterspørselen etter ferieboliger til leie bekreftes også i en av fersk oversikt fra nettportalen Finn.no.

– Størst trafikkøkning innen reise har vi på feriehus og hytter. Her har aktiviteten økt med over 40 prosent det siste året, sier kommersiell direktør Terje Berge i Finn Reise.

Han tror nordmenn vil bruke mer penger på ferier og reiser i år enn i 2016.

– En måling vi nylig utførte viser at mer enn 1 av 3 foretrekker å bruke penger på å reise framfor klær, bolig, mat og drikke og fritidsinteresser. 24 prosent har dessuten tenkt å øke feriebudsjettet sitt i 2017, forteller Berge.

45 prosent oppga at de skal bruke det samme som i fjor. Bare 14 prosent planlegger å bruke mindre, mens 17 prosent svarte vet ikke, ifølge Berge.

Mange tar to uker

Norske hytteturister bestiller oftest for en gruppe på mellom fem og åtte personer, viser booking-statistikken fra Novasol.

– De fleste er familier, storfamilier og vennegrupper. Særlig til steder sør i Europa er det mange som reiser sammen. I gjennomsnitt bruker de norske gjestene 8.500 kroner per uke på hytte- eller boligleien, sier Pia Buen.

Utenlandsoppholdet til norske turister blir stadig lenger.

– For Spania, Kroatia, Italia og Frankrike varierer gjennomsnittlig leietid fra 12 til 9 dager. Det er med andre ord svært mange som bestiller for to uker. For de norske og nordiske hyttene våre er det mer alminnelig å leie for bare én uke, fastslår Buen. (ANB)