– Vi hadde en økning i omsetning på 40 prosent. Bilbransjen kan se tilbake på et godt år, forteller Peer Firing-Hansen, daglig leder.

– Norge er et foregangsland for ny teknologi, og bilbransjen kan være i betydelig endring. Norge er et lite marked med sine drøyt fem millioner innbyggere. Vi står for 0.1 prosent av produksjonen til Peugeot. Så ser vi at avgiftspolitikken er med på å styrke markedet. Kundene tenker selvsagt på lommeboka si, sier Peer Firing-Hansen.

Tatt ut

– Peugeot hadde to hybridmodeller i sitt sortiment, og nå har vi en igjen. Vi leverer to elbiler, og den ene er varebil. Vi venter på ny teknologi som blant annet går på ladbare hybridbiler. Som for elbiler, er avgiftene lavere på hybridbiler, forteller Firing-Hansen.

Samtidig viser han til Danmark hvor myndighetene satte opp avgiftene på elbiler. Etter det stupte salget av elbiler.

– Tallene i Norge for 2016 viser at salget av elbiler har gått tilbake med 23 prosent i mars måned. Så ser vi en økning for ladbare hybridbiler. Her er tyskerne med Mercedes og BMW langt framme i utviklingen, sier Peer Firing-Hansen.

Hydrogen

I tida som kommer vil vi også få nye hydrogenbiler med nullutslipp, det vil si vann så rent at du kan drikke det.

– 2016 blir et spennende år for bilbransjen, og kanskje sitter kundene litt på gjerdet i øyeblikket, sier daglig leder i den minste av de tre bilbutikkene i Horten som selger nye biler.

Lokale forretninger

– Vi opplever at hortensfolk vil bruke en lokal forhandler, og at kundene setter pris på å ha oss i nærmiljøet. Samtidig har Horten en for stor handelslekkasje til Tønsberg. Det handler om mange millioner kroner. Dersom vi klarer å hente inn den slakken, vil det ha stor betydning for arbeidsplasser og skatteinntekter i Horten, sier Peer Firing-Hansen.

Den lave kursen på ei norsk krone vil bety dyrere biler.

– Vi handler i euro, og bilbransjen er helt nødt til å justere prisen. Alle vil få en prisøkning, sier den lokale Peugeot-sjefen.

En svekket norsk krone har ført til at importen av brukte biler er langt mindre enn tidligere. Det gir bilbransjen en utfordring.

100 bruktbiler

– I fjor solgte vi rundt 100 bruktbiler. Hos oss er etterspørselen etter bruktbil så stor at jeg har vært nødt til å kjøpe inn brukte biler for å dekke behovet, sier Firing-Hansen.

Han legger til at det nå skjer så mye på miljøsida for diesel- og bensinbiler at de fortsatt vil ha store markedsandeler framover. 2016 vil bli drevet av interessen for ny teknologi.

Peugeot opplever også gode tider på verkstedet,bileierne tar stort sett godt vare på bilen sin, sier Peer Firing-Hansen.

Toyota er størst på personbiler

Toyota står sterkt i Vestfold og spesielt sterkt i Horten.

– Vi er veldig stolte av Horten som både har tradisjon og kultur for Toyota. Samtidig gjør denne avdelingen en stor jobb for å opprettholde markedsandelene, sier markedsdirektør i Toyota, Robert Smeby.

Han forteller at Toyota står sterk innen hybridbiler, og at utviklingen går raskt framover.

– Bensinmotoren er koblet ut 37 prosent av kjøretida. Det viser at hybrid er et godt valg, sier Smeby, som forstår at forbrukeren kan ha problemer med å fordøye all informasjon om drivstoff og motorer. 92 prosent av personbilsalget til Toyota er hybridbiler.

Møller Bil Horten, ved daglig leder Tor Erik Aasheim, var ikke disponibel for en kommentar i går.

Bilsalg i Horten

Toyota, 200 biler, 33,9 %

VW, 180 biler, 30,5%

Peugeot, 45 biler, 7,6 %

Mercedes, 25 biler, 4,2 %

Volvo, 21 biler, 3,6 %

Tesla, 19 biler, 3,2 %

BMW, 18 biler, 3,1 %

Nissan, 16 biler, 2,7 %

Ford, 12 biler, 2,0 %

Suzuki, 10 biler, 1,7 %

I alt kjøpte folk i Horten 590 biler i fjor.

De fordeler seg på 28 forskjellige bilmerker.

Tallene gjelder personbiler.

For både person- og varebiler er VW størst i Horten med 32,6 % mot 30,7 % for Toyota

Kilde: Opplysingskontoret for Veitrafikken AS