LESERBREV: Nå ser vi konsekvensene; det blir stadig flere midlertidige ansatte som må stå med lua i hånda.

Vestviken24.no 17.august smiler NHO-direktør Svein Oppegaard, og sier «Det er en ønsket utvikling. Vi ser ingen grunn til å endre på vår holdning».

Selvfølgelig gjør han ikke det. Å være midlertid ansatt, tilkallings vikar eller innleid gir sjefen mye makt. Ansatte tør ikke å si nei til å jobbe litt ekstra, og ofte heller ikke kreve betalt for overtid.

LES FLERE LESERBREV OG KOMMENTARER PÅ VESTVIKEN24.NO

En sier ja til alle vakter en får, av redsel for å miste jobben eller at de skal ringe noen andre neste gang. Når jobben ikke er fast er det nærmest umulig å be om mer lønn, eller å fagorganisere seg.

Faren for å miste jobben rundt neste sving er åpenbar for de fleste. En blir helt avhengig av bli likt av sjefen.

Vi har sett det i Europa og vi ser det i Norge. Folk kan bli i midlertidige stillinger i mange år. Det får store konsekvenser for den enkelte.

LES OGSÅ: Mener endringene knuser fagforeningene

I Norge skal folk eie sin egen bolig. Uten fast jobb er det umulig å få lån eller kjøpe seg selv den minste leilighet.

Hyppige jobbskifter og skifte av leiebolig blir konsekvensene.

Det er tøft for folk, og om en har unger som stadig må skrifte skole, barnehage og venner er det nærmest skadelig for dem. Høyresiden og NHO sier at folk får «en fot innenfor arbeidsmarkedet». Det er ikke sant; i forhold til å få en fast jobb får du en fot utenfor.

LES OGSÅ: Foretrekker faste ansettelser

SV er bekymret for at forskjellene øker i Norge. Viktige norske verdier har vært at det ikke er store forskjeller mellom folk, og et trygt arbeidsliv.

Ting går i feil retning. De rike blir rikere og fler og fler må stå med lua i handa. Vi trenger derfor et nytt flertall og en ny politikk.

Vi må styrke retten til fast arbeid og heltid i arbeidsmiljøloven. Vi må bekjempe sosial dumping og at arbeidsgiver bruker midlertidighet, vikarbyråer og utenlandsk arbeidskraft for å slå ned lønna.

Folk må organisere seg og arbeidsfolks makt og rettigheter må styrkes – ikke eierne og sjefens!