"Lærlingkommunen"

Av
Artikkelen er over 5 år gammel

KRONIKK: Jonas Gahr Støre sitt besøk til Vestfold i fjor høst fikk fram en av Vestfold-bedriftenes kontinuerlige arbeid med lærlingordningen.

DEL

Vi ble da gjennom Sandefjords Blad kjent med et av Jotuns lærlinger, Zakariye Abdullahi. I den siste uken var det Siri hos Jotun sin tur å dele sin historie som lærling.

Hvem blir neste bedrift og lærling som står fram?

Det er gledelig lesning om Siri Teig i Sandefjords blad den 24.februar. Hun har valgt yrkesfag og er lærling på Jotun. Hun viser vei for flere ungdommer som i disse dager skal velge utdanningsløp for neste år.

For mange er det meningsfylt å velge yrkesfag, basert på den enkeltes interesse. Lærlingtiden er i så måte en viktig måte å bli kjent med yrket og bli trygg i yrket.

Situasjonen i dag er at det er langt flere søkere til yrkesfag enn det er lærlingplasser. Slik er det også for lærlingplasser i kommunens største arbeidsplass, Sandefjord kommune.

Kommunen har dessverre et underskudd på antall lærlinger på lik linje med mange kommuner.

Vi vet det er et behov for fagarbeidere i årene framover, særlig med tanke på den kompetanseutviklingen som skjer norske bedrifter.

Framskrivninger fra SSB viser at Norge kan stå overfor stor mangel på fagarbeidere i 2035. I dag er én av fire av alle sysselsatte fagarbeidere. Dette behovet vil øke framover slik at om 15 år vil én av tre være fagarbeidere.

Sandefjord Arbeiderparti mener at det det offentlige må gå foran.

Ved offentlige innkjøp må det etterspørres aktive lærebedrifter som bruker lærlinger i det aktuelle prosjektet.

Det er slik Sandefjord kommune, som oppdragsgiver, kan sikre at bedriftene vi leier inn har lærlinger.

Dette er et ansvar som flere vestfoldkommuner bør ta på alvor.

En annen faktor som er viktig for å sikre tilstrekkelig rekruttering av fagarbeidere i årene som kommer er å bidra til at de som velger yrkesfag gjennomfører.

Yrkesutdanningsveien skal oppfattes som attraktivt gjennom gode muligheter for videreutvikling av kompetanse, og ved å sikre at det er gode arbeidsplasser å gå til.

«Det vil være et løft for fagmiljøene, konkurranseevnen og seriøsiteten i bransjen om flere tar inn lærlinger ved å bli satt krav til. Krav som ikke koster en krone.» er sitatet fra Helge Skjelby, daglig leder i Bygg & Maskin i et innlegg i Sandefjords Blad for noen uker tilbake. 

Skjelby trekker fram fordelene ved å ha praksiselever.

En slik entusiasme for lærlinger bør komme tydeligere fram fra flere hold. Det skylder vi elever som enten velger eller vurderer yrkesrettet utdanning.

Sandefjord Arbeiderparti kommer til å fortsette å ha fokus på dette området, vi mener det er på høy tid at Sandefjord kommune tilrettelegger for flere lærlingplasser.

Det krever en klar strategi med tydelige ambisjoner som vil kunne gi kommunen trygge og gode fagmiljøer en samfunnsøkonomisk gevinst.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags