Nordmenn jobber mindre enn for fire år siden

Arbeidstiden har falt med tre dagsverk per nordmann siden forrige stortingsvalgår, viser nye beregninger.

Arbeidstiden har falt med tre dagsverk per nordmann siden forrige stortingsvalgår, viser nye beregninger. Foto:

Av
Artikkelen er over 3 år gammel

– Det er potensielt en bombe under velferdsstaten, mener Ap-leder Jonas Gahr Støre.

DEL

Beregninger fra Finansdepartementet viser at arbeidstiden har falt med tre dagsverk per nordmann siden forrige stortingsvalgår.

– Vi er i ferd med å legge bak oss en fireårsperiode hvor forskjellene øker, budsjettunderskuddet er rekordstort og hvor vi har den laveste andelen i arbeid på over 20 år. Det er potensielt en bombe under velferdsstaten, sier Ap-leder Jonas Gahr Støre til Klassekampen.

Tre fulle dager

Tallene viser at det i 2013 ble arbeidet 1.006,4 timeverk per innbygger i aldersgruppa 15–74 år. I 2017 anslår departementet at arbeidstimene per innbygger vil ha sunket til 983,9 timer. Det utgjør tre fulle arbeidsdager.

– Vi er i ferd med å legge bak oss en fireårsperiode hvor forskjellene øker, sier Ap-leder Jonas Gahr Støre.

– Vi er i ferd med å legge bak oss en fireårsperiode hvor forskjellene øker, sier Ap-leder Jonas Gahr Støre. Foto:

For å fylle det anslåtte gapet mellom framtidige inntekter og utgifter, må det arbeides 1.116 timer per innbygger i 2060. Det er tre og en halv arbeidsuke mer enn i dag.

Departementet skisserer mulige forbedringspunkter som å få arbeidsledige i jobb, en økt sykelønnsordning, en reduksjon i uføretrygden, få flere innvandrere i jobb og få alle kvinner som jobber deltid til å jobbe fulltid.

Høy oljepris

Statsminister Erna Solberg (H) sier de rødgrønne tidligere surfet på en høy oljepris.

– Støre kommer ikke til å oppleve å kunne gjøre det igjen. Det som trengs er en omstillingspolitikk, og det har denne regjeringen levert, både for norsk næringsliv og offentlig sektor, sa statsministeren tirsdag. (ANB-NTB)

Artikkeltags