Klart flertall mot vikarbyråer

VIL HA FORBUD: En ny undersøkelse viser at et klart flertall ønsker et forbud mot bemanningsbyråer i byggebransjen.

VIL HA FORBUD: En ny undersøkelse viser at et klart flertall ønsker et forbud mot bemanningsbyråer i byggebransjen. Foto:

Av
Artikkelen er over 2 år gammel

Seks av ti vil forby bruk av bemanningsbyråer i byggebransjen.

DEL

Et klart flertall vil ha vikarbyråene ut av byggebransjen, ifølge en meningsmåling Sentio har utført for Klassekampen.

I fjor høst leverte Ap, SV og Rødt inn ulike forslag som tar sikte på å forby bruk av bemanningsselskaper i byggebransjen. I meningsmålingen svarer 63 prosent at de enten er helt eller delvis enige i at man bør innføre forbud. 10 prosent er helt uenige i dette.

– Situasjonen i byggebransjen er ikke mulig å ignorere lenger. Det er tallene her et uttrykk for, sier nestleder Steinar Krogstad i Fellesforbundet til avisen.

LES OGSÅ: Vil useriøse aktører i arbeidslivet til livs

– Feil virkemiddel

NHO Service og Handel organiserer mange av de store bemanningsselskapene i Norge. Ifølge deres statistikk står byggebransjen for 32 prosent av alle fakturerte timer fra vikarbyråer, med en samlet omsetning på rundt 1,2 milliarder kroner årlig.

– Forbud er helt feil virkemiddel. Bemanningsbransjen er gjennomregulert og er pålagt å betale samme lønn som bedriftene som leier inn fra dem, sier fagsjef Even Hagelien som mener hovedproblemet er håndheving, ikke at reglene er for dårlige.

Krogstad tror ikke et forbud vil lamme byggebransjen. Han tror det vil tvinge fram bedre planlegging fordi bedriftene da må ta en større del av produksjonen selv.

LES OGSÅ: Langt større sjanse for å dø på norske byggeplasser om du er utlending

Utvikling som bekymrer

Direktør Jon Sandnes i Byggenæringens Landsforening sier at de har sett en utvikling som bekymrer, der det har blitt stadig mer ansettelse av folk uten garantilønn.

– Det gjør at det er folk på samme arbeidsplass med ulike vilkår. Vi kan ikke ha regler som gjør at du slipper unna med en annen kostnad fordi du ikke betaler lønn mellom oppdrag, sier Sandnes.

(ANB-NTB)

Artikkeltags