Jeg var nylig med på et møte med NHOs administrerende direktør Kristin Skogen Lund i Oslo. Her tok vi opp paradokset at næringslivet melder om stor mangel på kompetanse innenfor IT- og ingeniørfag samtidig som det er flere tusen arbeidsledige innenfor de samme feltene.

Vil ha sus i serken

Mangel på folk rammer inntjeningen til bedriftene, og bak ledighetstallene skjuler det seg mange tunge stunder og personlige tragedier. Skogen Lund delte vår bekymring og ba oss ta opp dette med NHO lokalt for å få «sus i serken» som hun sa. Her i Vestfold er det NHOs regionsdirektør Kristin Saga som er ansvarlig.

Arbeidsledighet, og da spesielt langtidsledighet er noe av det verste som kan ramme et menneske. NITOs ledige medlemmer er tydelige på at de både er villige til å flytte og tilegne seg ny kompetanse for å komme i jobb. Jeg tror ikke våre folk er unike her.

De aller fleste av de som blir rammet av ledighet har lyst på å jobbe, og da er det ingen grunn til at norske arbeidsgivere skal slite med å skaffe kompetanse.

Elise er en av mange unge som sliter med å få jobb. Nå har pensjonist Arne en klar melding til bedriftene 

Fem gode råd

I lys av dette har vi her noen konkrete råd til NHOs bedrifter for å få folk i arbeid:

■ Ikke legg automatisk bort søknader fra de over 50 år.

■ Ikke legg automatisk bort søknader hvor norsken ikke sitter hundre prosent.

■ Ikke legg automatisk bort søknader fra unge og nyutdannede søkere.

■ Ikke legg automatisk bort søknader fra kandidater som ikke har akkurat erfaringen og spisskompetansen du ser etter.

■ Ikke legg automatisk bort søknader fra langtidsledige. Vi har fortsatt en del dyktige og motiverte, men dessverre langtidsledige ingeniører i Vestfold.

Vestfold har ikke råd til ledighet

Følger man disse rådene, og tar jobben med å utvikle disse arbeidstakerne vil de garantert betale tilbake med solid innsats, lojalitet og entusiasme. Og det er ikke bare arbeidsgiverne som vil nyte godt av flere ingeniører i arbeid. I TNS gallups undersøkelse fra 2015 er det ingeniører folk flest mener er den viktigste yrkesgruppen for nye arbeidsplasser og verdiskaping i Norge. Vestfold har ikke råd til å la ingeniører gå ledig.

Tar du og NHO i Vestfold ballen Kristin Saga?

LES OGSÅ: Arbeidsgivere skyr søkere med arbeidstrening via Nav