De er nok arbeidsjern, både far og sønn. Far Eigil er nemlig pensjonert, men må være på jobben. Sønnen er sykmeldt etter operasjon i beinet, så han er å finne – på kontoret.

– Jeg har det veldig gøy på jobb. Det er aldri en lik dag. Jeg liker å gå på jobb. Det gjelder nok for faren min også, ler Tim Gjermundsen, daglig leder i Gjermundsen bilsenter AS.

LES FLERE SAKER FRA VESTVIKEN24.NO

Sterke familiebånd

Gjermundsen-forretningene eies av to grener av samme familie. Tims fetter Gunnar Gjermundsen kontrollerer forretningene i Tønsberg, Larvik og Holmestrand, mens Eigil Gjermundsen eier forretningen i Sandefjord.

– Jeg har sittet til rors i 13–14 år. Vi samarbeider jo med slekta. Vi har tette familierelasjoner, forteller Tim.

Han vektlegger verdien av samarbeid når ting oppstår. De kan bytte biler eller samarbeide, som ved valg av strømleverandør eller andre avtaler.

– Jeg er en kar som kan like tid med familie og venner. Det går mye i båt og sjøliv. Men den grunnleggende interessen for bil er selvsagt noe vi ikke kommer utenom, forteller Tim Gjermundsen. Han har to barn som er på vei ut av redet. En gutt på 18 og en jente på 14.

– Det er fantastisk å se ungene bli selvstendige. Jeg vet ikke om de tar over arven. Vi liker å ha en strategi, men så langt har vi ikke tenkt ennå.

LES OGSÅ: Steni feirer 50 år med ny profil

Historien

En rask oppsummering: Gunnar Olaf Gjermundsen startet Gjermundsen Auto i Tønsberg, med bensinstasjonen Mobil i 1936, endret til Fina etter brannen i 1956.

Han fikk to sønner, Jan og Eigil. Jan fortsatte driften etter faren på Kilen i Tønsberg. Da startet Eigil sin egen Fina-stasjon i Kilgaten i Sandefjord i 1965.

– Der drev far med bruktbiler og slikt, før han fikk agenturet på British Leyland (BL), forteller Tim Gjermundsen.

BL besto av mange frittstående engelske fabrikker som slo seg sammen.

– Det ble jo bare surr. Det var alltid streik et sted. Mulig det var da begrepet mandagsbil oppsto, humrer han.

Det hele ble katastrofalt for BL. Men det slo også tilbake på Gjermundsen.

– Kvaliteten falt og salget falt som en stein, forteller Tim Gjermundsen.

Lettelsen var derfor stor da far Eigil sikret seg agenturet på Datsun i 1977. Navnet ble i 1982 endret til dagens Nissan.

Sånn var det fram til 2006, da de tok over importen selv for å få færre eiere. I mellomtida sikret de seg Suzuki i 1999 og Mazda i 2004.

– Da vi faset ut Nissan i 2007 fikk vi Hyundai.

LES OGSÅ: Jubilerer med knalltall: 30-åringen vokser som aldri før

Satser på dekk

Nå satser de stort i Gjermundsen-slekta. Alle har signert en franchise-avtale med Dekkmann-kjeden.

I Sandefjord har de oppgradert et eget bygg og satset millioner på dette, med helt nytt utstyr og separat butikk.

– Vi har jo hatt dekkbutikk i alle år, men spesialisert på dekk er en helt annen liga. Dette vil jo skape mer trafikk. Fra 800 dekksalg i året vil vi anslagsvis nå havne på 5-6.000. Hallen er også klargjort for lastebil, forteller en optimistisk daglig leder.