Den nye regelendringen gjelder alle som kjører firmabil eller budbil, og da gjerne håndverkere som elektrikere, tømmermenn og entreprenører. Fram til nå har de risikert å betale full firmabilbeskatning hvis de måtte stoppe i butikken, på skolen eller i barnehagen på vei hjem fra jobb.

– Løsningen for mange var dermed å kjøre hjem i yrkesbilen, bytte bil, og så gjøre ærendet som de fleste helst skulle tatt på vei til eller fra jobben. Dette har vært verken god samfunnsøkonomi eller en klimavennlig løsning, sier stortingsrepresentant Roy Steffensen (Frp).

Fra 1. januar kan man velge om man vil beskattes etter det arbeidsgivers bil er kjørt med utover ren yrkeskjøring, eller om man velger et overslag som beregnes som en redusert versjon av den såkalte firmabilfordelen.

Gjennom det første alternativet skatter man ekstra for private ærend, men man vil ikke falle under full firmabilbeskatning.

– Ren sporadisk bruk av en bil du låner av arbeidsgiver, for eksempel til flytting, er helt skattefritt. Men du kan ikke låne den mer enn ti dager i året og ikke kjøre mer enn tusen kilometer, sier Steffensen.