LESERBREV: Kommunikasjonsrådgiver Tove Åstesund Iversen uttaler: “Rederiforbundet har gitt økonomisk støtte til Minnehallen og bokprosjektet til Jon Michelet.”

Mitt store bokprosjekt har fra 2012 vært romanverket “En sjøens helt”. Der har jeg gitt ut fire bind. Det femte kommer i høst, og det avsluttende sjette bindet håper jeg å ha klart til neste år. Dette romanprosjektet har aldri fått noen økonomisk støtte fra Rederiforbundet eller noen andre!

Det ble sjøsatt og seiler videre på egenfinansiert kjøl.

LES OGSÅ: Ingen selvkritikk fra Rederiforbundet

Det Åstesund Iversen sikter til er et annet bokprosjekt, og det er absolutt ikke mitt personlige prosjekt, men et kollektivt verk.

Det dreier seg om boka “De var også krigsseilere – Omkomne utenlandske sjøfolk på norske skip under annen verdenskrig”. Den ble utgitt av Stiftelsen Arkivet i Kristiansand i 2015.

Redaktør for boka var historikeren Bjørn Tore Rosendahl ved Arkivet. Ideen til boka var riktignok min, men det var Arkivet som gjorde jobben. Alt jeg gjorde var å skrive et etterord.

Utgivelsen av boka ble støttet 50/50 av Rederieforbundet og  mitt fond Polstjernefondet, der jeg har plassert en bra sum av inntektene fra “En sjøens helt”.

LES OGSÅ: Rederne sa nei til å betale – da kom en annen giver på banen

Det er på denne bakgrunn jeg synes det var rart at Rederiforbundet ikke ville bidra til å betale for de seks minneplatene med navnene på 953 omkomne utenlandske sjøfolk, som nå skal settes opp i Minnehallen i Stavern.

Når kobberplatene blir avduket den 8. mai 2017, blir på en måte kronen satt på verket for det arbeidet mange gode krefter har gjort for å hedre de sørgelig glemte utlendingene som ofret livet under krigsseilas under norsk flagg.

Boka var Rederiforbundet med på å betale for, men så ble det tatt en negativ beslutning fra forbundet når det gjaldt å sponse minneplatene. Hva kan det skyldes?

Jeg vet ikke. Kanskje er det så enkelt som at Rederiforbundet hadde en dårlig dag og dermed opptrådte en smule umusikalsk. Vi får håpe Rederiforbundet finner tonen når det gjelder å støtte Minnehallen og andre krigsseilerprosjekter i framtida.