Gå til sidens hovedinnhold

Sjefen forventer svar også på fritid og i ferier

Artikkelen er over 3 år gammel

Nesten halvparten av norske ledere forventer at du også jobber på fritida og i ferier.

44 prosent av norske ledere forventer at de ansatte svarer på e-post eller telefon utenfor normal arbeidstid. Det viser lederundersøkelsen til Norsk ingeniør- og teknologiorganisasjon (NITO) fra 2016.

– Hvis man har en dialog på jobben og blir enige om noen regler for når det er lov å ringe og hva slags saker det gjelder, da er det en toveis forståelse.

– Sjefen og den ansatte spiller på lag, gir og tar begge veier. Men hvis det blir for ensidig og for stort i omfang, kan det bli et problem, sier NITO-president Trond Markussen til Avisenes nyhetsbyrå (ANB).

Tilgjengelighet

Ny teknologi har gjort oss langt mer tilgjengelige. Med mobiltelefonen i lomma er vi lette å kontakte døgnet rundt, enten gjennom oppringninger, SMS, e-post eller sosiale medier.

Selv om utviklingen har mange positive effekter, kan det også ha en del negative konsekvenser, advarer NITO.

Bare omtrent halvparten av norske bedrifter har i dag retningslinjer for når det er greit for når og hvordan de ansatte skal være tilgjengelig for leder utenfor normal arbeidstid.

– Jeg tolker ikke dette som et problem ennå. Men på et tidspunkt vil det bli det, sier Markussen.

Les også: Sjefen din påvirker deg

Franske regler

Fra og med 1. januar i år ble den franske arbeidsmiljøloven endret slik at arbeidsgiver ikke lenger kan forvente at ansatte er tilgjengelige på e-post og telefon etter avtalt arbeidstid. Markussen ønsker seg ikke slike regler i Norge, men frykter at det på sikt likevel vil bli nødvendig.

– Jeg ønsker meg mer dialog om dette, der ansatte og ledere blir enige seg imellom, og håper vi kan stoppe der. Men hvis vi ser at enkelte bedrifter utfordrer dette, da må vi ha retningslinjer. Jeg håper det er et stykke fram til lovfesting, sier han.

Hvis det blir for ensidig og for stort i omfang, kan det bli et problem.

Trond Markussen, president i NITO

 

 

Raskere arbeidsliv

Markussen understreker at mer fleksibilitet i arbeidslivet også kan være et gode for arbeidstakere. Men det forutsetter en god dialog med ledere om omfang og tidspunkt for når man kan forventes å være tilgjengelig utenfor arbeidstid.

– Vi har et arbeidsliv som går stadig raskere. Da vil det man gjør i Frankrike bare bli en forsmak på hva vi får se andre steder, sier NITO-sjefen.

Les også: Vi har sjefer som skjønner oss

(ANB)

Kommentarer til denne saken