Gå til sidens hovedinnhold

Nå skal skoleelever lære hvorfor svart arbeid er feil

Artikkelen er over 4 år gammel

Med 500 håndverksbedrifter som sannhetsvitner skal Vestfold-elevene lære hvorfor svart arbeid er feil.

Målgruppen er elever på yrkesfag i videregående skole, elever som senere blir lærlinger og fort havner opp i situasjoner der de blir spurt om å gjøre svarte jobber.

– Elevene må lære hvorfor det er positivt å betale skatt. De må skjønne at det er dine og mine skattepenger som holder liv i velferdssamfunnet, sier August Trollerud, tømrerlærling i firmaet Bygg- og tømrermester Torolf Stenersen AS.

Trollerud og Lasse Bjørnstad jobber med prosjektet rettet mot elever i videregående skole og sitter i arbeidsgruppa i Akrim Vestfold. Bjørnstad er også lærling. Han jobber hos Aakerholt, Steen & Lund AS og tar fagbrev som anleggsgartner.

Akrim-prosjektet har pågått i flere år, og en fersk rapport viser at det er en suksess. Målet er at Akrim Vestfold skal bli en nasjonal pilot. 500 håndverksbedrifter i fylket er allerede ambassadører for prosjektet gjennom aksjonen "medbyggerne".

LES OGSÅ: Snart vil du møte på håndverkere med denne logoen

– Må inn i flere fag

Våren 2018 skal arbeidet med yrkesfag-elevene være i gang. Prosessen startet før sommeren, og i august var blant annet 10 lærlinger med på et oppstartsmøte. Nå skal lærerne i gang med å lage et undervisningsopplegg. En større workshop for lærere er starten på å få Akrim-prosjektet ut i undervisningen.

– Selv har jeg ingen tro på korte kampanjer. Dette må inn i flere fag. Å bygge gode holdninger tar tid, sier Espen Schanche, avdelingsleder for byggfag ved Thor Heyerdahl Videregående skole i Larvik.

Han får støtte av Hans Arvid Valmestad, som har tilsvarende jobb på Færder videregående i Tønsberg. Begge sitter i arbeidsgruppa for prosjektet.

– Kunsten er å møte elevene der de er i livet. Personlig økonomi er en god inngang. Skatt finansierer skoler, veier og kultur, sier Valmestad.

LES OGSÅ: Statsråden åpnet nytt senter: – Imponert over engasjementet mot akrim

Bygger ambassadører

Nylig gjennomførte Akrim-prosjektet en konkurranse rettet mot ungdomsskolene i Vestfold. 300 elever fikk med seg brosjyrer om temaet svart arbeid. De svarte også på spørsmål om hvorfor det er riktig å si nei til svart arbeid.

Vinneren av konkurransen, Ole Jakob Andersen Ekelund fra Borgheim ungdomsskole på Nøtterøy fikk nylig overrakt premien sin, en iphone 8.

– Vi ønsker at ungdommene skal bli gode ambassadører for saken, sier Lisbeth Thuve, prosjektleder for Akrim og ansatt hos Fylkesmannen i Vestfold.

(saken fortsetter under bildet)

 

Svarte penger havner feil sted

Den svarte økonomien er fortsatt omfattende. Anslag viser at den er på mer enn 400 milliarder kroner i året bare i Norge. Til sammenligning er det norske statsbudsjettet på 1300 milliarder.

– De svarte pengene havner også på feil sted. De kan finansiere narkotika eller terror. Ungdommen må lære hva som er rett og galt. Hvite penger brukes til å bygge samfunnet vårt. De brukes også til skaffe lærlingplasser, sier Ivar Sætre.

Sætre er ansatt i Fellesforbundet og representerer LO i Akrim-prosjektet. Også NHO er representert med Vivil Hunding Strømme. Hun mener det er viktig å få denne formen for samfunnsforståelse enda tydeligere inn i skolen.

– Uten kunnskap og gode holdninger er det lett å la seg friste til å både kjøpe og selge svarte tjenester, sier NHO-representanten.

LES OGSÅ: Mange dømmes for arbeidslivskriminalitet

– Vanskelig å jobbe hvitt

Lærling Lasse Bjørnstad mener at det offentlige har en jobb å gjøre for å tilrettelegge for det lovlige.

– Jeg tror egentlig de færreste vil jobbe svart. Men noen ganger er det vanskelig å gjøre ting på en lovlig måte. En forenkling av rutiner og regler ville vært til stor hjelp, sier Lasse Bjørnstad.

Han tror også det er viktig å vise de positive sidene ved det å selge og kjøpe tjenester hvitt.

– Ved svart arbeid er ikke den som jobber forsikret mot skader, kunden kan ikke reklamere hvis noe er feil, og verdien på boligen din påvirkes negativt hvis du ikke kan dokumentere det som er gjort. Dette må vi lære oss alle sammen, sier Bjørnstad.

Akrim-prosjektet

Akrim Vestfold ble startet i 2013. Samarbeidspartnerne har vært Fylkesmannen, fylkeskommunen, Skatt Sør, Arbeidstilsynet, Politiet, KS, kommunene i Vestfold via KS, NHO, LO, laug, næringsforeninger og byggevarehus. Fylkesmannen har ledet og koordinert arbeidet.

I kampen mot arbeidslivskriminalitet har prosjektet hittil hatt tre hovedsatsinger: Tipssamarbeid, «Hvite bygg» og Medbyggerkampanjen.

LES FLERE SAKER FRA VESTVIKEN24.NO

Kommentarer til denne saken