Ifølge ekspertene er det akkurat nå det er aller best.

For de fleste er årets skisesong et tilbakelagt stadium, men for noen er det nå den starter. I disse dager åpner nemlig de norske sommerskisentrene.

Henning Reinton, redaktør i Fri Flyt, er i skrivende stund på Juvassbreen på Galdhøpiggen sommerskisenter i Jotunheimen, der magasinet er for å teste ski. De to andre anleggene er Fonna som ligger ved Folgefonna i Hardanger, og Stryn sommerski ved Tystigbreen.

Reinton forteller på telefon fra Galdhøpiggen sommerskisenter at alle stedene har ett skitrekk hver. Det er stolheis på Stryn og T-krok på de to andre. Alle sommerskisentrene ligger ved eller på en bre.

Myk snø

– Det som er annerledes med kjøring på sommerskistedene, er at snøen er veldig grovkornet, men at den samtidig er veldig myk og fin, sier han.

Bildeserie

Tre spennende sommerskisentere

 

I og med at det er sommer, er også sola sterk. Så han anbefaler på det kraftigste å smøre seg med krem med høy solfaktor, selv om det er overskyet.

– Været kan skifte fort, så man må ha med alt fra fullt vinterutstyr til t-skjorte, men det er uansett ikke så lurt å stå i shorts og kortermet. Snøen er grov, og man kan kutte seg ganske kraftig opp hvis man tryner. Jeg ville ikke gjort det.

På Fonna og Juvassbreen følger man oppmerkede traseer som er preparerte. Det prepareres også på Stryn, men her er det i tillegg gode muligheter for å kjøre utenfor merkede løyper.

Varierte anlegg

– Stryn er best om man ønsker off-piste. Her skal man være oppmerksom på at det kjøres på en bre, så det kan være lurt å høre med lokalkjente om hvor det best å kjøre, eventuelt kjøre sammen med kjentfolk. Off-piste uten planlegging er ikke helt ufarlig på Stryn, men nær heisen er det trygt. Juvass er mer for alpinistene, folk som kjører porter. Her er sesongen lang og forholdene forutsigbare. Mens Fonna er kjent for at de hver sommer har et godt parktilbud for freeski, sier Reinton.

Reinton tror mange ikke er klar over disse skianleggene.

– Mange er nok mentalt ferdige med sesongen når vinteranleggene stenger.

Selv omtaler han sommerskikjøringen som «bonusskidager».

– Ofte er det varmt, og da får man fort godfølelsen. Det er heller ikke så mye kav og stress som om vinteren. Det er faktisk skikjøring på sitt beste. Juni er aller best, ikke vent til fellesferien.

Kan forsvinne

Liss Marie Andreassen, seniorforsker på seksjon for bre, is og snø i NVE, sier at slike sommerskianlegg kan forsvinne når breene trekker seg tilbake på grunn av et stadig varmere klima.

– Det kan skje på sikt. Smeltesesongen vil starte tidligere og tidligere. Da er det klart det kan bli et problem å opprettholde gode nok forhold. Hvis det ikke kommer nok snø, er man fort nede på selve isen, som ikke egner seg til skikjøring.

Hun sier at sommerskikjøring vil kreve mer og mer forarbeid av samme type som allerede gjøres på Juvass og Fonna i dag. Der bruker man snøkanoner vinteren igjennom for å bygge opp mest mulig snø til sommerskisesongen.

– Til en viss grad legges det også ut matter som forebyggende tiltak mot smelting. Men men dette må sees i et kost-nytte-perspektiv. Skisentrene vil ikke holde på med dette med mindre det er økonomisk forsvarlig, sier Andreassen.

Bresmeltingen varierer fra år til år, men Andreassen påpeker at smeltingen har akselerert etter år 2000.

– Ser man noen tiår fram i tid, kan sommerskiskjøring bli umulig, konkluderer hun.

Galdhøpiggen sommerskisenter

På Galdhøpiggen sommerskisenter lager de snø hele vinteren for å være klar for sommersesongen, forteller Silje Stee Vole, som eier anlegget sammen med sin bror. Det var deres far som startet det opp i 1986.

– Vi har to mennesker som jobber hele vinteren med anlegget, og har fire snøkanoner. Snømengden nå er bra sammenlignet med de to foregående vinterne. Det er tre til fire meter snø i bakken.

Hun sier det svinger mye fra år til år.

– Det har vært en varm mai, så det har smeltet mye, men i det siste har det vært frost om nettene og det er meldt snø.

Anlegget ligger så høyt at det ikke er veldig uvanlig med snø i sommerhalvåret.

– Det snødde 20. august for et par år siden, sier Vole.

FAKTA:

* Ligger ved Juvassbreen, fem kilometer unna Galdhøpiggen, i Lom kommune i Oppland.

* Avstander: Fra Oslo ca. 37 mil, fra Bergen 37 til 46 mil avhengig av rute, fra Trondheim 31 mil.

* Åpent fra 20. mai til 5. november.

* Dagskort heis: Voksne 405 kroner, barn 200 kroner.

* Bakkelengde: 1400 meter. Laveste punkt 1850 m.o.h, høyeste 2200 m.o.h. Heislinjen er 1200 meter.

* Overnatting: Juvasshytta ligger nærmest, cirka 800 meter fra skianlegget. Raudbergstulen er et annet alternativ som mange av skituristene velger. Det er flere overnattingssteder i Bøverdalen som ligger en halvtimes kjøretur unna.

 

Fonna

– Nå er det sju meter snø på toppen og tre meter ved påstigningen i bunn, sier daglig leder Andreas Skogseth.

Han forteller at skisenteret hadde 10.000 gjester som løste heiskort i 2013, mens antallet i fjor lå på 22.000.

– Det er mange alpinister og parkkjørere, men vi ser også at det blir flere og flere av det vi kan kalle vanlige folk. I tillegg øker antallet internasjonale alpinister. Breene lenger sør i Europa smelter enda mer enn her.

På Fonna merker de også at breen trekker seg tilbake, så de har flere tiltak for å bremse utviklingen.

– Vi legger ut en duker på til sammen 16.000 kvadratmeter for å beskytte snøen, sier Skogseth.

Dukene legges ut mot slutten av vinteren, og i sesongen bruker de områdene som snødeponier slik at de kan fylle på i anlegget. Når anlegget er i gang, dekker de til mest i bunnen.

– Hadde vi ikke lagt duk, hadde alt forsvunnet. Det viser seg at dukene bevarer rundt 70 prosent av snøen.

FAKTA:

* Ligger i Jondal ved Folgefonna i nærheten av Hardangerfjorden, i Hordaland.

* Avstander: Fra Oslo 42 mil, fra Bergen 11 mil, fra Trondheim 76 mil.

* Åpent fra 13. mai til september/oktober

* Dagskort heis: Voksne 390 kroner, barn 300 kroner.

* Bakkelengde: Lengste bakke er 1700 meter. Heistrekket er 1200 meter.

* Overnatting: Skisenteret ligger 20 minutter unna Jondal, der man finner hoteller, camping, campinghytter og bed and breakfast. Her kan man også bade i fjorden.

 

Stryn sommerski

– Det er vanskelig å si hvor mye snø det er nå, det legger seg forskjellig hvert år, men det er mange, mange meter. Og mer enn i fjor, sier daglig leder Nina Lensebakken.

Anlegget har en historie helt tilbake til 1960-tallet, og stolheisen ble satt opp på 80-tallet. En periode var det to trekk.

– T-trekket er borte på grunn av snøsmeltingen. Det ble så vanskelig å sette det opp, og vi merker smeltingen flere steder.

Sesongen i Stryn varer en drøy måned.

– Det er en kort sesong. Snøen blir fort borte, vi holder åpent så lenge det er forsvarlig.

FAKTA:

* Ligger på Strynefjellet, ved Tystigbreen i Sogn og Fjordane, langs fylkesvei 258, som er vinterstengt fra oktober til mai.

* Avstander: Fra Oslo 44 mil, fra Bergen 34 mil, fra Trondheim 37 mil

* Åpent fra 1. juni til 9. juli.

* Dagskort heis: Voksne 370 kroner, barn 300 kroner.

* Bakkelengde: Heislinjen er 935 meter.

* Overnatting: Hotel Videseter ligger 10 minutter unna med bil, Grotli høyfjellshotell en halvtimes kjøretur unna. Det mest populære skal være å ta inn på campingen på Folven eller Nygård nede i dalen, 20 minutters unna med bil.