Kåringen har eksistert siden 2004, og juryen er satt sammen av 73 biljournalister fra 23 forskjellige land.

Utvalget var i utgangspunktet 23 bilmodeller fra hele verden, som så ble destillert ned til tre finalister. De to andre var Audi A4 og Mercedes-Benz GLC.

– For en fantastisk ære at Mazda MX-5 ble kåret til "Årets bil i verden". Når vår ikoniske MX-5 roadster nærmer seg én million produserte enheter, viser denne prisen at den fortsatt er like ung, levende og morsom som den alltid har vært, sier Masahiro Moro, Mazdas konsernsjef for Nord-Amerika, i en pressemelding.

For å kunne være med i årets kåring må bilen ha vært i salg på minst to kontinenter i perioden 1. januar 2015 til 31. mai 2016.

LES FLERE SAKER FRA VESTVIKEN24.NO

Fjerde generasjon

Den første generasjonen MX-5 kom i 1989, og dagens er fjerde versjon.

– Med lanseringen av den helt nye MX-5 har Mazda kastet ut blåkopien og gått til røttene, til 1989-røttene. Kortere, lavere og bredere og – viktigst av alt – lettere. Og ja, det er fortsatt en av de beste kjøremaskinene på markedet, sa juryen om bilen.

Forrige års vinner var Mercedes-Benz C-klasse, mens Audi A3 vant i 2014.

LES OGSÅ: Gjermundsen feirer 50 år med bil

BMW vant luksuspris

Kåringen har i tillegg flere underkategorier, der MX-5 også stakk av med seieren i "World Car Design of the Year".

BMWs 7-serie ble årets luksusbil, Audi R8 Coupé årets sportsbil, mens hydrogenbilen Toyota Mirai tok hjem prisen som årets grønne bil. De to andre finalistene i sistnevnte kategori var Chevrolet Volt og Toyota Prius Hybrid.

Kåringen må for øvrig ikke forveksles med "Årets bil i Europa", der årets vinner ble Opel Astra.