Nylig har Mercedes snudd opp og ned på sine navnebetegnelser. Fortsatt består A-, B-, C- E og S-klasse som pålene, men det nye er at man nå har endret betegnelsene blant annet på SUVene fra merket. Samlebetegnelsen på de høyreiste er nå GL, mens den siste bokstaven henviser til klassetilhørighet. Dermed er GLC, bilen vi nå kjører, en bil som til en stor grad bygger på C-klasse.

Førermiljø fra C-klasse

Det blir også tydelig når man setter seg inn bak rattet. Førermiljøet er som snytt ut av en C-klasse. Dermed får bilen et gedigent uttrykk. Den virker eksklusiv og påkostet. Men samtidig tar den med seg noen særegenheter fra C-klasse som vi ikke liker like godt. Den digre midtkonsollen er en av dem, og skjermen som ikke er optimalt integrert er en annen.

Men kjørestillingen er god. Setene er komfortable, og har en rekke ulike innstillinger. På lange turer sitter man som en konge i en bil der komfort teller aller mest.

170 hk

Derfor duver den dovent over ujevnhetene, mens dens 170 hestekrefter fra den 2,1 liter store dieselmotoren fremfor alt sørger for komfortabel fremdrift. For selv om testbilen var utstyrt med egen velger for de ulike kjøreprogrammene, er det få som noensinne vil finne noen glede i å velge Sport eller Sport pluss. Kjøredynamikk er ikke denne bilens sterke side – og det skal det heller ikke være.

Tekniske data

Pris testbil (uten utstyr): 591 600,-

Motor: 4-syl diesel. Turbo. 2143 ccm. 170 hk v. 3000 o/min. 400 Nm v. 1400 o/min.

Aks 0-100: 8,3 sek

Toppfart: 210 km/t

Forbruk: 0,50 l/min

Utslipp: 129 gram

Mål (LxBxH): 4656x1890x1639 mm

Akselavstand: 2873 mm

Bagasjerom: 550/1600 liter

Egenvekt: 1770 kg

Men det man skal være oppmerksom på, er å velge rett program før man begir deg ut i dyp snø. I Comfortprogrammet strupes nemlig fremdriften effektivt av elektronikken når hjul begynner å spinne. Da mister du også momentet fremover, og kan lett kjøre deg fast. Et eget snøprogram som rydder enkelt opp i disse problemene er selvsagt på plass i GLC – men det gjelder at du velger det før du står fast.

Silkemyk

Mercedes har en vinner med GLC. Den posisjonerer seg i en klasse der kundene er mange, den er ikke for prangende, men fortsatt elegant nok til at du ikke blamerer deg selv samtidig som den er rommelig og komfortabel.

Les også: Disse får lavere firmabilskatt i 2016

Med den kultiverte dieselmotoren har man i tillegg en drivlinje som er silkemyk og effektiv også når veiens tilstand avtar. Firehjulsdriften er også effektiv, og bidrar foruten bedre fremkommelighet også til økt stabilitet på glatte og svingete veier.

Vent på den ladbare

Men uansett hvor kultivert dieselmotoren er, blir storselgeren en helt annen utgave av GLC. For den ladbare hybriden gir ikke bare muligheten til å kjøre helt forbrenningsløst – den senker også gjennomsnittsforbruket på lengre etapper. Samtidig er den en økonomisk gavepakke.

Les også: Prisras i 2016: Disse bilene blir mye billigere

Med sine 320 hestekrefter og sitt dreiemoment på 560 Nm blir GLC 350e en kraftplugg. Sammenlignet med testbilen klarer den ladbare utgaven akselerasjonen fra 0 til 100 kilometer i timen på 5,9 sekunder – mens dieselutgaven bruker 8,3 sekunder. Samtidig vil prisen ligge på omtrent samme nivå som for dieselutgaven vi her kjører. Når man i tillegg vet hvilke føringer politikerne er i ferd med å legge for dieselbiler, er regnestykket enkelt. For i tillegg til en gunstig pris blir også verditapet mindre på den ladbare hybriden.

Dermed kan det synes tydelig at den største konkurrenten til GLC 220d kommer fra eget hus.

(NTB)