Gå til sidens hovedinnhold

Vi har sjefer som skjønner oss

Artikkelen er over 4 år gammel

I Norge trenger vi ikke kvie oss for å spørre om ferie. Men de verste sjefene kommer fra et annet nordisk land.

Fire av fem nordmenn sier sjefen deres støtter dem når de skal ta ut ferie, ifølge en undersøkelse fra nettreisebyrået Expedia.no.

Dette er den høyeste andelen i verden, men vi skal ikke lenger enn til Finland for å finne helt andre tall.

Vi har de mest forståelsesfulle sjefene i verden, og de fleste av oss trenger ikke få sommerfugler i magen når vi skal spørre sjefen om ferie. Faktisk er det kun 3 prosent av de spurte som sier at sjefen ikke opptrer støttende når de tar ut ferie.

Les også: Færre jobber på fredager

Ingen selvfølge

Dette er slett ikke en selvfølge i alle land. I ferieundersøkelsen Vacation Deprivation, som omfatter 28 land verden over, er det overraskende nok de finske sjefene som kommer verst ut. I Finland hevder bare én av tre ansatte at sjefen opptrer støttende når de skal ta ut sin ferie.

Til sammenligning er det finnene som sliter minst med dårlig samvittighet når de likevel tar ut ferien. Finnene tar ut alle sine 30 feriedager i snitt, og 87 prosent sier at de ikke får dårlig samvittighet i det hele tatt. 82 prosent av nordmennene sier det samme. Her til lands tar vi også ut alle de 25 feriedagene vi har rett på.

Les også: Sjefen din påvirker deg

Gjensidig respekt

– I Norge kan det også dreie seg mye om gjensidig respekt, da nordmenn ser ut til å ha en annen holdning til hva som er jobb og hva som er ferie enn i mange andre land. Bare 23 prosent av nordmennene innrømmer at de bruker arbeidstiden til å planlegge ferien sin, et lavere antall enn noen andre land i undersøkelsen, sier Charlotte Gogstad i Expedia.

 

Mens gjennomsnittet på verdensbasis ligger på 40 prosent som bruker arbeidstiden på å planlegge ferien, er det i Asia vi finner de fleste unnasluntrerne. I Sør-Korea sier 62 prosent at de bruker deler av arbeidstiden til ferieplanlegging. I De forente arabiske emirater er tallet 57 prosent, mens det er 56 prosent i Singapore og Malaysia.

Finnene er verstingene i Europa. Der innrømmer 39 prosent at de planlegger ferien i arbeidstiden.

Les også: Nordmenn frykter økonomisk nedtur

(ANB)

Kommentarer til denne saken