Triatlon - sport i medvind

Triatlon gir ikke bare trening i svømming, sykling og løping, men også i å takle vekslingene mellom dem.

Triatlon gir ikke bare trening i svømming, sykling og løping, men også i å takle vekslingene mellom dem. Foto:

Av
Artikkelen er over 4 år gammel

Triatlon er blitt omtalt som den nye folkesporten. På bare tre år er antallet triatlonklubber i Norge nesten doblet.

DEL

En regnfull ettermiddag fomler et tjuetalls andpustne mosjonister med å få våte sykkelsko av, og fuktige joggesko på, uten å bruke altfor mange sekunder. I et triatlon vil nemlig selv evnen til raske sko- og klesskift slå positivt ut på sluttiden. Et triatlon starter idet startskuddet går for svømmeetappen, og er ikke over før man både har svømt, syklet og løpt – og gjort alle klesskiftene mellom.

Denne kvelden slipper imidlertid mosjonistene å vrenge av seg våtdrakta – vanntemperaturen er for lav til at det kan svømmes.

LES OGSÅ: Nytt på nytt for Bytri Tønsberg

– Det bør helst være 15–16 grader i vannet, sier Asier Iturria. Han er en av dem som jevnlig møter opp på Oslofjord Triatlons ukentlige treningskonkurranser. Her konkurrerer man først og fremst mot seg selv – vanligvis i triatlon, men på kjølige vår- og høstkvelder i duatlon, hvor svømmeøkta erstattes av en ekstra løpeøkt.

Sykkelen må trilles ut av skiftesonen før det er tillatt å sette seg på.

Sykkelen må trilles ut av skiftesonen før det er tillatt å sette seg på. Foto:

Medlemsvekst

Triatlon er en forholdsvis ung sport, som de siste årene har økt voldsomt i popularitet, både i Norge og internasjonalt. Norges Triathlonforbund ble stiftet i 1985, og da triatlon ble en OL-gren i 2000, hadde forbundet bare 16 medlemsklubber. For tre år siden var tallet 85, i år har antall klubber nådd 170.

Hva er triatlon?

Triatlon er en multisport som består av svømming, sykling og løping. Distansene for hver disiplin varierer, men de avvikles alltid i denne rekkefølgen og uten pause imellom. Triatlon ble en OL-gren i 2000.

Det arrangeres også vintertriatlon, hvor svømming er byttet ut med skigåing, og duatlon, som består av to løpeøkter med en sykkeløkt mellom.

Distanser:

* Supersprint: 375 meter svøm + 10 km sykkel + 2,5 km løp

* Sprint: 750 meter svøm + 20 km sykkel + 5 km løp

* Normaldistanse (olympisk distanse): 1500 meter svøm + 40 km sykkel + 10 km løp.

* Halv ironman: 1900 meter svøm + 90 km sykkel + 21 km løp

* Full ironman: 3800 meter svøm + 180 km sykkel + 42 km løp

(Kilde: Norges Triatlonforbund)

– Økningen har skjedd i alle grupper, både blant barn og unge og hos voksne, sier generalsekretær i Norges Triathlonforbund, Kari Uglem. Forbundet har selv et uttalt mål om at «triatlon skal være den foretrukne idretten for alle som driver med allsidig utholdenhetstrening».

LES OGSÅ: Mann kollapset i triatlon

Triatlonkonkurranser var lenge en liten nisje med få deltakere. I 2007 hadde Oslo Triatlon 170 deltakere. Nå har konkurransen rundt 1500, og startnumrene blir utsolgt på kort tid.

Triatlonutstyr

I utgangspunktet trenger du lite utstyr for å komme i gang med triatlontreningen: Det holder med svømmetøy, en sykkel og joggesko. I Norge kan imidlertid en våtdrakt komme godt med, den gir både varme og oppdrift. Det finnes egne våtdrakter beregnet på svømming. Vil du investere mer i utstyret, finnes det et enormt utvalg produkter beregnet på å få en triatlet så raskt og smertefritt gjennom løypa som mulig, blant annet svømmebriller beregnet på utendørs svømming, isolerende svømmehetter, triatlondrakter som tørker lett og kan brukes gjennom alle tre grenene, sykkelsko som er ekstra enkle å ta på seg, joggesko som kan brukes uten sokker og aerodynamisk sykler og hjelmer.

(Kilde: Norges Triatlonforbund og Wikipedia)

– Årsaken til at triatlon er blitt så populært er vanskelig å fastslå, men jeg tror det først og fremst handler om at folk har oppdaget at triatlon er gøy. Sporten er allsidig og appellerer derfor til mange. Dessuten er det et veldig hyggelig og godt miljø i klubbene, sier hun.

Allsidig utfordring

Asier Iturria trekker fram de samme positive sidene som Uglem.

Syklene man bruker i triatlon, er gjerne av samme type som brukes i temporitt.

Syklene man bruker i triatlon, er gjerne av samme type som brukes i temporitt. Foto:

– Triatlon gir allsidig trening, mestringsfølelse og et skikkelig adrenalinkick. Dessuten er miljøet vennligere enn jeg har opplevd i enkelte andre idretter. Oslofjord Triatlon er en klubb som satser på bredde, vi har medlemmer på alle nivåer, sier han.

Mange forbinder kanskje triatlon med ekstreme konkurranser som Norseman, men de fleste triatlonkonkurranser har langt kortere distanser, som er fullt gjennomførbare for en vanlig mosjonist.

At triatlon er allsidig, har imidlertid både fordeler og ulemper.

LES OGSÅ: Rekordmange svømmere krysset fjorden

– Fordelen er at du alltid har noe å trene: Hvis det regner, kan du svømme. Er det for glatt til å sykle, kan du løpe. Men det fører jo også fort til at man nedprioriterer en av grenene. Den grenen man liker minst, blir gjerne den grenen man trener minst på, sier han.

Den grenen flest frykter, er ifølge Iturria svømmingen.

– Kun et lite mindretall triatleter har bakgrunn fra svømming, og det krever mye trening å bli god på svømming i voksen alder, sier han.

Mestrer du allerede de tre grenene, er det verdt å minne om at triatlon er én idrett – å løpe en mil er en ting, å løpe en mil etter en drøy svømme- og sykkeløkt er noe ganske annet.

Norseman Xtreme Triathlon

Norseman Xtreme Triathlon er anerkjent som verdens hardeste triatlon på den såkalte ironman-distansen. Norseman ble første gang arrangert i 2003 og har vært arrangert årlig siden.

Løpet starter med 3,8 kilometer svømming i Hardangerfjorden og fortsetter med 180 kilometer på sykkel fra Eidfjord, over Hardangervidda mot Geilo og videre til Austbygde ved Tinnsjøen. Der starter løpeetappen på 42,2 kilometer, som går mot Rjukan og opp til toppen av Gaustatoppen på 1883 moh.

Det er hard konkurranse om å få lov til å delta: Noen plasser blir tildelt norske og utenlandske eliteutøvere, de resterende deles ut ved loddtrekking.

(Kilde: Wikipedia)

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken